Miklavško gostilno Danica zajeli ognjeni zublji

Damijan Toplak Damijan Toplak
26.08.2023 05:30

Znano miklavško gostilno je na praznični ponedeljek zajel požar. Na pomoč priskočili številni, pomagate lahko tudi vi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branka Rebernik je z grozo ugotavljala, kakšno razdejanje je pustil požar v gostilni, ki jo vodita s hčerko Zalo.
Damijan Toplak

Najbolj znano miklavško gostilno in okrepčevalnico Danica je na praznični (solidarnostni) ponedeljek ob 14. uri zajel požar. Kakšno uro po zaprtju gostilne naj bi na aparatu za pripravo kave nastal kratki stik in požar se je bliskovito razširil po prostoru, kjer je točilni pult, in pa v jedilnico, medtem ko je kuhinja relativno nepoškodovana. Lastnica gostilne, Branka Rebernik, pravi, da je še velika sreča, da ni "eksplodirala plinska jeklenka", ker bi bile posledice bistveno večje, poškodovani bi lahko bili tudi sosednji objekti. Škode bo verjetno za vsaj sto tisoč evrov.

Posledice uničujočega požara v miklavški gostilni Danica so najbolj vidne za točilnim pultom.
Damijan Toplak

Želela je odpreti trgovino

Leta 1972 je omenjeno gostilno odprla mama Branke Rebernik, Danica, po kateri je gostilna dobila tudi ime. Gostilniško tradicijo pa zdaj nadaljuje hči Zala Rebernik, ki v primerjavi s svojo mamo Branko želi gostilno obnoviti in nadaljevati poslovanje. "Moja mama Danica je sprva želela odpreti trgovino, saj je lokacija ob glavni Ptujski cesti, ki je povezovala Maribor in Ptuj, zelo dobra, a v tedanji ureditvi je bilo zasebnikom onemogočeno imeti trgovino. Tako se je odločila za odprtje manjšega gostinskega lokala, kjer se je sprva streglo zgolj pijačo. Hrano, po malicah za številne zaposlene smo znani še danes, sem čez čas nato uvedla sama," nam nekaj dni po uničujočem požaru zgodbo njihove gostilne pojasni Branka Rebernik. Doda, da so sprva prodali le po šest malic dnevno, sedaj pa imajo veliko različnih dnevnih menijev, in to pretežno z domačo slovensko kulinariko - pa tudi čufte in polnjeno papriko.

Med našim pogovorom je prejela spodbudno novico, da je njim bližnje podjetje Ekosen, katerega lastnika sta Aleš in Bernarda Babič, podarilo 1000 evrov za nov začetek. "Veste, tudi njihovi zaposleni hodijo k nam na malice. Smo pa sprva pri nas pripravljali obroke za zaposlene v tiskarni Florjančič, nato pa smo preuredili kuhinjo in jedilnico ter pričeli pripravljati pogostitve tudi za zaključene družbe, saj so se tu slavili rojstni dnevi, poroke in obletnice porok, tudi sedmine. Danes k nam največ hodijo zaposleni v različnih gradbenih in komunalnih podjetjih, tudi lokalno prebivalstvo," razloži Branka Rebernik in še pove, da so imeli stavbo zavarovano pri Zavarovalnici Sava in je njihov cenilec že bil na ogledu požarišča. Najbolj pa jo skrbi izpad dohodka, saj bo gostilna vsaj še kakšen mesec ali dva zaprta, če se bo zaradi velike nastale škode sploh še kdaj odprla. "Hči Zala želi nadaljevati gostinsko dejavnost, jaz bolj razmišljam, da bi po prenovi stavbe prostore oddajali v najem," pove naša sogovornica.

Gostilna Danica
Damijan Toplak

Potrebujejo obrtnike in tudi finančno pomoč

Kako naprej? "Predvsem upamo, da bomo čim hitreje dobili obrtnike, da bo prenova čim prej končana. Veseli me, da so vsi računi in plače zaposlenih poravnani, bi nam pa prišla prav še kakšna pomoč. Tudi miklavški župan Egon Repnik me je že poklical in dejal, da ga žalosti, ker je uničen najbolj znan gostinski objekt v Miklavžu. Obljubil nam je pomoč. Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila še gasilcem iz PGD Miklavž, pa iz Dogoš in Maribora, ki so s hitrim in uspešnim posredovanjem pripomogli, da ni nastala še večja materialna škoda," pove Branka Rebernik in doda, da je to prva takšna nesreča, ki se jim je zgodila v več kot polstoletnem obdobju delovanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta