Dirigent in skladatelj, ki se za sprostitev ukvarja z ribištvom, ocenjuje: "Danes je veliko glasbe kič"

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
10.09.2020 05:00

Skladatelja, aranžerja in dirigenta Draga Kleina že od nekdaj obdaja zvok žice. V otroštvu mu je oče podaril biserico, pri osmih je začel obiskovati glasbeno šolo na Ptuju, ob tem se je učil še tamburice. Sledila so sodelovanja s številnimi glasbenimi zasedbami, udeležbe na festivalih. Komaj 18-leten je prevzel tamburaše iz Cirkovc ... Zadnjih šestnajst let vodi Tamburaški orkester KUD Majšperk. Letos tako obeležuje že 55 let glasbenega udejstvovanja, za katerega je prejel že številna priznanja, nagrade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni arhiv

V obveznih belih rokavicah dirigira Drago Klein iz Kidričevega Tamburaškemu orkestru KUD Majšperk, s katerim so se predstavili tudi v Mestnem parku v Mariboru na nedavnem Festivalu Lent, pred tem pa še pri paviljonu na promenadnem koncertu. Petinpetdeset let ukvarjanja z igranjem, skladanjem, aranžiranjem in dirigiranjem že beleži sivolasi skladatelj, ki je dve leti nazaj svoji beri priznanj, pohval, nagrad lahko dodal še Gallusovo plaketo.

Drago Klein z Gallusovim priznanjem 
Osebni arhiv

Zmagal na Pokaži kaj znaš

Z osmimi leti je začel obiskovati glasbeno šolo na Ptuju, kjer se je poleg kitare kmalu začel učiti še tamburico, kasneje tudi igranja na pozavno. Kot najstnika sta s sosedom, ki je igral harmoniko, nastopila na Pokaži kaj znaš, zmagala in se predstavila na Radiu Ptuj. Pri petnajstih je začel igrati kitaro pri ptujskem kvintetu bratov Krajnc, kasneje z ansamblom Biseri s Ptuja nastopati po vsej Jugoslaviji. Medtem je odkril čudoviti zven tamburice in jo začel leta 1969 igrati v Tamburaškem orkestru DPD Svoboda Ptuj. Ob svojih vzornikih je nabiral znanje in izkušnje, doma trmasto vadil in po petih letih so mu že zaupali poučevanje novih članov, leta 1981 pa tudi vodenje tamburaškega orkestra DPD Svoboda, kar je počel deset let.

S Tamburaškim orkestrom Majšperk na promenadnem koncertu v Mestnem parku
Anita Kirbiš

Najdlje v Cirkovcah, danes predan Majšperku

​Ob igranju pri raznih zasedbah pa mu je najdaljši staž, 34 let, uspelo doseči s Tamburaškim orkestrom Cirkovce. Komaj 18-letni je kot dirigent prevzel tamburaše Prosvetnega društva Cirkovce, jih poučeval in vodil od ustanovitve leta 1975 do 1984 ter nato od 1994 do 2019. Udeležili so se številnih občinskih in republiških revij tamburaških orkestrov. Klein je bil tudi med utemeljitelji občinske revije na Slovenskem ter pobudniki in organizatorji srečanja slovenskih tamburaških skupin. Bil je tudi prvi, ki je 1995. leta v tamburaški orkester vključil set bobnov. Vrstili so se koncerti, nastopi doma in zunaj naših meja. Ob intenzivnem delu je glasbeni program popestril s solisti, napisal je preko sto priredb. Izdali so kaseto in dve zgoščenki ter si pridobili sloves enega boljših tamburaških orkestrov v Sloveniji.

Z leve hči Rebeka, žena Jasna, Drago Klein in hči Nastja  
Klein
Slavica Pičerko Peklar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta