Na Keblju dobili dvakrat večjo knjižnico. Z novim letom bodo podaljšali njen obratovalni čas

Irena Brdnik
16.10.2022 04:00

Krajevna knjižnica na Keblju, Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica, ima od začetka septembra na voljo dvakrat več prostorov. To je šele 21 let od začetka delovanja knjižnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odslej bo več prostora tudi za dogodke. 
Irena Brdnik

Slavnostno otvoritev prostorov s prerezom traku so pripravili prejšnji četrtek. Direktorica Patricija Breznikar je povedala, da se je pokazala potreba po večjih prostorih, kjer je zdaj več gradiva, 5800 enot, in za dogodke, kot so literarni večeri in podobno, kar je bilo do zdaj v omejenem obsegu.

Z dodatnimi 60 kvadratnimi metri prostorov imajo zdaj skupaj 105 kvadratnih metrov, pridobili so jih z dodatnimi prostori na drugi strani hodnika, katerih lastnica je Občina Slovenska Bistrica, v njih pa so bila prej stanovanja in nato vrtec. Investicija je občino stala 12 tisoč evrov, za ta znesek so prebrusili in polakirali parket in nabavili opremo – knjižnične police, mize in ostalo. "Smo zelo veseli, da je imela občina posluh, upam, da tudi uporabniki, saj predvidevamo večji obisk. Z novim letom bomo podaljšali še obratovalni čas knjižnice." Trenutno je uporabnikov 135, knjižničarka je Aleksandra Repnik Merc. Na leto posodijo 1500 enot gradiva, "kar je primerljivo z drugimi našimi krajevnimi knjižnicami," še pove direktorica.

Na odprtju je zaigral na harmoniko Jošt Senič.
Irena Brdnik

Na slavnostni otvoritvi je župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar po zapeti uvodni pesmi Okteta Kebelj med drugim povedal: "Pesem in knjiga gresta skupaj, še posebej, če je to slovensko. V tem modernem času je pomembno, da ostanemo pri tiskanih knjigah, po slovenskem jeziku in kulturi smo prepoznavni tudi v Evropi. Skušamo skrbeti, da se vse knjižnice enako razvijajo. Kebeljčanom tako ne bo treba več hoditi v dolino, in želim, da bi čim več hodili v knjižnico."

Predsednik Krajevne skupnosti Kebelj Jožef Turner je povedal, da je večja knjižnica lepa pridobitev za kraj in občino. V kulturnem programu so nastopili še učenci Osnovne šole Pohorskega bataljona Oplotnica podružnice Kebelj z deklamacijami, in harmonikar Jošt Senič. Na otvoritvi so bile še knjižničarke, ravnateljica slovenjebistriškega Vrtca Otona Župančiča Stanislava Stegne in krajani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta