Ljudi skrbi, kakšen zrak vdihujejo

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
16.09.2019 16:30

Ob glavni cesti Ptuj-Ormož je treba postaviti merilno postajo in ugotoviti, kakšen je zrak. Tamkajšnji prebivalci si že leta prizadevajo, da se tranzitni promet spelje po ptujski obvoznici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Spuhlji naj bi postavili merilno postajo. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

V Civilni iniciativi za izgradnjo ptujske obvoznice so prepričani, da je zaradi gostega prometa zrak ob glavni cesti Ptuj-Spuhlja močno onesnažen, zato so v začetku letošnjega poletja na Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor podali prijavo v zvezi s prekomerno obremenitvijo bivalnega okolja s hrupom in onesnaženostjo zraka. Zdaj zahtevajo, da Agencija RS za okolje (ARSO) ob Ormoški cesti postavi merilno postajo, da bi ugotovili, kako prometna preobremenjenost vpliva na kakovost zraka in v kakšnem okolju živijo.

Obremenjenost je prekomerna

"S pobudo smo seznanili tudi ptujsko mestno občino, kjer nas v naših prizadevanjih podpirajo, saj se vsi skupaj zavedamo, da živimo v vse bolj degradiranem okolju. Že pretekle meritve, denimo ob Zagrebški cesti pred zdaj že 13 leti, so pokazale na močno obremenitev s prašnimi delci PM10, dušikovimi oksidi in ogljikovim monoksidom, izmerjene koncentracije so bile med najvišjimi v Sloveniji. Mejna dnevna vrednost delcev PM10 je bila, denimo, prekoračena več kot polovico merilnih dni. Na pobudo MO Ptuj Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano od januarja 2017 izvaja meritve onesnaženosti zraka na lokaciji ptujske bolnišnice.

Slavica PIČERKO PEKLAR

Merilna postaja pri bolnišnici

Po naročilu MO Ptuj Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano od lanskega leta opravlja meritve za hrup in stanje zraka pri ptujski bolnišnici. Gre za mirno, bolj kot ne spalno območje mesta, a so meritve pokazale onesnaženost zraka z delci PM10, kar je sicer splošen problem ne le v Sloveniji, temveč po celi Evropi. V civilni iniciativi upravičeno domnevamo, da je življenjsko okolje ob Ormoški cesti in v Spuhlji zelo degradirano. Če ARSO potrebuje dovoljenje lastnika zemljišča za postavitev naprave za izvajanje merjenja, so se člani civilne iniciative že dogovorili za postavitev postaje v Spuhlji, v bližini tamkajšnje transformatorske postaje.
Da so pričakovanja prebivalcev ob Ormoški cesti in v sosednji četrtni skupnosti Spuhlja upravičena, meni tudi ptujska županja Nuška Gajšek, ki je v imenu mestne občine zahtevo o postavitvi merilne postaje posredovala pristojnim in podpira prizadevanja članov civilne iniciative, da se z izgradnjo ptujske obvoznice razbremeni promet na omenjeni državni cesti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta