Festivalski Ptuj: Rimske zgodbe med temelji poletne ponudbe

Hojka Berlič Hojka Berlič
06.08.2019 16:16

Več kot 800 udeležencev iz šestih držav - gladiatorjev, legionarjev in drugih starih Rimljanov - bo kmalu Ptuj znova spremenilo v rimski Poetovio. Že prihodnje leto bo mogoče tudi prenočiti kot stari Rimljan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Legionarji, senatorji, vestalke, gladiatorji in drugi stari Rimljani pa tudi barbari bodo znova preplavili ptujske ulice. 
Hojka Berlič

Prihajajoče XII. Rimske igre bodo eden od vrhuncev praznovanja 1950. obletnice prve pisne omembe Ptuja. Najstarejše slovensko mesto se bo od 15. do 18. avgusta ponovno spremenilo v rimski Poetovio in zaživelo v duhu časa, ko je leta 69 na Ptuju potekal eden najpomembnejših dogodkov v zgodovini mesta, zbor vojskovodij v taboru Legije Gemine XIII, in je z izvolitvijo Vespazijana za rimskega cesarja takratni Poetovio krojil usodo imperija. Ob pomembni obletnici so v društvu Poetovio LXIX - društvu za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj, ki je organizator Rimskih iger, pripravili tudi nekaj novosti.

Domus in dirka kvadrig

Najpomembnejša med njimi je domus oziroma rimska hiša v Rimskem kampu Poetovio na Štukih, ki jo bodo odprli ob odprtju iger v četrtek, 15. avgusta, in v kateri bo postavljen, kot je pojasnil predsednik društva Andrej Klasinc, rimski muzej v malem: "Kako so Rimljani živeli, kako so ustvarjali. To bo ena od pridobitev, ki bo ostala za naprej. Saj bomo v prihodnjih letih ta domus samo še dopolnjevali v povezavi s Pokrajinskim muzejem Ptuj - Ormož, Zavodom za varstvo kulturne dediščine in kolegi iz tujine, strokovnjaki ter razvijali to eksperimentalno arheologijo, ki smo jo napovedali pred tremi leti ob otvoritvi Rimskega kampa. Da bomo postali eden osrednjih prireditvenih prostorov v tem delu Evrope, kjer bo mogoče videti celotno predstavitev rimskega življenja." V petek, 16. avgusta, bodo organizirali veliko večerno zabavo v taboru. Osrednje dogajanje Rimskih iger bo v soboto, 17. avgusta, ko se bo ob 11. uri začela velika povorka po mestnih ulicah z dogajanjem pred mestno hišo in Orfejevim spomenikom. Sledilo bo letošnje presenečenje, dirka kvadrig pod Panoramo, še enim od ptujskih rimskih simbolov. Gre za rimske bojne vozove z vpreženimi štirimi konji, redkost v tem delu Evrope. Po 14. uri se bo dogajanje preselilo na osrednje prizorišče dogajanja Rimskih iger, v kamp, kjer bodo lahko gostje pokusili rimske jedi in pijače ter se tudi sami preoblekli v stare Rimljane.

Želijo celostno poletno dogajanje

Rimski kamp Poetovio se razprostira na štirih hektarjih površine, trenutno od tega uporabljajo tri hektarje. Za prihodnje leto, kot pojasnjuje Klasinc, načrtujejo še postavitev replik rimskih vojaških postojank, enostavne objekte, v katerih bi lahko gostje prespali in bi jim tako lahko ponudili 24-urno doživetje. Že prihodnje leto tako želijo v kampu organizirati šole v naravi, povpraševanje, dodaja Klasinc, je že zdaj veliko.

Letošnje Rimske igre so eden od vrhuncev praznovanja 1950. obletnice prve pisne omembe Ptuja.
Hojka Berlič

Poudarek zgodovinskim zgodbam

Postopno nadgrajevanja zgodb Rimskih iger, ki danes sodijo med največje tradicionalne prireditve, je ob predstavitvi letošnjega dogajanja pozdravil tudi direktor ptujske občinske uprave Alen Jevtović. "Zdaj se približujemo Rimskim igram, a poslanstvo društva, torej obujanje 2000 let stare zgodbe, ni le ta konec tedna, ki prihaja. Vse leto se trudijo vključevati se v različne programe in produkte, kjer lahko turistom in lokalnemu prebivalstvu pokažejo, kakšno zgodovino smo imeli. Je tudi lep primer, kako lahko dogodek prerašča v turistični produkt, ki bo mamljiv za turiste in preko katerega bomo lahko prikazovali našo zgodbo, ki je bila zgrajena v naši preteklosti," pa je dejala direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec in dodala, da je zgodovina in razvijanje rimskih zgodb zagotovo eden osrednjih turističnih produktov, preko katerih bo Ptuj lahko nagovarjal turiste, da pridejo v mesto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta