Mladi iz Slovenije pisali za nemški časopis Frankfurter Allgemeine Zeitung in bili nagrajeni

Hojka Berlič Hojka Berlič
22.01.2023 03:10

V ptujskem Centru interesnih dejavnosti je na ogled razstava Mladina piše, gre za novinarske prispevke 28 mladih iz različnih koncev Slovenije, ki so se v okviru projekta eno leto urili in objavljali v tem nemškem časopisu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavili bodo svoje prispevke in delo za nemški časopis.
Gerald Huhner

V projektu Mladina piše (Jugend schreibt) časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) se vsako leto že 36 let združi okoli dva tisoč mladih in njihovih učiteljev iz vse Evrope. Skupino mladih, ki se je eno leto preizkušala v vlogi novinarjev, pa je CID v sodelovanju s koordinatorji projekta Zavodom Discimus Lab sestavil tudi na Ptuju. Osemindvajset mladih novinarjev prihaja iz zaključnih razredov osnovnih šol Ljudski vrt, Breg, Juršinci in Videm pri Ptuju, z mariborske II. gimnazije ter z ljubljanskih fakultet.

Udeleženci so pod vodstvom mentorja dr. Geralda Hühnerja pridobivali dragoceno novo znanje. Eno leto so se v vlogi novinarjev posvečali najrazličnejšim zanimivim temam, ki so jih izbrali sami in jih pripravili za objavo v časniku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). "V letu 2022 so mladi ptujski novinarji v časniku FAZ objavili kar osem člankov, v katerih so predstavili Boruta Pahorja, ki je govoril o svojem študentskem življenju in življenju predsednika države, Dejana Zavca, prvega slovenskega boksarskega svetovnega prvaka in poslanca, Restavracijo 7, edino šolsko restavracijo na svetu z Michelinovo plaketo, Lano Ritlop in njen projekt Fizioterapevti brez meja z Alma Mater Europaea, tradicijo, vinogradništvo in zgodovino slovenskega Jeruzalema, Footgolf International na Ptuju, 17-letno triatlonko Lauro Sagadin in Dušana Fišerja, vodjo Galerije mesta Ptuj. V začetku tega leta bosta objavljena še članka o Kurentovanju in Ljubljani – zeleni prestolnici EU," pojasnjujejo v CID-u.

Skupina, ki je delovala pod okriljem CID-a in Zavoda Discimus Lab, in njen mentor sta za svoje novinarsko delo prejela nagrado Fundacije FAZIT, ki tokrat prvič ni nagradila posameznega prispevka, temveč delo celotne novinarske skupine. Mentor in dve predstavnici skupine se tako kmalu odpravljajo v Frankfurt na slovesno podelitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta