Lani pri proračunu Mestne občine Ptuj pomembni vsebinski premiki

Hojka Berlič
19.04.2021 20:07
Županja zadovoljna z lansko realizacijo proračuna. Želijo boljše pogoje za prihodnje investicije. Do nove pokopališke stavbe še letos
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptujski svetniki so tudi tokrat sejo zaključili v manj kot uri. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Ptujski mestni svetniki so na današnji seji brez razprave potrdili zaključni račun proračuna občine za leto 2020, ki je sicer doživel dva rebalansa in bil na koncu s 30,5 milijona evrov za pet milijonov evrov nižji od prvotno sprejetega. Kot je pojasnil vodja oddelka za javne finance Benjamin Panikvar, je bil proračun v preteklem letu realiziran v skupnem znesku 27,7 milijona evrov oziroma slabih 91 odstotkov. To je za okoli pol milijona evrov manj kot leta 2019, a hkrati veliko več kot v letih poprej. Prihodki so bili v letu 2020 25,8 milijona evrov, odhodki pa 27,2 milijona. Primanjkljaj je tako znašal dobrih 1,3 milijona evrov, kar je občina pokrila z zadolževanjem.

Nižji transferji

Najpomembnejši prihodki so bili davčni, slabih 17 milijonov evrov. Nedavčni so bili nekaj nižji kot leto poprej, predvsem zaradi nižjih odškodnin iz naslova zavarovanj in prihodkov od komunalnih prispevkov, saj je občina kot pomoč v času epidemije za tri mesece prestavila terjatve odločb za plačilo komunalnega prispevka. "Bistveno nižji pa so bili transferni prihodki. To se nanaša na nižje transferje iz proračuna države in Evropske unije za sofinanciranje investicij," je pojasnil Panikvar.

Ptujski svetniki so tudi tokrat sejo zaključili v manj kot uri. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Odhodki so bili v preteklem letu skoraj enaki kot leta 2019. "Naredili pa smo en pomemben vsebinski premik, in sicer smo bistveno zmanjšali tekoče transferje, za ta znesek pa povečali investicijske odhodke z vlaganjem v infrastrukturo in izvedenimi investicijami," je poudaril Panikvar.

Poplačilo neugodnih posojil

Med večjimi investicijami v preteklem letu je bil zaključek prenove mestne tržnice, za katero je občina namenila 1,6 milijona evrov. 1,4 milijona je vložila v obnove cest in ulic. Izvedli so rekonstrukcijo in energetsko sanacijo Osnovne šole Mladika, za kar so namenili 860 tisoč evrov, za ureditev Gregorčičevega drevoreda 618 tisoč, za izgradnjo sekundarne fekalne kanalizacije 384 tisoč, izvedena je bila tudi prenova glavnega nogometnega igrišča na Mestnem stadionu v vrednosti 310 tisoč, za nakup gasilskih vozil in prikolico pa so iz proračuna namenili 316 tisoč evrov.

Ptujski svetniki so tudi tokrat sejo zaključili v manj kot uri. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Po besedah županje Nuške Gajšek realizacija projektov ni trpela zaradi covida-19 in je z njo zadovoljna, kot tudi z zaključnim računom lanskega proračuna: "Najbolj sem zadovoljna, da smo uspeli zmanjšati tekoče transferje in povečati investicijske, reprogramirali posojila, dobili boljše pogoje kreditiranja in na ta način nekako tudi odprli škarje za bodoče investicije, ki jih veliko planiramo že v tem letu, pa tudi v prihodnjem. Še bo treba delati." Gajškova si podobne realizacije proračuna želi tudi v tem letu.Svetniki so sicer na seji nekaj razprave namenili le načrtovani gradnji mrliške vežice na novem pokopališču. Čeprav so vsi izrazili zadovoljstvo, da se je občina le lotila reševanja dotrajane stavbe, ki se vleče že leta, pa so nekateri izpostavili tudi pomisleke. Kot je povedala Helena Neudauer, SDS, so nekaj vprašanj postavili tudi na odboru za finance, med drugim, zakaj so v novi stavbi predvidene manjše vežice: "Doslej je bila vsaka vežica velika 18,46 kvadratnega metra, sedaj pa se to zmanjšuje za dva kvadratna metra. V bistvu se nam je zdelo, predvsem meni, da so bile že sedanje vežice v primeru pokopa s krsto premajhne." Hkrati so na odboru opozorili na po njihovem problematičen skupni prostor pred vežicami. Svetnico je zanimalo tudi, kako, da v novem objektu ni več predviden prostor za duhovnika.

"Do sedaj je bilo pet vežic, a nikoli niso bile uporabljene vse, zasedene so bile največ tri hkrati, zato smo sedaj predvideli štiri. Vežice pa so manjše tudi zato, ker je načrtovan večji skupni prostor," je pojasnil vodja pokopališča Boštjan Prosenjak. Duhovniki pa doslej niso nikoli uporabljali posebej zanje namenjenih prostorov, temveč skupne, ki naj bi jih bilo tudi v novi stavbi dovolj za njihove potrebe. Ob tem je Gajškova pojasnila, da je eden ključnih razlogov za omejene površine občinski podrobni prostorski načrt, ki ne pušča tako rekoč niti metra manevrskega prostora.

Na občini ocenjujejo, da bo gradnja novega objekta na pokopališču stala okoli 800 tisoč evrov, del pa naj bi prispevale tudi Javne službe Ptuj, ki bodo imele v sklopu objekta cvetličarno. V času del bodo za poslovilne prostore uporabili vežice na starem rogozniškem pokopališču. Objekt naj bi zgradili še letos, gradnjo pa zaključili v treh ali štirih mesecih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta