Na Ptuju si obetajo enega boljših vinskih letnikov

09.10.2021 06:45
Na Ptuju je potekala tradicionalna trgatev potomke najstarejše trte na svetu, ki je bila letos sicer zaradi pozebe manj obilna, a bo vseeno, kot upajo, vinski letnik odličen.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptujska županja Nuška Gajšek je tradicionalno pobrala prvi grozd.
Hojka Berlič

Trgatev je na Ptuju in v okolici eno od pomembnih opravil, pa tudi praznik in čas za druženje s sorodniki, prijatelji. Del tega veselja so minuli teden delili tudi na Ptujskem gradu ob tradicionalni trgatvi modre kavčine - žametne črnine, potomke najstarejše trte na svetu, ki raste na osrednjem grajskem dvorišču. Na gradu sicer uspevata tudi ranfol, najstarejša sorta vinske trte na Slovenskem, ter zierfandler. Po tamkajšnji uspešni trgatvi pa so se prisotni odpravili še na trgatev renskega rizlinga v mestnem in župnijskem vinogradu.

Kletar Rudi Potrč (levo) je predstavil polnitev 63 steklenic protokolarnega vina treh občin. Foto: Hojka Berlič
Hojka Berlič

Kimavec kaže, kakšen bo letnik

Za ptujsko staro trto, ki so jo na dvorišču gradu posadili leta 1994, zdaj skrbi mestni viničar Andrej Rebernišek. "Vsak vinski letnik je specifičen, tudi ta. Žametna črnina je sorta, ki je ena najbolj občutljivih na spomladansko pozebo, zato je letos morda kakšen grozd manj. Verjamem pa, da bo kakovost toliko bolj izjemna. Renski rizling, ki kraljuje spodaj, na grajskem griču, pa je čudovit. Se pravi, da si obetamo enega boljših letnikov. Čeprav moram reči, da smo na začetku vsi mislili, da ne bo tako. A so že stari modreci pravili, da je september, kimavec, tisti, ki pokaže, kakšen bo letnik. Vinotok pa to potem potrdi. In letos smo imeli resnično čudovito jesen. Tako smo priča res dobremu dozorevanju grozdja in se nadejamo res odličnega vina," je pred slavnostnim prvim rezom dejal Rebernišek in se ob tem za oskrbo trte in opravljeno delo zahvalil članom Društva vinogradnikov in sadjarjev osrednje Slovenske gorice, ki so celo leto pomagali pri skrbi, da je vinograd obdelan, oskrbovan. Kar je precej zahtevno, saj je v vinogradu na griču treba vsa dela opraviti ročno.

Za trto skrbi mestni viničar Andrej Rebernišek. Foto: Hojka Berlič
Hojka Berlič

Ptuj zgodovinsko povezan z vinom

Kot je še poudaril Rebernišek, je posebnost ptujske mestne trgatve tudi v tem, da so se pred leti odločili, da združijo pridelek potomk najstarejše trte s Ptujskega gradu, s pridelkom z Destrnika in iz Vidma: "Tako tudi na simbolični ravni povežemo Ptuj, Haloze in Slovenske gorice. Vino je donegoval kletar Društva vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenske gorice Rudi Potrč. Skupno smo napolnili 63 steklenic vina, tako da vsaka občina dobi 21 steklenic. To je protokolarno vino teh treh občin, na povezavo teh treh občin pa na steklenici opozarjajo tudi trije grbi."

V imenu Združenja slovenskega reda vitezov vina je zbrane na trgatvi pozdravil tudi dr. Vladimir Korošec, član Viteškega omizja Ptuj - Ormož, ki je v nagovoru poudaril, da to, da v osrčju Ptuja stoji vinski vinograd, ni slučaj, saj Ptuj temelji na vinarstvu in vinogradništvu, ter je od nekdaj s tema dvema dejavnostma zelo povezan: "Ta dogodek priča, da razmišljamo resno in si od vinogradništva in vinarstva obetamo tudi lepšo prihodnost. Čeprav ni vedno tako. V združenju vedno opozarjamo tudi na pomanjkljivosti in slabosti na tem področju, saj menimo, da je Slovenija dežela, ki združuje tako različne dejavnosti na področju turizma, vinarstva in vinogradništva, da je lahko tudi to ena od resnih gospodarskih panog."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta