Naj študent: Med domačim Ptujem in Oxfordom

Hojka Berlič Hojka Berlič
23.01.2019 14:07

Bruno Marinič je dobil priznanje naj študent z denarno nagrado ptujske občine, kar mu veliko pomeni, saj ima domače mesto zelo rad, pravi. Trenutno doktorski študent na Univerzi v Oxfordu želi ostati v akademskem svetu, a se nekega dne tudi vrniti domov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marinič je kot naj študent prejel kristalno medaljo z grbom MO Ptuj, knjižno nagrado in denarno nagrado 600 evrov.
Hojka Berlič

"Izjemno, izjemno rad imam to svoje mesto, v katerem sem se rodil in živel. Zato mi to priznanje pomeni zelo veliko. Na neki način je to tudi možnost, da temu mestu nekaj vrnem," je ob sprejemu pri ptujski županji Nuški Gajšek pretekli teden povedal 23-letni Bruno Marinič, po izboru občinske komisije najboljši študent druge stopnje študija v študijskem letu 2017/18 v mestni občini Ptuj.
"Mesto je iskreno ponosno na take mlade ljudi, ki so uspešni tudi v nekem širšem okviru izven naših meja. Seveda si želim, da se to znanje plemeniti, kolikor je le mogoče. In seveda, da se kasneje tudi vrača. Vemo namreč, da veliko mladih odhaja v tujino, zato bomo morali vsi skupaj ustvarjati pogoje, da se vrnejo. Za vsakega mladega je zagotovo svojevrsten izziv, da se preizkusi tudi v tujini, si nabere neka nova znanja, novo širino. Tudi sama sem imela priložnost pet mesecev živeti v tujini in vem, kako lepo se je potem vrniti domov," pa je ob njunem srečanju dejala županja. A bo po njenem mnenju nujno treba več postoriti, tudi na nacionalni ravni, da bo Slovenija znova privlačna za mlade, da bodo lahko tu živeli, si ustvarili družine in dobili primerne zaposlitve.

Bruno Marinič je bil tudi zlati maturant II. gimnazije 
Sašo Bizjak

Kemija je povsod

Marinič je lani magistriral na Univerzi v Oxfordu, na smeri kemija, z magistrskim delom razvijanja nove metodologije na področju organske kemije. Raziskovalno je sodeloval pri projektih uporabe jodovih hipervalentnih spojin v Diels-Alderjevih reakcijah, optičnih kemijskih senzorjih za merjenje pH in spojin, ki so potencialna zdravila za parazitske okužbe. Iz te raziskovalne tematike je kot soavtor objavil dva izvirna znanstvena članka. Kot pravi sam, je "uporabnost razvijanja novih reakcij in spojin razvidna v naših vsakodnevnih življenjih od zdravil do pralnih praškov. Kemija je prisotna povsod." Ob številnih nagradah s področja organske kemije in kemijske biologije, kot so nagrade Thesis prize, Glaxo Smith Kline in L. Williams, je prejel tudi več medalj z različnih tekmovanj. Med drugim je osvojil prvo mesto na mednarodnem tekmovanju raziskovalnih projektov MEF, leta 2012 srebrno medaljo na znanstveni olimpijadi EU v Litvi in leta 2016 bronasto medaljo na mednarodni kemijski olimpijadi v Vietnamu.

Tudi doktorat na Oxfordu

Za študij v tujini se je med drugim odločil, ker so dijake k temu vzpodbujali na njegovi srednji šoli, pomagali so jim tudi s prijavo. "Ko pa sem bil sprejet na Univerzo v Oxfordu, se mi je to zdela preveč dobra priložnost, da bi jo izpustil. Čeprav bi študij podobne kakovosti verjetno lahko zaključil tudi v Sloveniji. A se mi je to vendarle zdela neka dodana vrednost, ki ti omogoča, da kasneje lahko nekaj vrneš. Morda tudi tako, da pomagam drugim dijakom, ko se pojavljajo v tujini," svojo odločitev za izbiro študija pojasnjuje Marinič. Prednost takšnega študija v Veliki Britaniji med drugim vidi v tem, da pride v tem velikem mednarodnem okolju, kamor ljudje prihajajo z vseh koncev sveta, tudi do izmenjevanja različnih pogledov na svet. "Tako dobiš neko bolj celostno sliko, ki ne izhaja vedno nujno le iz ene vrste okolja, ki smo ga morda bolj vajeni pri študiju v Sloveniji."
Marinič se je odločil, da študij tam nadaljuje, saj si želi ostati v akademskem svetu tudi v prihodnje. "In zakaj ne bi naredil doktorata tam, kjer sem že opravil magisterij - na Oxfordu, ki trenutno velja za najboljšo univerzo na svetu?"
Tega, kam ga bo pot vodila po študiju, še ne ve. Vsekakor bi se z veseljem vrnil v Slovenijo, ali bo to takoj po zaključenem doktorskem študiju, pa še ni gotovo. Da domovine ne cenimo, dokler je ne zapustimo, je nekaj izjemno slovenskega, pravi. Sam je sčasoma našel dovolj prostora za dva jezika in obe življenji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta