(FOTO) "Gumam v gozdu je nekdo dodal še vedra"

Hojka Berlič Hojka Berlič
16.03.2024 13:12

Na Ptuju ob slabem vremenu našteli le okoli 150 udeležencev akcije Očistimo naše mesto 2024 in zbrali rekordno malo odpadkov, a kritičnih točk je še kar nekaj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peščica udeležencev akcije je imela polne roke dela.
Hojka Berlič

Na Ptuju so v soboto kljub nekoliko slabšemu vremenu, saj je že zjutraj občasno rahlo deževalo, vendarle izpeljali tradicionalno pomladansko čistilno akcijo pod imenom Očistimo naše mesto 2024. Kot je na zbirnem mestu četrtne skupnosti Center, kjer se je ob 8. uri zjutraj zbrala le peščica prostovoljcev, povedala ptujska župana Nuška Gajšek, je vsakoletna akcija izjemnega pomena predvsem z vidika ozaveščanja ljudi o tem, da je treba skrbeti za okolje, v katerem živimo: "Opažamo, da se je v zadnjih letih stanje vendarle bistveno spremenilo, popravilo. Obstajajo še določeni segmenti, ki bi se jim bilo treba še bolj posvetiti, a gledano v celoti, menim, da živimo v lepo urejenem in čistem mestu in da smo lahko ponosni." Županja je sicer prepričana, da nobena akcija ozaveščanja ni odveč, začeti pa je treba že pri najmlajših, v vrtcih in šolah: "Menim, da so otroci najbolj dovzetni za to in da tudi malo starejše potem marsikaj naučijo doma. Predvsem kar se tiče ločevanja odpadkov. To se mi zdi bistveno, saj s tem zmanjšujemo ne le obremenjenost okolja, temveč konec koncev tudi zneske na položnicah."

Čeprav, priznava, so ob manjšanju količin odpadkov z leti tudi vse manj obiskane tradicionalne čistilne akcije. Meni, da gre to z roko v roki in da občani, ker je okolje čistejše in bolj urejeno, ne čutijo toliko potrebe po udeleževanju v akcijah: "Tako je število udeležencev bolj ali manj konstantno, na akcijah pa se srečujemo bolj ali manj enaki obrazi." V zadnjih letih je večji poudarek na druženju, s čimer pa, dodaja Gajškova, prav tako ni nič narobe.

Zjutraj se je na zbirnem mestu četrtne skupnosti Center zbrala le peščica občanov.
Hojka Berlič

Kljub temu gre po besedah lokalnega koordinatorja akcije Aleša Lešnika za precejšen organizacijski zalogaj, saj so v projekt vključene vse ptujske osnovne šole, vrtci, četrtne skupnosti, javni zavodi pa tudi podjetja. Sicer pa tudi podatki z leti kažejo na trend upadanja količine zbranih odpadkov, čistilne akcije pa se vsako leto udeleži približno enako število prostovoljcev, med 250 in 300. 

Da so morda uradni podatki res spodbudni, a je vsakoletna akcija po njegovem mnenju še vedno dobrodošla, pa je poudaril eden od vsakoletnih udeležencev, Andrej Mrgole: "Mesto je po mojem mnenju še vedno kar precej umazano. Koši so ob koncih tedna prepolni, po pustu je bilo po mojem mnenju slabo počiščeno. Pa tudi na splošno je v mestnem jedru odpadkov še vedno precej. Tako ljudje kot za čiščenje zadolžene službe bi lahko naredili še precej več."

Hojka Berlič
Hojka Berlič

Čeprav so tudi vseslovenske akcije v preteklosti večinoma poskrbela za čiščenje večjih divjih odlagališč, se v sklopu občinske čistilne akcije tudi na Ptuju vendarle vsako leto lotijo tudi čiščenja kakšnega tovrstnega še obstoječega ali pa novo ustvarjenega odlagališča. Tokrat smo se pri odstranjevanju kupa odpadkov, med katerimi so bile tudi odpadne pnevmatike in ki je že dlje kazil gozd v Grajenščaku, pridružili zakoncema Kos. Mira Kos: "Pnevmatike in še nekaj odpadkov je na tem kupu ležalo že dolgo, nekdo je letos dodal še druge stvari, na primer vedra. Zdaj pa odstranjujeva ta kup in še ostale odpadke, ki sem jih cel teden pobirala naokrog po gozdu. Ljudje jih tu odvržejo med popivanjem, nekaj pa tudi pohodniki."

Zakonca Kos sta se lotila kupa v gozdu odvrženih odpadkov.
Hojka Berlič

Na letošnji akciji se je, predvsem zaradi slabega vremena, zbralo le 100 do 150 udeležencev. Zbrali so 1360 kilogramov mešanih odpadkov, približno polovico manj kot lani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta