Ormoški proračun: Znižujejo zadolževanje občine

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
06.02.2019 15:34

Po rebalansu ormoškega proračuna za letos bo dobrih 1,2 milijona denarja več in skoraj polovico ga bodo lahko namenili za naložbe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med večjimi ormoškimi naložbami je tudi gradnja prizidka za vrtec pri ivanjkovski osnovni šoli. 
Darja Lukman Žunec

Predlog proračun Občine Ormož za leto 2019 je pripravilo še prejšnje občinsko vodstvo in novi svetniki so ga, tudi na priporočilo župana Danijela Vrbnjaka, v decembru sprejeli, saj bi sicer bilo delovanje občine zaradi začasnega financiranja ovirano.
"Lahko bi se zgodilo, da izvajalcem ne bi mogli poplačati dela, na škodi bi bili tudi društva in klubi, saj ne bi mogli izvesti razpisov, prav tako ne bi bili denimo zmožni financirati odkupa Kolaričeve hiše, za katero smo že plačali varščino," je v decembru ocenil Vrbnjak. A že takrat je novi župan napovedal, da bo kmalu pripravil rebalans. Predlog je zdaj v obravnavi pri odborih občinskega sveta. V njem je za dobrih 1,2 milijona evrov več denarja kot doslej in bo znašal 18,7 milijona evrov. Kljub temu jim je uspelo za 3,4 odstotka znižati sprva predvideno zadolževanje proračuna v višini 2,575 milijona. Zadolževanje pri državnem proračunu bo tako znašalo skoraj 400 tisočakov, preostalo bo pri različnih kreditodajalcih. Po rebalansu bo višji tudi delež denarja za naložbe, ki po novem znaša 47,8 odstotka.

Več za gospodarstvo

V rebalans je župan vključil nove postavke, ki so pomembne za uresničevanje njegovega v spodbujanje gospodarstva umerjenega volilnega programa. Upošteval je tudi nekaj predlogov svetov vseh šestih krajevnih skupnosti, s katerimi se je sestal v januarju, ter prisluhnil novim občinskim svetnikom, ki v prejšnji proračunski razpravi niso mogli vlagati amandmajev. Kot pojasnjuje Mirko Šerod iz občinske uprave, so pri prihodkih zdaj upoštevali dodaten denar države za gradnjo četrte faze namakalnega sistema in za sofinanciranje projektov Lokalne akcijske skupine. Po drugi strani morajo podjetju Winerberger vrniti del vplačanega nadomestila za uporabo stavnega zemljišča za leto 2017, dobili pa so tudi nove obveznosti zaradi dogovora vlade in sindikatov o plačah zaposlenih v javnih zavodih, občinskih upravah in drugih posrednih proračunskih uporabnikih. Med novimi postavkami bodo, kot izpostavlja župan Vrbnjak, tiste, ki omogočajo razvoj občine predvsem na področju turizma in podjetništva. Z njimi bodo podkrepili delovanje svetov za gospodarstvo, turizem in mlade, izdelavo dokumentacij in nakupe zemljišč za razvoj Poslovne cone Ormož, pripravo akcijskega načrta za turistično destinacijo Jeruzalem, ponovno aktiviranje geotermalne vrtine na Hardeku in izdelavo dokumentacije za kolesarskih poti. Izdelali bodo predloge celostne ureditve mesta Ormož, spremenili ureditveni načrt za naselje pri Vinski kleti ter načrte za urejanje protipoplavnih ukrepov na Hardeku in v Mihovcih. Dodatno bodo namenili nekaj denarja tudi za izdelavo dokumentacije za regionalni projekt Oskrba s pitno vodo v porečju Drave in za gradnjo namakalnega sistema. Nekoliko več od sprva načrtovanega bo občina namenila modernizaciji kar 23 cestnih odsekov v dolžini slabih 8,4 kilometra.

Kaj s termalno vodo

​Župan je uresničevanju volilnega program namenil tudi novo postavko "aktiviranje geotermalne vrtine Ormož", ki bo omogočila prevetriti možnosti za izrabo vrtine: "Za katere namene bi jo lahki izrabili - za ogrevanje domov in rastlinjakov ali za terme - bomo lahko ugotovili šele, ko bomo imeli podatke o lastnosti vode."
Seveda je bilo treba kaj iz proračuna tudi črtati. Izpadli sta denimo obnova starega mlina in dobrih 50 tisočakov težka ureditev Kerenčičevega trga. V vmesnem času naj bil za obnovo trga izdelali nove načrte, kar bo kakovostna podlaga za prijave na razpise. Obnovo Kerenčičevega trga bodo združili s projektom Celostna ureditev mesta Ormož, ki mu namenjajo novo postavko v višini 50 tisoč evrov in bo namenjena vsem delom mesta, tudi grajskemu parku. Nova postavka je tudi izdelava projektne dokumentacije za kolesarske poti v znesku 20 tisočakov, ki jih načrtujejo na mestnih vpadnicah in v navezavi na Dravsko kolesarsko pot.

​Več nadzora pri naložbah

V dosedanjih razpravah so občinski svetniki poudarjali predvsem, da je treba na osnovi slabih izkušenj z izvajalci, denimo pri prizidku k športni dvorani na Hardeku, imeti več nadzora nad pripravo projektov in skrbneje izbirati izvajalce ter izvajati ostrejši nadzor nad deli. Župan je svetnikom pojasnil, da je do izvajalca že zahteval dokončanje dvorane konec februarja. Pri upravljanju novega hostla, ki tudi še nima uporabnega dovoljenja, pa bodo iskali najemnika, ki ima s turistično dejavnostjo že izkušnje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta