Podjetniške ideje iz Ormoža: Od čajnih mešanic do lebdečih desk

Darja Lukman Žunec
29.04.2021 06:00
V Javni razvojni agenciji Ormož so doslej razvili 13 uspešnih podjetniških zamisli in v okviru Lokalne akcijske skupine vodijo kar 21 projektov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
David Vuković in Barbara Zadravec, inovatorja, ki sta tudi s pomočjo JAR razvila nad vodo lebdečo desko
 
Darja Lukman Žunec

Javna razvojna agencija (JAR) na območju občin Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž deluje od leta 2002. Njena dejavnost je predvsem svetovanje podjetjem in delovanje mrežnega podjetniškega inkubatorja (MPI), ki so ga ustanovili pred desetimi leti, ter Lokalne akcijske skupine (LAS), vzpostavljene leta 2014. Direktor Matej Rogač, ki je vodenje agencije prevzel septembra lani, o pomenu svetovanja podjetjem pravi: "Prihajam iz gospodarstva, kjer sem se ukvarjal s tovrstnim svetovanjem podjetjem in občinam pri pripravi in izvedbi projektov, zato smo jih pričeli tudi pri JAR. Zanimanje je veliko, na nas se obračajo številna tukajšnja podjetja, ki iščejo informacije o javni razpisih za pridobitev nepovratnih ali ugodnih povratnih sredstev, nasvete o pripravi dokumentacije in o razvoju novih izdelkov oziroma storitev. Delujočim podjetjem pomagamo pri razvoju novih izdelkov, pri pripravi dokumentacije, kot so poslovni načrt, strategija trženja, investicijski programi, in pri prijavah na javne razpise oziroma za pridobitve kreditov. Vsem, ki se šele želijo podati na podjetniško pot, pa najprej pomagamo z individualnim svetovanjem, kjer se posamezniku posvetimo v celoti."

V inkubatorju 13 podjetij

V začetnih svetovanjih vidijo, ali bi bilo treba idejo še dodelati, katera oblika podjetja bi bila za idejo najbolj primerna, svetujejo, kako ustanoviti podjetje, in opozorijo, na kaj morajo biti še posebno pozorni. Po začetnem razvoju poslovne zamisli nudijo še mentorstvo, individualna svetovanja in izobraževanja o aktualnih podjetniških temah. Na voljo so tudi poslovni prostori v sklopu podjetniškega inkubatorja.

"Člane inkubatorja aktivno vključimo v projekte, s katerimi lahko širijo svoje dejavnosti, pomagamo jim pri mreženju in jim omogočamo sofinanciranje najemnin za poslovne prostore. V MPI Ormož je trenutno 13 podjetij, v kratkem pa pričakujemo še vsaj tri nove mlade nadebudne podjetnike, ki si želijo na svojo podjetniško pot. Člani prihajajo iz različnih gospodarskih panog. Zavedamo se, da je vsako delovno mesto pomembno," poudari Rogač.

Iztok Luskovič je s pomočjo JAR ustanovil podjetje Botanik, ki svoje čajne mešanice uspešno prodaja v Nemčijo.
Arhiv Podjetja Botanik

S čim se ukvarjajo

Eno od njihovih podjetij se denimo ukvarja z mini prenosnimi krušnimi pečmi, imajo nekaj podjetij na področju socialne ekonomije in družbeno odgovornega podjetništva, eno od njih se denimo ukvarja z izzivi pri nastajanju velikih količin odpadkov, še drugo pa s povezovanjem lokalnih ekoloških kmetij in trženjem njihovih domačih izdelkov. Med njihovimi člani so tudi restavratorji starodobnikov. Med najbolj znanimi in uspešnimi je razvojno podjetje HighFly, ki se ukvarja z razvojem e-foilov oziroma nad vodo lebdečih desk, kar je velika inovacija na področju deskanja celo v svetovnem merilu. Mladega in podjetnega Davida Vukovića, ki je s partnerico Barbaro Zadravec razvil zamisel, smo v Večeru že predstavili, saj je leta 2019 prejel naziv najinovativnejše podjetniške zamisli v Štajerski gospodarski zbornici. Ob tem ni pozabil omeniti pomoči, ki jo je dobil prav v ormoškem podjetniškem inkubatorju. Iztok Luiskovič je ustanovil socialno podjetje Botanic in se lotil ekološkega gojenja in predelave zdravilnih zelišč. Tudi zanj sta pomembni pomoč inkubatorja in vključitev v izvajanje programov LAS. Pravi, da je ta pomoč zelo dobrodošla, za svoj največji uspeh pa šteje izvoz čajnih mešanic na nemški trg. Med podjetji, ki so dobila spodbudo inkubatorja, so denimo še šola osebnostnega razvoja in mini šola za predšolske otroke.

"V MPI Ormož so dobrodošli vsi mladi podjetniki, katerih podjetja niso starejša od treh let," doda Rogač. Ponosen, da je MPI Ormož postal Naj podpornik socialne ekonomije 2020 v Podravju, ker zelo veliko pozornosti namenja razvoju družbeno odgovornega podjetništva in socialne ekonomije.

Projekti LAS za turizem

JAR Ormož je kot vodilni partner LAS doslej objavila osem javnih pozivov, od tega pet iz evropskega kmetijskega sklada, ki projekte sofinancira s 85 odstotki, in tri iz evropskega regionalnega sklada, ki omogoča sofinanciranje 80 odstotkov vrednosti naložbe.

Ormoške lagune: igrala za otroke, postavljena v projektu LAS Ormož. (Foto: Arhiv JARA)
Arhiv JARA

Rogač: "Končanih je 15 projektov, s katerimi smo ustvarili pet novih delovnih mest. Mnogi od njih so usmerjeni v razvoj gospodarstva in turizma. Tak je načrt razvoja gospodarstva 2017-25, kjer so občine uredile tržnice, postajališča za avtodome, in iz njega je izšla nova blagovna znamka Jeruzalem Slovenija. Pridobili smo skoraj 142 tisoč evrov iz EU in je naš finančno najdražji projekt. Predstavlja prvi korak k postopnemu zagonu turizma. Trenutno v našem LAS, ki ima nekaj čez 50 članov, izvajamo kar 21 projektov."

Med projekti, usmerjenimi v turizem, Rogač omeni še partnerstvo za promocijo turizma, s katerim so uredili destinacijsko spletno stran, priskrbeli sejemsko stojnico in drugo opremo za lažjo promocijo. Turistično naravnan je tudi projekt Turističnega društva Jeruzalem Učna turistična destinacija Jeruzalem Slovenija brez embalaže, ki poudarja pomen zelenega turizma. V njem so postavili električne panoje, ki turistom omogočajo lažjo orientacijo in informiranje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta