Članice Kulturnega društva Lilith s Ptuja pomagajo covid prebolevnikom in vsem, ki želijo dihati s polnimi pljuči

Slavica Pičerko Peklar
18.11.2021 06:00

Pevke so svoje znanje vokalnih tehnik nadgradile z izobraževanjem iz dihalnih tehnik in oblikovale delavnico, s katero pomagajo tistim v stiski, dihalni in še kakšni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Delavnica KD Lilith v domu upokojencev 

Arhiv KD Lilith

Zadihaj, zapoj, uživaj in ostani zdrav so članice Kulturnega društva Lilith s Ptuja poimenovale projekt, ki je odziv na razmere, v katerih smo se znašli zaradi epidemije covida-19. Istoimenski pevski zbor, ki ga strokovno vodi Jasna Drobne, s svojimi nastopi razvaja ljubitelje petja ne samo doma, pač pa tudi v tujini. Zdaj so pevke sklenile s svojim znanjem, dihalnimi tehnikami pomagati prebolevnikom in vsem, ki želijo zadihati s polnimi pljuči.

Šolska ura za sodelovanje

"Pandemija je močno posegla v naše pevsko ustvarjanje, obenem pa smo spoznale, da lahko s svojim znanjem in veščinami pomagamo in zato smo oblikovale projekt Zadihaj, zapoj, uživaj in ostani zdrav in ga prijavile na razpis Dolgoživa družba v okviru programa regionalnega stičišča nevladnih organizacij Podravja, pri čemer nam je pomagala njihova strokovna sodelavka Staša Dabič Perica. Sam projekt, v okviru katerega smo se najprej same izobraževale, potem pa svoje znanje povezale v 45-minutno delavnico, je potekal od maja do konca septembra. Pevke zbora Lilith, ki smo se odločile sodelovati, pa smo zdaj usposobljene za vodenje delavnice za vse, ki se nam želijo pridružiti. Prve delavnice smo že imele za zaposlene in za skupino stanovalcev ptujskega doma upokojencev. Povezale smo se že tudi s ptujsko ljudsko univerzo, saj je denimo dejavnosti, ki jih ta izvaja v medgeneracijskem centru Špajza modrosti, mogoče povezati z našimi delavnicami," pravi Gordana Jović, koordinatorica projekta, ki je v vrtcu, kjer dela, nova znanja preverila tudi z najmlajšimi, ki so z navdušenjem skozi igro in gibanje spoznali, kako dihati, da nisi zadihan in lahko obenem še prepevaš: "V okviru projekta smo združile svoje znanje vokalnih tehnik, te pa še nadgradile z izobraževanjem iz dihalnih tehnik, pri čemer nam je pomagal vokalist Blaž Vidovič, urile smo se v učenju popolnega dihanja skupaj s telesno aktivnostjo pod vodstvom Tatjane Rutar, vodje centra Bodylife.

Ženski pevski zbor Lilith med delovanjem na prostem 

Albin Bezjak

V okviru usposabljanja smo spoznale in se tudi preizkusile v igranju na meditativna glasbila, kot so kristalna harfa, šamanski boben in zvočne posode, pri čemer nas je vodila naša zborovodkinja Jasna Drobne. Zdaj, po uspešno zaključenem izobraževanju, želimo svoje znanje posredovati vsem, ki menijo, da jim to naše znanje in veščine lahko pomagajo do bolj zdravega in polnega načina življenja. Starostnih omejitev za sodelovanje na delavnicah ni, so pa v prvi vrsti namenjene tistim, ki se srečujejo s težavami pri dihanju, težavami po prebolevnosti covida-19, jih dajejo astmatični napadi, in vsem, ki želijo zadihati s polnimi pljuči." Zadihajmo s polnimi pljuči! se imenuje tudi knjižica, ki so jo v Kulturnem društvu Lilith izdali ob koncu usposabljanja: "Udeležile smo se različnih usposabljanj in izvedle številne delavnice za različne ciljne skupine, od splošne javnosti do starostnikov in otrok v vrtcu. Eden od ključnih rezultatov projekta je razvit program popolnega dihanja, kar smo uspešno, kot menijo naši udeleženci, povezale z gibanjem in meditativnimi zvoki.

Pevkam zbora Lilith ljudje vselej radi prisluhnejo. 

Slavica PIČERKO PEKLAR

Pravilno dihanje je zdravja vredno

S svojo delavnico so članice Kulturnega društva Lilith že gostovale med zaposlenimi in stanovalci doma upokojencev, kjer so naletele na zelo pozitiven odziv, še posebej pa je bil sodelujočim všeč zaključek delavnice, sproščanje s pomočjo zvočne meditacije s tibetansko zvočno posodo in s petjem. Anita Ozmec, diplomirana terapevtka v ptujskem domu upokojencev: "Delavnica, na katero so nas povabile pevke ženskega zbora Lilith, je bila na prostem. Tatjana Rutar nas je najprej poučila o pomenu pravilnega globokega dihanja in nas seznanila s tako imenovano rusko tehniko dihalnih vaj. Spoznali smo, da ima dihanje, ki se nam zdi tako zelo samoumevno, veliko zdravilno in sproščujočo moč. Hitri vdihi in izdihi skozi nos, ki so na pogled sila zabavni, so se mi najbolj vtisnili v spomin. Gre za enostavne vaje, ki jih prakticiram in jih prenašam na naše uporabnike. Redno izvajanje vaj namreč prinaša koristi na vseh področjih našega delovanja, tudi v prostočasnih aktivnostih, kot je denimo petje." Da so bili zaposleni, ki so se udeležili delavnic Kulturnega društva Lilith, zadovoljni z vsebino in novim znanjem, pravi tudi Vesna Šiplič Horvat, direktorica Doma upokojencev Ptuj. Ob tem je še dodala, da sta pravilno dihanje in predihanost pljuč ključnega pomena za zdravje, še posebno v teh časih: "Vesela sem, da so se v društvu spomnili na nas in pri nas vodili delavnico, ki jo bomo, ko bodo časi spet bolj naklonjeni druženju, rade volje ponovili. V tem času pa naše sodelavke že pridobljene veščine s pridom uporabljajo pri svojem vsakodnevnem delu z našimi uporabniki."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta