Kegljaški klub Ruše: Začetki kluba pred 70 leti so bili udarniški

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
24.12.2022 03:24

Ob jubileju obstoja in uspešnega delovanja kluba so pripravili tudi slovesnost, na kateri se je zbralo 70 članov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dobitniki priznanj ob 70-letnici KK Ruše
Gregor Salamon

Predsednik KK Ruše Srečko Fišer je na slovesnosti spregovoril o zgodovini in dosežkih kluba, navzoče je nagovorila tudi ruška županja Urška Repolusk.

Zametki kegljanja v Rušah segajo v leto 1919, ko je začela obratovati Tovarna dušika Ruše, temelji pa so bili ustvarjeni marca 1953 z ustanovnim zborom Kegljaškega kluba Ruše, ko so člani predvsem z udarniškim delom ob pomoči tovarne postavili dvostezno kegljišče, na katerem sta kegljali po dve moški in ženski ekipi.

Kegljanje: Srečko Fišer, predsednik KK Ruše
Gregor Salamon

"Kljub je vseskozi imel podporo v ruški tovarni in kegljanje je postajalo vse bolj priljubljeno. Tudi tekmovalni uspehi so se vrstili. Toda leta 1993 je bilo kegljišče prodano zasebnemu investitorju, ki ga je preuredil v skladišče, a klub ni usahnil. Ob pomoči Kegljaškega kluba Slovenske Konjice, ki nam je omogočil treninge in tekmovanja na njegovem kegljišču in odstopil nekaj tekmovalcev, smo bili dejavni naprej. Leta 2007 se je začela gradnja Športnega parka Ruše in naša prizadevanja, da se vanj umesti kegljišče, so padla na plodna tla - 17. februarja 2008 so Ruše dobile štiristezno kegljišče, kar je bilo prelomno za razvoj kegljanja v občini," je povedal Fišer.

"Po letu 2008 je začelo opazno naraščati število članov, ki so uspešno tekmovali, moška ekipa se je v tem obdobju iz območne lige prebila v 1.B-ligo, kjer je po polovici letošnjega prvenstva tretja. Naš srednjeročni cilj je uvrstitev v 1. A-ligo, ženska ekipa pa naj bi se ekipam v 1. B-ligi pridružila prihodnjo sezono. Iz naših vrst izhaja tudi Tia Schatz, ki je leta 2018 osvojila naslov mladinske svetovne prvakinje v dvojicah. Od 2012 vsako leto priredimo dva mednarodna turnirja, na dosedanjih je keglje podiralo skupno 5029 kegljačev in kegljačic, na lanskem tudi aktualni svetovni prvak v sprintu, Avstrijec Matthias Zatkovic," je dodal Fišer.

Na slovesnosti so podelili tudi priznanja. Za častnega člana KK Ruše je bil posthumno imenovan Boštjan Čertalič, ob njem pa še Savo Popič st., Franc Potočnik. Zlata priznanja so dobili: Srečko Fišer, Silvo Zorko. Srebrna priznanja: Aleksander Brečko, Aleksander Jurše, Klavdija Knuplež, Danilo Muršič, Borut Planinšič st., Nataša Potočnik Čertalič, Drago Tropšek, Jožica Vezonik, moška članska ekipa. Bronasta priznanja: Marjana Babič, Matilda Muršič, Rozalija Skarlovnik. Pisne zahvale: Ivan Fras, Dušan Grujič, KK Konjice, Robert Knuplež, Andrej Kocjan, Aslan Konjuvci, Leon Konjuvci, Matic Kreuh, Ivan Kunčič, Tomaž Kušar, Tomaž Lajnšček, Messer Slovenija, Bogdan Mušič, Žiga Paradiž, David Petek, Beno Prednik ml., Muhamed Seferović, Jože Steiner, Ivan Šetorič ml., Ernest Šloser, Petar Vekić in Albin Zorko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta