Mesni nadomestki, pametna ptičja krmilnica, digitalne note, odklepanje vrat s telefonom ... Podjetniška startup scena v Sloveniji ima svetovne ideje

Srečko Klapš
19.05.2021 17:40
Letos bo slovenski startup leta znan sredi junija. Izbira bo težka, saj gre za tehnološko dovršene in predvsem uporabne rešitve.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pametna ptičja hišica Bird Buddy.
 
Kickstarter

Bevo, Bird Buddy, Maestro Amadeus, RingoX in SeaVision so startup podjetja, ki se v okviru digitalno-hibridne konference Podim, ta poteka po medmrežju iz Maribora, potegujejo za naziv slovenski start:up leta 2021. Nagrado že štirinajsto leto zapored podeljuje Start:up Slovenija v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom, ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter slovenskim ekosistemom. Kdo izmed peterice finalistov bo startup leta, bo znano na zaključni prireditvi 16. junija.

​Rastlinski steak in pametna ptičja krmilnica

Podjetje Bevo v želji po bolj etičnem ravnanju z živalmi vstopa na trg tako imenovanih mesnih nadomestkov. Predlani je podjetje komercializiralo burger, ki temelji na rastlinskih proteinih in s katerim je že osvojilo trgovske police. Ob tem so želeli poustvariti pravi, debel, premium steak iz rastlinskih snovi. Zato so razvili inovativen postopek in stroj, ki rastlinske proteinske izolate ali moke pretvori v vlakna, ki so po teksturi podobna mesu in se lahko oblikujejo v zrezke. "Če dodamo še aromo, dobimo zrezek, primeren za vegetarijance, vegane in tako imenovane fleksitarijance, ki namesto živalskih beljakovin raje uživajo rastlinske," pravijo v podjetju, ki si je priborilo povabilo v podjetniški pospeševalnik Y Combinator.

Podjetje SeaVision je razvilo VisionAnchor - prvi pametni sistem za nadzor sidra na svetu.
 
Profimedia

Bird Buddy je pametna ptičja krmilnica, katere osnovni komplet zajema sodobno zasnovano ptičjo hišico s posodo za hrano in snemljivim modulom, ki vključuje vgrajeno majhno videokamero z mikrofonom in senzorjem za zaznavanje gibanja. Senzor zazna prihod ptice in o tem prek brezžične povezave in mobilne aplikacije obvesti imetnika krmilnice. Ta lahko s pomočjo aplikacije naredi fotografijo ptice. Z umetno inteligenco aplikacija prepozna vrsto ptice, uporabnikom pa ponuja nasvete o primerni hrani za posamezne vrste ptic. Bird Buddy je s svojo vizijo, pametno ptičjo hišico, v sklopu kampanje Kickstarter ​v dobrem mesecu zbral 4,2 milijona evrov.

​Note v oblaku, digitalni ključi in pametno sidro

Ekipa Maestra Amadeus se je spopadla z izzivi organizacije notnih zapisov. Gre za programsko rešitev v oblaku, ki glasbenikom z uporabo algoritmov omogoča digitalizacijo in upravljanje notnih zapisov. Samodejno zazna dodan notni zapis, ga shrani v oblak in sinhronizira z drugimi uporabniki in napravami, kar glasbenikom omogoča enostaven dostop do gradiv. Klemen Sagadin, soustanovitelj podjetja Maestro Amadeus, meni, da je Podim odskočna deska in priložnost za pridobitev kontaktov tistih, ki so jim pomagali pri razvoju podjetja: "Ko je potekal v živo, je bil dobrodošel osebni stik, virtualna različica pa nam je omogočila spoznavanje večjega števila ljudi, saj nismo bili omejeni le na centralno Evropo, ampak smo se povezali s podjetji iz ZDA in drugih koncev sveta."

Startup Ringox je našel rešitev za upravljanje namestitev na daljavo z modularno IOT-napravo Ringo, ki odklepa vrata prek mobilnega telefona. Lastnikom in upravljavcem nepremičnin omogoča izdajanje in delitev digitalnih ključev ter beleži zgodovino prihodov in odhodov. Ringo se lahko pri hotelskih nastanitvah povezuje z obstoječimi sistemi kontrole pristopa in pametnimi sistemi upravljanja stavb. Do sedaj so prodali več kot sto produktov Ringo.

Podjetje SeaVision pa je razvilo VisionAnchor - prvi pametni sistem za nadzor sidra na svetu. Deluje kot "baby monitor" za sidro, ki ga lahko kapitan s podvodno kamero tik nad sidrom vseskozi spremlja na pametni napravi. Ob čemer boja s pomočjo pozicijskega modula z zvočnim signalom opozori uporabnika na nevarnost. Deluje lahko tudi avtonomno brez povezave s pametno napravo. "VisionAnchor ima potencial, da postane standard pri sidranju, tako kot so kamere za parkiranje pri avtomobilih. Sistem lahko učinkovito obvaruje lastnike plovil pred poškodbami zaradi nepravilnega sidranja, razbremeni posadko in pripomore k ohranjanju morskega dna," so prepričani v podjetju SeaVision.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta