Enotni turistični nastop sedmih haloških občin

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
18.09.2019 16:51

Storjeni še zadnji formalni koraki za zagon Zveze haloških občin, katere glavni cilj je turistični preboj doma in v svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
 
Marko Vanovšek

Z oblikovanjem upravnega odbora, ki ga sestavljajo župani sedmih haloških občin, in z imenovanjem članov sveta zavoda, v katerem so občinski svetniki, se končujejo formalni postopki za pričetek delovanja Zveze haloških občin. Zvezo so občine Zavrč, Cirkulane, Podlehnik, Žetale, Makole, Rogatec in Majšperk ustanovile za pospeševanje razvoja turistične ponudbe in promocije haloških občin. Občinski sveti vseh naštetih občin so namreč sprejeli odlok o ustanovitvi te zveze. Za njegovo obravnavo se od haloških občin niso odločili le v videmski občini.

​Tudi strokovna služba

Potem ko bosta upravni odbor in svet zavoda te dni formirana, bodo najprej odločali o dogovoru, v katerem bodo natančno določili medsebojna razmerja, predvsem pa način financiranja zveze in delovanje njenih organov. Zveza bo namreč imela tudi strokovno službo, ki jo bodo oblikovali takoj, ko bodo dorekli način financiranja in program. Darinka Fakin, majšperška županja in ena od pobudnic ustanovitve Haloške zveze za razvoj turizma: "Ko bodo formalnosti za nami, kar bo kmalu, se nadejam, da bo zveza pričela delovati s polno paro - in bo nadgradila, kar je bilo storjeno v zadnjih skoraj dveh letih za skupno turistično promocijo Haloz."

​Povezovanje gostincev

Vzrok za tak uspeh pri ustanavljanju zveze kljub številnim polenom pod noge in predvsem neuspelim dosedanjim poskusom povezovanja, Fakinova pripisuje dejstvu, da so s projekti, kot so Kulinarične Haloze in blagovna znamka Haloze, dežela tisočerih gričev prebivalci Haloz prvič pričeli povezovati od spodaj navzgor.
"Prepričalo me je dejstvo, da so se gostinci, kmetje, vinarji ter drugi ponudniki za turizem povezali spontano in niso čakali na spodbudo z občin. Največ zaslug gotovo gre gostincem, ki so uvideli, da le z združenim nastopom lahko kaj pomenijo v slovenskem prostoru," poudarja Fakinova. Prepričana je, da so prav gostinci prvi pokazali, da se da - in da delovati vsak zase ni dovolj, če hočeš prodreti na trgu. Veseli jo tudi dobro sodelovanje med generacijami in predvsem, da je mlajša generacija pri povezovanju prevzela pobudo.

Ptujska Gora: Med 15 predlogi tudi ureditev varnostne ograje ob parkirišču pri Ticu v trgu.    
Darja Lukman Žunec

​Ovir ni bilo malo

Glede na ovire, ki so jih morali premagati pri ustanavljanju zveze, je Fakinova realna: "Vsaka zamisel potrebuje nekaj časa. Veliko vztrajnosti je bilo treba. Očitno je dozorelo spoznanje, da je rešitev v skupnem nastopu in sinergiji vseh. Seveda je naša zveza samo osnova, žiro račun, prek katerega bo to povezovanje potekalo. Morda se bo kje še kaj zalomilo, a zdaj poti nazaj in izmikanj ni več."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta