Na njihovih domovih obiskujejo več kot sto starejših

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
06.06.2020 06:05

Cena pomoči na domu se te dni za uporabnike zvišuje, a je dvig odvisen od sofinanciranja občin. Te sofinancirajo najmanj 50 odstotkov ekonomske cene

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Krajnc se vsak dan razveseli obiska socialne oskrbovalke Marjane Zebec.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Za slabih 70 centov se bo te dni zvišala cena ure pomoči na domu za uporabnike. Na ptujskem območju jo izvajajo delavke tukajšnjega centra za socialno delo. S predlaganim dvigom cene s sedanjih 18,45 na 19,82 evra so pred tednom soglašali tudi cirkulanski svetniki, občina pa bo iz občinskega proračuna še vedno sofinancirala 50 odstotkov, tako bo uporabnik plačal polovični znesek.

Občine plačajo vsaj pol

Kot razlaga Miran Kerin, direktor ptujske enote Centra za socialno delo Spodnje Podravje, tačas 18 socialnih oskrbovalk opravlja delo na terenu: "Poudariti moram, da višanje cene, ki ga predlagamo, ne pomeni nujno višjih cen za uporabnike. Predlagamo, da se zdajšnja ekonomska cena ure, ki je doslej znašala 18,45 evra, zviša za 1,37 evra in bi tako po novem znašala 19,82 evra. Moram pa poudariti, da je to ekonomska cena, ki je ne plača noben uporabnik, saj to vsaj v polovičnem znesku vselej krije občina, v kateri uporabnik živi. Kakšno ceno plača uporabnik, je torej odvisno od deleža sofinanciranja občine. Ponekod bo cena za uporabnika ostala ista, ponekod bo lahko celo nižja, kar je odvisno od višine sofinanciranja. Nova cena bo začela veljati po potrditvi na občinskih svetih. Predlog smo občinam podali že februarja, ker pa občinski sveti v času izrednih razmer niso zasedali, pričakujemo, da bodo občine nove cene potrdile v tem mesecu. Za zdaj so predlog sprejeli v Cirkulanah, Svetem Andražu, Zavrču, Destrniku in Podlehniku."

Ana Krajnc se vsak dan razveseli obiska socialne oskrbovalke Marjane Zebec.
Slavica PIČERKO PEKLAR

To so zlata dekleta!

Upokojenka Ana Krajnc iz Nove vasi pri Ptuju že leta vsak delovni dan težko pričakuje obisk oskrbovalke: "Sama živim v tej naši hiši in vse težje hodim, pa smo se tako že pred leti z mojimi domačimi odločili za pomoč na domu. Moja Marjana me obišče vsak dan. V eni uri pospravi po hiši, pomije posodo in poskrbi za mene, tudi pri tuširanju in umivanju glave mi pomaga. Gre v trgovino pa po zdravila v lekarno. Res je zlata, tako kot vse njene kolegice, ki jo kdaj nadomestijo, če je ona na dopustu."

Ana Krajnc se vsak dan razveseli obiska socialne oskrbovalke Marjane Zebec.
Slavica PIČERKO PEKLAR
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta