Ptujska športna infrastruktura: Za rekreativce ni prostora

Hojka Berlič Hojka Berlič
17.09.2019 18:05

Športni delavci opozarjajo, da je Ptuj predvsem pri pokritih vadbenih površinah precej zaostal za drugimi. Zdaj se sicer obeta nekaj investicij, računajo pa tudi na vnovično odprtje Campusa

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letos bo le prišla na vrsto menjava močno dotrajane umetne trave na pomožnem nogometnem igrišču.
Hojka Berlič

Ptuj je po mnenju športnih delavcev v zadnjih letih nazadoval pri razpoložljivosti in tudi pri sodobnosti pokritih vadbenih površin. Primanjkuje tudi zunanjih športnih površin. Kot poudarjajo v svetu Zavoda za šport Ptuj, v zadnjih štirih letih ni bilo nobene investicije v športno infrastrukturo. "Dvakrat smo imeli možnost sofinanciranja Fundacije za šport za ureditev športne dvorane Mladika. Vsakokrat je bilo na razpolago 20 do 30 tisoč evrov. Sklepi so bili sprejeti, a ker občina ni zagotovila deleža v isti višini, projekti niso bili uresničeni. Tako ni prišlo ne do posodobitve dvorane ne do ureditve trim kabineta v dvorani," pravi predsednik sveta Stanko Glažar.

Vsako leto ena naložba

Zato so toliko bolj veseli prve večje naložbe po dolgem času, zamenjave umetne trave na pomožnem nogometnem igrišču pri Mestnem stadionu Ptuj. "Finančna konstrukcija je zaprta, pravkar poteka javni razpis. Tako da bo v tem letu investicija tudi zaključena," pojasnjuje Glažar. Gre za naložbo v višini 250 tisoč evrov, od tega bo 54 tisoč evrov primaknila Nogometna zveza Slovenije, 53 tisoč evrov Fundacija za šport, razliko, okoli 140 tisoč evrov, pa je v proračunu zagotovila občina.
Po Glažarjevih besedah pa se glede na obljube županje nadejajo podobnih ali celo večjih investicij tudi v prihodnjih letih. "Za prihodnje leto smo se dogovorili za menjavo travne ruše na osrednjem nogometnem igrišču na mestnem stadionu. Še leto kasneje bi želeli postavili še osvetlitev na stadionu, kar je precej velika investicija, pri tem pa ostaja še vedno tudi vprašanje pogojev Zavoda za varstvo kulturne dediščine," načrte pojasnjuje ptujska županja Nuška Gajšek. Gradnja novih pokritih površin v bližnji prihodnosti pa za zdaj ostajajo le sanje, saj po besedah Gajškove občina denarja za tak večmilijonski projekt v prihodnjih letih ne bo mogla zagotoviti.

Začenjajo z obnovo strehe Campusa

Težava s pomanjkanjem pokritih vadbenih površin je trenutno še toliko hujša, ker je za uporabo zaprta Športna dvorana Center, kjer je vdor kanalizacijske vode med julijskimi neurji popolnoma poškodoval parket. Po besedah Otona Mlakarja, direktorja Šolskega centra Ptuj, je trajanje sanacije odvisno predvsem od hitrosti sušenja podlage. Po ocenah naj bi bila končana do konca leta. Glažar sicer upa, da se bo stanje nekoliko izboljšalo vsaj s prav tako že dalj časa napovedano ureditvijo in odprtjem Športne dvorane Campus, ki je končno dobila novega lastnika: "Možnost koriščenja Campusa je izjemno pomembna za ptujske ekipe, saj vadbenih površin zmanjkuje. Smo pod slovenskim povprečjem. Na ta način bi zadostili potrebam ptujskega športa. Pri trenutnem stanju dvoran na Ptuju namreč rekreativni športniki težko pridejo na vrsto, saj razpoložljive kapacitete zapolnita tekmovalni in vrhunski šport."
Kot pojasnjuje solastnik objekta Dejan Zavec, naj bi po načrtih v začetku prihodnjega tedna začeli obnovo strehe na dvorani, ki bolj ali manj sameva od leta 2015: "Nato sledi še vse ostalo, od novega poda do nakupa opreme. Zato bi težko napovedal, kdaj bo uresničljivo." V objekt bo investiral kupec, zasebnik iz Maribora, o podrobnostih pa Zavec za zdaj ni želel govoriti, saj prevzem lastništva naj še ne bi bil dokončno zaključen. Zavec bo sicer tudi v prihodnje deloval v istih prostorih kot do zdaj.

Vsi nestrpno pričakujejo napovedano odprtje Športne dvorane Campus.
Hojka Berlič

Potreba po novem bazenu

Na Ptuju pa bi nujno potrebovali tudi še kak pokriti bazen. "V notranjem bazenu Term Ptuj se zdaj srečuje preveč interesov. Zunanji bazen je nekako idealen, saj vode ni treba dodatno preveč ogrevati, zato bi lahko pokrili zunanji petdesetmetrski bazen. To bi prineslo dodano vrednost, hkrati pa po mojih ocenah ne bi povzročalo preveč dodatnih stroškov Termam Ptuj," pravi Franjo Rozman, predsednik Športne zveze Ptuj. Idealna rešitev, tudi zaradi porasta športnega turizma, pa bi bila po njegovem mnenju verjetno dodatni bazen, dolg vsaj 25 metrov, z dvema stezama, podaljšanima na 50 metrov. Na vprašanje, ali glede na stanje tudi sami načrtujejo gradnjo dodatnih bazenov, pa do včeraj v Termah Ptuj nismo dobili pojasnila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta