Ptujski mestni svet: Hitro o gradnjah, dlje in razgreto ob pobudah in vprašanjih

Hojka Berlič
24.05.2021 19:35
Večina današnje seje sveta na Ptuju posvečena načrtovani gradnji novih stanovanj in športne infrastrukture. Svetniki pa so znova razpravljali tudi o Revivisu in Visoki šoli Ptuj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na občinskem zemljišču na Potrčevi cesti naj bi zgradili varovana stanovanja. 
Hojka Berlič

Ptujski svetniki so danes seji med drugim potrdili občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za enoto urejanja prostora ob Osojnikovi in Potrčevi cesti. Kot smo v preteklosti že poročali, je na tem območju načrtovana gradnja več objektov - pet večstanovanjskih stavb in dveh poslovnih objektov. Lastniki tamkajšnjih zemljišč so sicer podjetji PSS Ptuj in Voh ter ptujska občina. "Ena parcela je tudi občinska, kjer si skupaj s stanovanjskim skladom SPIZ obetamo gradnjo oskrbovanih stanovanj. Računamo, da bi jih bilo 30, upam, da nam bo to uspelo izvesti, in to čim prej," je po seji povedala ptujska županja Nuška Gajšek. Kot je pojasnila, je bil ta OPPN sicer na mizi že v preteklem mandatu, a so ga kasneje zaustavili, saj je bila na tem območju načrtovana zelo visoka gostota gradnje: "To se je pokazalo tudi zdaj. Ko smo ga na novo odprli, je ministrstvo od nas zahtevalo hidrološko študijo, ki je pokazala, da moramo na delu zemljišča namesto stanovanjskih blokov umestiti suhi zadrževalnik, saj se vse vode stekajo na to območje. Zdaj sta zato tam namesto šestnajstih blokov vrisana dva in suhi zadrževalnik. Ostajajo pa tudi vrtovi."

Investiciji v športne objekte

Svetniki so potrdili tudi dokumenta identifikacije investicijskih projektov (DIIP) izgradnje prizidka NK Podvinci in ureditve objekta Športnega društva Rogoznica. "Gre za obnovo objektov in v delu prizidkov, za tiste nujno potrebne stvari, ki bodo omogočile tamkajšnjim klubom delovanje. Treba pa je vedeti, da to ni le tako imenovana nogometna infrastruktura, ampak je v četrtnih skupnostih to tudi center druženja. Ljudje se tja prihajajo družit, otroci se tam igrajo. Gre dejansko za neko dodano vrednost celotni četrti," je poudarila županja.

Občina tako želi še v tem letu začeti rekonstrukcijo starega objekta NK Podvinci in izgradnjo prizidka, predvidoma v skupni vrednosti 425 tisoč evrov, da bo lahko objekt zadostil zahtevam za izvedbo tekmovanj v 3. Slovenski nogometni ligi - vzhod, pa tudi za potrebe drugih društev. Projekt bo v višini 140 tisoč evrov sofinancirala ptujska občina, toliko naj bi skupno znašalo tudi sofinanciranja Fundacije za šport in Nogometne zveze Slovenije. Preostanek naj bi zagotovilo društvo samo. Projekt naj bi izvajali fazno. V tem in prihodnjem letu naj bi tako zgradili prizidek, v katerem bodo v pritličju med drugim dve slačilnici s sanitarijami in prhami, soba za prvo pomoč, garaža, pralnica in kotlovnica ter prostor za rekvizite. V prvo nadstropje pa bodo umestili sejno sobo, sodniško garderobo s sanitarijami in prhami, dodatno slačilnico s prhami, skladišče za opremo, pisarno in ločene sanitarije. V prihodnjem letu naj bi rekonstruirali in obnovili še stari objekt, da bo primeren tako za delovanje NK Podvinci kot drugih športnih programov in društev.

Občina se bo lotila tudi izgradnje prizidka in ureditve starega objekta ŠD Rogoznica za potrebe delovanja društva, pa tudi ostalih mlajših ekip z območja ptujske občine, predvsem mladinske in kadetske ekipe NK Drava. Investicijo v višini slabih 240 tisoč evrov bo v celoti financirala ptujska občina. Prizidek k obstoječemu objektu bodo zgradili v pritličju ob starem delu objekta. Na skupno slabih 215 kvadratnih metrih bodo uredili dve večji in dve manjši garderobi ter garderobo za sodnike in sanitarije, v prizidek pa bodo med drugim umestili klubske prostore, prostor za delegate in pralnico. Zraven novogradnje bodo postavili še manjši objekt za skladiščenje delovnih strojev. Občina naj bi prihodnje leto pristopila še k ureditvi nogometnega igrišča.

Znova o Revivisu

Če so svetniki hitro in brez razprave opravili s sprejemanjem omenjenih predlogov, pa so se bolj razgreli pri pobudah in vprašanjih, ko je Milan Klemenc, Desus, znova odprl vprašanje smiselnosti Regijskega višješolskega in visokošolskega središča Revivis Ptuj: "Do sedaj mi niste pojasnili, koliko na novo vpisanih študentov imate. Prosil bi, da se javnosti pojasni, kakšne so vizije za naprej. Študentov ni. Razumem, da se financirate iz naslova šolnin, ki so visoke. To so za medije povedali tudi študenti in to naj bi bil tudi razlog, da se ne odločajo za študij." Svetnica Darja Harb, Lista župana dr. Štefana Čelana, je vseskozi pomembno soustvarjala zgodbo šole. Pojasnila je, da je Revivis, na katerem ni zaposlen nihče, zgolj ustanovitelj Visoke šole na Ptuju. V šolo, ki izvaja izključno izredni študij, se je zadnjem šolskem letu vpisalo 18 študentov, skupno se šola 117 študentov. Ob tem je Harbova izpostavila primerljive programe po Sloveniji, na katere je vpisanih še veliko manj izrednih študentov. "Visoko šolstvo na Ptuju bo rešila samo koncesija, saj na dolgi rok samo financiranje s strani študentov ali občinskega proračuna ni vzdržno. To se kaže že kar nekaj let. Vsa ta leta pa razpisov za koncesijo ni bilo," je pojasnila Gajškova, ki je prepričana, da program ni slab in je program za prihodnje rodove. Razprave o usodi šole pa pričakuje tudi v prihodnje. Sicer pa si Gajškova želi, da bi na Ptuju pridobili še kak študijski program, na primer predvsem arheologijo ali arhitekturo, ki bi sodila v to okolje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta