Ptuj: Za dobra dva evra višji zneski na položnicah

Hojka Berlič Hojka Berlič
27.01.2020 19:22

Na Ptuju se dražijo komunalne storitve. Odvoz blata iz čistilne naprave vse dražji, drugih rešitev ni na vidiku

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odvoz blata iz ptujske čistilne naprave je zagotovljen še za prihodnje leto. Kaj bo potem, ne ve nihče.
Urban Peklar

Ptujski mestni svetniki so na današnji seji po dokaj dolgi razpravi s 16 glasovi za, petimi proti in štirimi vzdržanimi vendarle potrdili dvig cen komunalnih storitev, ki ga je predlagalo Komunalno podjetje Ptuj. Gre za dvig cen storitve odvajanja komunalne odpadne in padavinske vode z javnih površin, storitev čiščenja komunalne odpadne in padavinske vode z javnih površin ter za storitve, povezane z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami. Iz simulacije stroškov za gospodinjstvo ob povprečni porabi desetih kubičnih metrov vode je razvidno, da se bodo cene z DDV dvignile od 4,5 pa do 13,67 odstotka glede na dosedanjo ceno, skupno naj bi to pomenilo za 2,28 evra višjo položnico.

Številni pomisleki

V razpravi so sicer svetniki drug za drugim izražali pomisleke glede dviga cen, ki si od začetka mandata kar sledijo. Milan Klemenc, Lista za Ptuj: "Zavedam se, da so določeni ukrepi potrebni, vem, da se je podražil odvoz blata. Da so tudi kvote, ki jih imamo zagotovljene na Madžarskem, samo vprašanje časa. Ampak znova vse obešamo na pleča občanov. Mislim, da je v tem primeru treba najti neko pametno rešitev, ne le v naši, temveč tudi z okoliškimi občinami." Ob podražitvah električne energije, enem od razlogov za dvig cen, bi bilo treba razmisliti tudi o samooskrbi na tem področju. "Perutnina Ptuj je eden največjih 'dobaviteljev' odpadnih voda. Pojasnjeno je bilo, da razmišljajo o predčiščenju, kar pozdravljam. Ampak slej ko prej bo prišlo do iztrošenja naše čistilne naprave. In na čigavih plečih bo spet to? Naših," je še razmišljal Klemenc. Zato bi po njegovem mnenju morali opraviti meritve dotoka odpadnih voda, tisti, ki prispeva največ odpadnih voda, bi moral nositi tudi največji delež ali celo povečan delež stroškov zaradi iztrošenja. Viktorija Bezjak z Liste Andreja Čuša je opozorila, da podjetje nikjer ni zapisalo, kaj bodo storili za racionalizacijo stroškov dela in kaj se bo dogajalo z blatom, zato se bojijo, da bodo čez nekaj mesecev znova potrjevali višje cene komunalnih storitev. Rajko Fajt, SDS, je ob tem spomnil, da je bila ena od rešitev v preteklosti tudi dodatno sušenje blata, ki pa za Ptuj kot turistično mesto zaradi neprijetnih vonjav ni bila sprejemljiva.

Kmalu nove podražitve?

Kot je pojasnil direktor Komunalnega podjetja Ptuj Janko Širec, Perutnina Ptuj v letošnjem letu res pripravlja projekte in nameravajo v zelo kratkem času zgraditi svojo čistilno napravo za tehnično predčiščenje: "To je bil tudi naš pogoj. Vemo, da ima občina v načrtu izgradnjo velikega dela kanalizacije, okrog 32 kilometrov, zato za take količine in tako onesnaženo vodo, kot je tista iz Perutnine Ptuj, preprosto ne bo več prostora." Kot je še poudaril Širec, so imeli sicer lani srečo, da jim je uspelo zagotoviti prevzemnika blata: "Po večini komunalnih podjetij se to blato že nabira. Vemo, da je Madžarska zaprla uvoz blata. Mi imamo pogodbo do jeseni prihodnjega leta in upam, da bo ta pogodba vzdržala." Res pa je tudi, je dodal prvi mož komunale, da se glede na to, da v Sloveniji nimamo rešitev, lahko v prihodnjem letu zgodi tudi več kot 50-odstotni dvig cen za prevzem blata. Sicer so v komunalnem podjetju že lani delno spremenili tehnologijo, s katero so zmanjšali količino blata za odvoz. Vedeti pa je treba, je še izpostavil Širec, da je s tem letom začel veljati tudi zakon o minimalni plači, katerega učinke bodo videli čez pol leta.
Tudi županja Nuška Gajšek je izrazila obžalovanje nad dvigom cen, sploh po tem, kot je dejala, ko država nekaj da - višje plače, po drugi strani pa "trikrat bolj udari po žepu s tem, ko se dvigujejo vse cene storitev". Če podražitve ne bi bilo, bi to pomenilo neposredno obremenitev za proračun, ki tega ne bi prenesel.
Podžupan Marjan Kolarič, SDS, je v razpravi spomnil tudi na že predhodno ukinitev subvencije: "Mi vemo, zakaj smo jo ukinili. Da bi gradili kanalizacijo. Tu se pa spet posebej postavlja vprašanje, ali so ti ljudje sposobni plačati komunalni prispevek, v povprečju 1500 evrov za družino. Ljudje preprosto nimajo denarja." Kot je pojasnila Gajškova, bodo subvencije kasneje znova uvedli. Priključek, ki bo v povprečju res stal 1500 evrov, pa ga bo mogoče plačati na 36 obrokov.

Prevetritev možnosti

"Kar se tiče komunale, mislim, da gre za skupen dvig v višini okoli osem evrov, če seštejemo subvencijo in še ta dvig. To je udarec in tega se je treba zavedati," je poudaril Gorazd Orešek, Lista za Ptuj, ki se je ob tem spraševal, kako naprej in ali ima komunala kakšne realne rešitve: "Da bi na primer lahko blato posušili v zaprtih prostorih? Vem, da smo se pogovarjali o pirolizi, omenjen je bil projekt mešanja s pepelom. Ali kateri od teh projektov pije vodo? Kaj je s sežiganjem?" Kot je pojasnil Širec, naj bi bila po njegovih informacijah naprava za pirolizo v izdelavi. "Na drugi stran se je Ptuj prijavil kot ena mogočih lokacij za termično obdelavo odpadkov oziroma sosežig odpadkov, med katerimi bi bilo tudi naše blato," je še odgovoril Širec, za kar pa je seveda ključna podpora države.
Svetniki so komunalnemu podjetju ob koncu razprave naložili še, da preveri možnosti za spremembe pri načinu obračunavanja storitev za gospodarske subjekte.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta