​Bložakovo viničarijo bodo preselili

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
21.12.2018 15:52

V občini Cirkulane snujejo projekte za preselitev stare viničarije, v kateri bodo uredili živi muzej. Kulturni turizem v povezavi z oživitvijo gradu Borl se kar ponuja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bložakovo domačijo bodo preselili nekam v dolino.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Bložakova domačija v Gruškovcu nad Cirkulanami že leta sameva in niti najbližji sosedje se več ne spomnijo, kdaj se je iz stare cimprane hiše izselil zadnji stanovalec. Veliko podobnih hiš je v Halozah že propadlo, kot denimo viničarija v Malem Okiču, ki so jo pred leti še želeli rešiti in tam urediti etnološki muzej.

Bložakova domačija v strmem Gruškovcu 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Muzej druženja po starem

Kot pravi Milena Debeljak, direktorica občinske uprave v Cirkulanah, naj bi za hišo z zemljiščem, ki meri borih 142 kvadratnih metrov, odšteli slabih 1200 evrov, še 500 pa za staro stiskalnico, ki se nahaja v stavbi. Za odkup Bložakove domačije so se odločili na predlog tamkajšnjih društev, ki si želijo ohraniti stavbno dediščino in v hiši urediti etnografsko zbirko ter poskrbeti za predstavitev življenja Haložanov v že skoraj pozabljenih časih.

Bložakovo domačijo bodo preselili nekam v dolino.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Bložakova domačija v Gruškovcu
Slavica PIČERKO PEKLAR

Na pot kulturnega turizma

Mira Petrovič, občinska svetnica in zagovornica ohranjanja kulturne dediščine: "V naši občini imamo le malo objektov, ki so zaščiteni in vpisani na seznam spomeniško zaščitenih. Na ravni občine še vedno nimamo sprejetega odloka o kulturnih spomenikih lokalnega pomena. Oblikovanje etnološke zbirke oziroma etnološkega muzeja je dolgoletna želja številnih društev in posameznikov. Zelo sem vesela, ker nam je naposled uspelo doseči soglasje o odkupu omenjene viničarije in bomo končno pričeli projekt ureditve ene od redkih še ohranjenih haloških cimprač. Prepričana sem, da nam bo uspelo, če bomo le stopili skupaj, zato menim, da bi bilo dobro ustanoviti širšo delovno skupino, ki bo oblikovala bodoče vsebine etnološkega muzeja."

Bložakova viničarija je potrebna temeljite obnove.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Grad Borl je pomemben del haloškega kulturnega turizma.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta