Na Ptujskem polju prenovljeni Center šolskih in obšolski dejavnosti Štrk, ki ga letno obišče 1500 šolarjev

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
21.01.2023 04:25

V Spuhlji pri Ptuju tako imenovani pouk šole v naravi učenci iz vse Slovenije prav zares preživijo v naravi. Do prve hiše kar nekaj hoda, do Ptuja pa kakšnih 3,5 kilometra z avtobusom, peš pa dvakrat toliko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavica Pičerko Peklar

Center šolskih in obšolski dejavnosti (CŠOD) Štrk letno obišče blizu 1500 šolarjev iz vse Slovenije. Dom, v katerem opravijo letno približno 6500 prenočitev, so preteklo leto celovito energetsko obnovili, uredili so novo streho in fasado, zamenjali stavbno pohištvo, na novo položil inštalacije in spremenil način ogrevanja, s plina so namreč prešli na toplotno črpalko.

"Nekoliko smo polepšali tudi notranjost prostorov. Sama razporeditev ni spremenjena, smo pa uredili zimski vrt in poskrbeli za prijetnejše počutje gostov," je zadovoljen Aleksej Kuzmin, vodja CŠOD Štrk. V času nekajmesečne prenove so gostovali v stavbi na Osojnikovi cesti na Ptuju, v prostorih nekdanjega hostla Kurent, saj je bilo z novim lastnikom že ob prodaji dogovorjeno, da prostore izpraznijo šele do konca leta oziroma po končanih delih v CŠOD Štrk.

V povsem prenovljenih prostorih so na voljo naravoslovne in družboslovne vsebine, vse povezane s športnimi aktivnostmi. 
Slavica Pičerko Peklar

Štrk ima dobro lego, saj je tu geografsko in etnografsko bogata krajina z dvorci, kot so dornavski baročni dvorec, pa ptujski grad in grad Borl. Vedno navdušita tudi Dominkova domačija, pa etnografski muzej pustne dediščine v Markovcih, mnogi obiščejo Ptujsko Goro. CŠOD Štrk, ki deluje že 30 let in je eden od skoraj tridesetih tovrstnih domov, se lahko postavi tudi s pestrostjo naravoslovnih, družboslovnih in športnih programov. Kar peš, po polju, se osnovno- in srednješolci podajo do Ptujskega jezera in tam spoznajo veščine veslanja, sodelujejo tudi s ptujskimi termami.

Slavica Pičerko Peklar

V okolici doma so igrišča za odbojko, košarko in nogomet, v telovadnici igrajo namizni tenis, razvijajo motoriko z izvajanjem cirkuških spretnosti, športnim plezanjem in lokostrelstvom. Poleg tridesetih različnih programov CŠOD Štrk ponuja pestro izbiro projektnih dejavnosti, kot so spoznavanje vode kot čudovite tekočine, sprehod skozi srednji vek, pa projekt Kako lahko pomagam in Rimljan sem. Oblikovali so še programa za nadarjene, eden od teh so filmske delavnice, drugi podjetništvo za mlade. V Štrku je mogoče preživeti del aktivnih počitnic, za bivanje v domovih CŠOD pa se lahko odločijo tudi zunanji uporabniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta