(INTERVJU) Dušan Kosić: Dobili smo potrditev, da smo delali predano

Marko Kovačevič
12.01.2021 21:12
Nekdanji trener nogometašev Celja o zaključku (uspešne) zgodbe v knežjem mestu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naslov državnega prvaka je bil vrhunec Ljubljančanovega obdobja v Celju. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Močan pečat je odtisnil v letu 2020. Z nogometaši Celja je uresničil sanje, jih odpeljal do naslova slovenskega prvaka, pobral nagrado za najboljšega trenerja v prvi ligi, ob koncu leta pa je bil izbran še za najboljšega slovenskega trenerja leta 2020. Pa to ni bilo dovolj, da bi obdržal službo. Po koncu jesenskega dela sezone so v knežjem mestu z njim prekinili pogodbo. Kaj počne zdaj? "Vzel sem si nekaj dni premora, se posvetil družini in se umiril," je pogovor za Večer začel Dušan Kosić.

Že imate kakšno ponudbo na mizi?

"Nekaj se dogaja, a ni še nič takega, da bi že lahko delal zaključke."

Trenerja je iskala Olimpija. Ste dobili ponudbo iz Ljubljane?

"Ne, nihče me ni kontaktiral."

Ste pa bili visoko na seznamu želja navijačev Olimpije.

"Ne vem, kako je z drugimi. A človek, kakršen sem, bi rad ugajal vsem. Ko ljudje to opazijo, dobiš potrditev, da si svoje delo dobro opravljal. Je pa težko vsem ugajati. Ko te nekdo skritizira, se več ukvarjaš s tem kot pa z desetimi pohvalami. Tudi ko si na vrhu, se znajdejo okoli tebe ljudje, ki te ne marajo. Pravi obraz se pokaže, ko uspehov ni več. Iskreno moram povedati, da komentarjev in podobnih reči ne spremljam. A s pohvalami res dobiš občutek, da si opravljal delo, kot se spodobi."

Če slučajno ne bi poznali rezultatov, bi nam torej že odziv navijačev moral povedati, da ste v Celju delali dobro? Niso bili zadovoljni, ko ste morali zapustiti klub, celo z napisi na stadionu so vas podprli.

"Noben razhod ni prijeten. Lahko se zgodi, da se nekaj časa cedita med in mleko. Ko pa se gre narazen, je to redkokdaj prijetno. To je sestavni del življenja. Če smo bili spoštljivi, ko smo delali skupaj, je prav, da taki ostanemo tudi takrat, ko je treba iti narazen. Bolj se ukvarjam s tem, kaj sem sam naredil, da bi izboljšal, ker do razhoda nikoli ne pride, ko stvari štimajo. Reakcija navijačev je še ena potrditev dobrega dela. Govorim zase, čeprav bi rad hkrati poudaril, da to, kar smo dosegli, ni bilo le moje delo, ampak delo vseh vpletenih v zgodbo. Tudi tistih, ki so samo kritizirali in nas tako držali budne."

Govorite o sanjskem zaključku prejšnje sezone?

"To je bil timski uspeh. Se pa zavedam, da morajo biti za kaj takega skupaj kvalitetni ljudje. Med ljudmi, ki se začutijo, je zelo malokrat kaj narobe. Vedno sem poudarjal, da smo bili vsi zaslužni za uspeh. Po uspehu tudi pričakovanja zrastejo. Pri izpostavljanju zaslužnih lahko vedno koga pozabiš. Nekateri igralci, ki sploh niso bili na igrišču, so imeli zelo pomembno vlogo. Pa se jim je naredila krivica, ker jih na koncu ni nihče omenjal. Uspeh je relativna stvar, enkrat si na vrhu, enkrat na dnu, a vedno smo se trudili, da bi ostali človeški. Tudi do tistih, ki so imeli manjšo vlogo. Tudi navijači so bili zelo pomembni, tako Celjski grofje kot ostala publika so nam dajali energijo. Celjska zgodba se je res povezala. Spomnim se transparenta, ki so nam ga Celjski grofje izobesili, ko še ni kazalo na sanjski zaključek. Čutilo se je, da nam lahko uspe. In na to sem vedno gledal kot na zgodbo vseh. Verjetno so zaradi tega ljudje izrazili svoje mnenje, ko je prišlo do razhoda. Naredili smo lepo zgodbo, ki se je zdaj končala. Pogled je treba usmeriti naprej. Nekatere zgodbe trajajo dolgo, nobena pa večno."

Naslov državnega prvaka je bil vrhunec vaše celjske zgodbe. Kaj je spremenil? So postala pričakovanja večja?

"So. Saj tukaj je največji problem mene kot trenerja in samega kluba. Tudi klub se razvija. Ko smo postali prvaki, so se druge ekipe začele do nas drugače obnašati. Videlo se je, da so klubi motivirani proti prvaku. Podobno, kot smo mi v preteklosti želeli proti Mariboru in Olimpiji pokazati svoj pravi obraz, so ga zdaj drugi želeli proti nam. Javnost ni vedela, da je bilo v ekipi, ki je v zadnjih desetih krogih nosila največje breme na igrišču, malo igralcev iz šampionske ekipe. Prišlo je nekaj novih igralcev, nekateri so se poškodovali, imeli pa smo še celo vrsto igralcev, ki so se vračali po poškodbah. Zgodile so se tudi spremembe v vodstvu kluba. Med sezonama ni bilo pravega premora, tako da niti uspeha nismo mogli prav ovrednotiti, ker so se tekme vrstile. Fokus nam je z igrišča ušel tudi kam drugam. Takrat bi bilo pametno, čeprav za kaj takega niti nismo imeli časa, da bi se usedli in naredili novo strategijo. Imeli smo jasno strategijo, kaj želimo v prvih treh letih. Ko se je ta cikel zaključil, bi bilo smotrno, da bi se odločili, kaj sploh smo, kakšna je naša identiteta. Smo še vedno razvojni klub, ki bo igral z mlado ekipo? Vsi, vključno z nami, so pričakovali, da se bo nekaj nadgradilo, da se bomo pokazali tudi v Evropi. Sem pa dobro vedel, da ne moreš kar tako priti z mlado ekipo do evropske lige in premagovati vse po vrsti, če podoba ni prava. Podoba pa ni prava, ker se v ozadju dogaja veliko stvari. V ekipi smo imeli igralce, ki so prerasli celjsko zgodbo in so želeli iti na boljše. Nekateri so dobivali ponudbe, s katerimi Celje nikakor ni moglo tekmovati. Jih spustiš, da grejo takoj, ali jih še držiš v ekipi, ko so vidno nezadovoljni? Ukvarjali smo se s celo vrsto zadev, ki so znane tistim z izkušnjami na tem področju, mi pa smo se na novo srečevali z njimi."

Izkušenj na tem področju klub res ni imel dosti, prvič v zgodovini je igral v kvalifikacijah za ligo prvakov.

"Kar nekaj front je bilo odprtih. Ni dosti manjkalo, da bi v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov izločili Molde. Igrali smo z Dundalkom, ki so ga vsi podcenjevali v stilu, da bi te Irce morali pojesti. Pa na koncu ti Irci igrajo v skupinskem delu evropske lige! Tam je igral tudi Molde, a po porazu z njim smo mi čutili razočaranje. Fantje so bili na limitu, ozek igralski kader je držal ritem. Ni nam veliko manjkalo, le malo več skromnosti v smislu hvaležnosti za to, kje smo, bi morali imeti. Vsi, vključno z mano, smo bili razočarani, ko smo izpadli proti Armencem. A če primerjamo kluba, ne bi smeli biti. Borili smo se v naši ligi. Dostikrat sem slišal, da je z mlado ekipo nemogoče osvojiti prvenstvo. Nam je uspelo. A če nisi dovolj stabilen in jasen, ti nekdo tudi uspeha ne more oprostiti."

Je bilo delo na dolgi rok lažje, ko so bili rezultati slabši? Dve sezoni ste končali na petem mestu, pa vas v klubu niso prečrtali. V istem letu, ko ste postali prvak, pa ste ostali brez službe.

"Rezultat te naredi pametnega. Ko smo bili dvakrat na zadnji tekmi sezone prikrajšani za Evropo, je bilo razočaranje tudi pri nas. Soočili smo se z neuspehom, čeprav je za mlado ekipo, ki se še gradi, velik uspeh, ko je blizu najboljšim, podoba na igrišču pa nikakor ni bila slaba. Z menjavami pa je tako: če imaš finance, boš menjaval, dokler ne boš nečesa našel. Za dolgoročen mir mora biti stabilnost v klubu. Nisem sanjal o dražjih in boljših igralcih, če sem vedel, da že imamo dobre igralce. Povezali smo se, imeli smo mir – tudi zaradi tega, ker prej ni bilo nekega uspeha. Naredili smo dobro zgodbo, igralci so se uveljavili. Spoštovanje smo dobili. Da so to prepoznali ljudje po celi Sloveniji in tudi v tujini, je zame največja potrditev. Delali smo predano in pošteno, posledica tega je bil dober rezultat."

V Celje ste prišli jeseni 2017, v obdobju, ko se je klub pobiral po neposrečeni zgodbi z ukrajinskimi vlagatelji. Odšli ste, ko so v klubu vse močnejši ruski vlagatelji.

"V Celje sem prišel zaradi človeka, ki me je povabil (Branka Veršiča, nekdanjega športnega direktorja, op. p.), in ker sem ocenil, da je to konstantna sredina, v kateri se da narediti dobro zgodbo. Imel sem možnost vplivati na to, kakšen igralski kader bomo imeli, v glavi sem imel zelo jasen cilj. Če imaš podporo, lahko narediš zelo dobro zgodbo. V kadetski reprezentanci sem spoznal mednarodni nivo. V Celju sem želel narediti ekipo mladih fantov, ki pa so že pomembni igralci v svojih starostnih kategorijah, reprezentanti. Pripeljali smo fante, ki so v svoji kategoriji že igrali na mednarodnem nivoju. Vedeli so, kaj je profesionalizem. Dosti poudarka smo dajali karakterju, zelo jasen koncept smo imeli."

Kaj so spremenili novi investitorji?

"Vsak, ki odloča, daje denar ali ga posoja, hoče, da mu slediš, ima svoje favorite. Jaz pa sem si želel, da sledimo tistemu, kar je že bilo postavljeno. Z Brankom Veršičem sva denimo vsakega igralca desetkrat preverila. Potem pa so mi dali jasno vedeti, da je moje delo na igrišču. Moje prekletstvo je bilo, da sem vedel, kako se je delalo prej, in videl, kako se dela zdaj. Nisem kaj dosti komuniciral z vlagatelji, sem pa ostal. Ko so odmaknili Branka, človeka, ki bi po moje moral dobiti neomejena pooblastila in zaradi katerega sem prišel v klub, sem začutil, da bi bilo najbolj pošteno, da grem tudi jaz. Bil sem v dilemi, ali naj grem in pustim, kar sva z Brankom tri leta vlagala v ekipo. Bil sem v zmedi, bolj kot z igriščem sem se ukvarjal s tem, ali naj ostanem. Takrat mi je bilo rečeno, da imam še dveletno pogodbo. Sodelovanje je bilo zelo vljudno in kulturno, prave vsebine pa v tem nisem našel."

Kakšne vsebine ste si želeli?

"Dobili smo potrditve od širše javnosti, da smo delali predano. Želel sem, da imamo slovenske fante v ekipi, da ima tudi reprezentanca kaj od tega. Srce mi je zaigralo, ko smo imeli v enem trenutku devet reprezentantov. Pod črto je bila to res ljubezenska zgodba, ki smo jo tri leta predano in skrbno ustvarjali. Naš cilj je bil, da naredimo, kar je Maribor, ki mu čestitam ob 60. obletnici in želim vse dobro, že naredil – pustimo pečat v Evropi, omogočimo klubu, da postane samooskrben. Na koncu smo to že dosegli. Morda je bila pa to težava … Dokler ni bilo finančne sigurnosti, ni bil klub zanimiv za nikogar. V Evropi smo nekaj zaslužili, igralci so se prodajali za lepe vsote. A v trenutku, ko bi lahko postali samooskrbni, se je ta zgodba zaključila."

Kako ocenjujete predstave v zadnjem obdobju v Celju?

"Nihče nas ni nadigral. A delali smo napake, ki so jih nasprotniki stalno kaznovali. Nismo bili slabi, nadigrani ali čisto brez vsebine na igrišču. Potrebovali smo en klik, eno vrhunsko potezo. Nismo bili več tako učinkoviti kot prej, ko smo realizirali skoraj vse - recimo proti Mariboru smo iz dveh polpriložnosti dali dva gola, Maribor pa svojih ni izkoristil. To se je zdaj začelo dogajati nam. V klub so prišli novi ljudje, ocenili so, da morajo narediti spremembo, in so jo naredili. Sem pa ponosen na to, kar smo pustili za sabo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta