Ječmen odličen, kakovost pšenice odvisna od vremena

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
04.07.2020 06:05

Dobro kaže tudi pšenici, če le ne bo neviht, dolgotrajnejšega deževja ali celo toče, kakršna je lani tik pred žetvijo zdesetkala sicer zelo obetaven pridelek

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred žetvijo pšenice se kmetje ozirajo v nebo.
Darja Lukman Žunec

V Spodnjem Podravju oziroma na območju Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj, ki poleg tukajšnje upravne enote (UE) pokriva še ormoško, slovenskobistriško, lenarško in UE Selnica ob Dravi, po podatkih kmetijskega svetovalca za poljedelstvo Ivana Brodnjaka letos dozoreva ječmen na okrog 9500 hektarjih, pšenica na 11.600, na okrog 600 hektarjih pa še tritikala in rž. Na tem območju so posevki žit na kar 40 odstotkih vseh razpoložljivih njivskih površin.
Žetev ječmena se je že začela in je zdaj v polnem teku. Brodnjak: "Lahko ocenimo, da je to sezono žit zaznamovalo zimsko in spomladansko suho vreme z zelo malo padavinami. Pomanjkanje vode je predvsem na prodnatih tleh Dravskega in Ptujskega polja slabo vplivalo na posevke žit, tako da so precej razredčeni. Po drugi strani je suho vreme, predvsem suh zrak v spomladanskem obdobju, precej ugodno vplivalo na zdravje posevkov. Ne pomnim leta, ko bi bil ječmen do 15. maja še brez bolezni, kar je ključno za kakovosten in obilen pridelek, saj prvi rezultati kažejo celo na rekorden donos. "

V strahu za pšenico

Kar zadeva pšenico, rž in tritikalo, Brodnjak pričakuje solidne pridelke. Vendar le, če bo v prihodnjih dneh vreme ugodno, torej suho in ne bo preveč padavin ali celo neviht in toče. Naj spomnimo, da je lansko letino pšenice, ki je kazala na vrhunski pridelek, večinoma uničilo neurje s točo v kar velikem delu Spodnjega Podravja, kar je kmete navdalo z obupom. Brodnjak napoveduje, da lahko ob dobrih vremenskih razmerah vse do konca žetve tudi pri pšenici pričakujemo solidne pridelke. Vsake padavine v času dozorevanja poslabšujejo kakovost.

​Cene nižje ali neznane

Povprečna cena tone pšenice naj bi bila podobna kot lani, a je vse odvisno od dogovora med pridelovalci in predelovalci oziroma odkupovalci. Lanska je bila od 155 do 165 evrov na tono. Slovenski kmetijski inštitut je izračunal, da proizvodni stroški za tono letos znašajo 148 evrov. Vendar kmetje taki oceni nasprotujejo, ker so prepričani, da je v njej preslabo ocenjeno njihovo delo. Pri izračunu so kmetom upoštevali urno postavko 6,6 evra, medtem ko bi ta po oceni kmetov morala biti okoli 12 evrov.

Odkupne cene pšenice so še v vedno nejasne.
Silva Eory
Žetev pšenice se bo pričela, odkupnih cen zanjo še niso določili.
Darja Lukman Žunec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta