Relativno hitro okrevanje ptujskega turizma po epidemiji

Hojka Berlič Hojka Berlič
11.02.2022 06:30

Analize kažejo, da jim je uspelo dobro prebroditi zadnji dve s koronakrizo zaznamovani leti. Rekordno poletje in nadpovprečna vrnitev tujih turistov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po opravljenih analizah so na Ptuju dokaj zadovoljni z rezultati turizma v koronskih letih.
Hojka Berlič

Na Ptuju so v letu 2021 - že drugem letu zapored, ki ga je na vseh področjih zaznamovala epidemija covida-19 - zabeležili za 38,3 odstotka več prihodov vseh turistov in za 16,4 odstotka več prenočitev vseh turistov kot v letu 2020. To je sicer še vedno za 33,7 odstotka manj prihodov in 32,6 odstotka manj prenočitev kot v rekordnem letu 2019. A hkrati za Ptuj pomeni boljše okrevanje turizma od slovenskega povprečja na področju prihodov. V Sloveniji so namreč na splošno beležili v letu 2021 za 35,8 odstotka manj prihodov turistov kot leta 2019. Nekoliko slabše od povprečja pa se je Ptuj odrezal pri številu prenočitev, saj so jih turistični ponudniki v državi lani zabeležili v povprečju za 29,2 odstotka manj kot v 2019.

"Poleti, v lanskem juliju in avgustu, je Ptuj že dosegel in v avgustu celo presegel število vseh prenočitev v preteklih letih, kar je v kriznih letih 2020 in 2021 zaradi omejitve dejavnosti v drugih delih leta še bolj izrazito dvignilo sezonsko konico v poletju. Poletni meseci lani, od julija do septembra, so pomenili velik uspeh pri povratku Ptuja na turistični trg," poudarjajo v Zavodu za turizem Ptuj.

Domači gosti ostali tudi jeseni

Kot še ugotavljajo v zavodu, se je v kriznih letih 2020 in 2021, čeprav še nekoliko bolj v prvem letu, izrazito dvignilo število prenočitev domačih gostov v poletnih mesecih, od julija do septembra. Medtem ko se je trend v letu 2021 podaljšal še v jesenske mesece, od oktobra do novembra. To, so prepričani v zavodu, kaže tudi na dober obseg unovčevanja turističnih bonov. Čeprav nam z natančnejšimi podatki o številu lani unovčenih bonov zaradi novega načina obračuna in prikaza unovčevanja bonov v Fursu niso mogli postreči. Lani pa je bil Ptuj izredno uspešen tudi pri vrnitvi tujih gostov. V letu 2020 jih je bilo le 22,5 odstotka, lani pa je na Ptuju prenočilo 31,1 odstotka tujih gostov. V turistično rekordnem letu 2019 so sicer ponudniki na Ptuju med prenočitvami zabeležili 56,6 odstotka tujcev.

Naslov - Vsebina31,1 % 68,9 % 22,5 % 77,5 % 56,6 % 43,4 % Mednarodne prenočitve 2,4 2,8 2,3 Povprečna doba bivanja (v dnevih) 105.703 90.845 157.036 Vse prenočitve 44.447 32.138 67.062 Domače prenočitve Vsi prihodi 2021 2020 2019 Delež prenočitev Turisti na Ptuju. 2021 2020 2019 Vir: Zavod za turizem Ptuj. Izrisal Uroš Šoštarič (foto:)

"S strani slovenskih gostov uspešnost sezone pripisujemo turističnim bonom, ki so zagotovo v veliki meri pripomogli k stabilizaciji turističnega sektorja. Zavod je v lanskem letu izvedel tudi več uspešnih kampanj, s čimer smo zagotovo pritegnili pozornost slovenskih turistov. Medtem pa med tujimi gosti opažamo veliko število evropskih, pri čemer primarna trga še vedno ostajata Nemčija in Avstrija. Kar pomeni, da so se turisti v veliki meri odpravili na potovanje z lastnim prevoznim sredstvom," povzema direktorica zavoda Tanja Srečkovič Bolšec.

Nadpovprečna rast prenočitev

O tem, da je ptujski turizem relativno dobro prebrodil obdobje s koronakrizo zaznamovanih zadnjih dveh let, je prepričan Peter Vesenjak, direktor ptujskega hotela Mitra in podjetja Hosting, ki je z zavodom sodelovalo pri pripravi analize stanja turizma na Ptuju v pred- in medkoronskem obdobju. To gre po njegovem mnenju v veliki meri pripisati tudi dejstvu, da je imel Ptuj že pred krizo večji delež domačih gostov od povprečja v Sloveniji, kar je predvsem posledica močno zastopanega zdraviliškega turizma, ki nasploh pritegne največ domačih gostov.

"To ni značilno le za našo državo, tudi drugod tovrstna ponudba pritegne predvsem bližnje in srednje oddaljene trge. Seveda so imeli tu pomembno vlogo tudi turistični boni. Hkrati pa je imel Ptuj v preteklem letu zelo hitro in visoko rast prenočitev tujih gostov v primerjavi z letom 2020, nadpovprečno v Sloveniji in tudi med drugimi mesti," pojasnjuje Vesenjak. Po njegovem mnenju je ta visoka rast med drugim tudi posledica zelo ugodne geoprometne lege Ptuja, zaradi katere se je rast obiska Hrvaške in drugih držav v tem delu Evrope zrcalila tudi v rasti ptujskega mednarodnega turizma. "Na Ptuju je v poletnih mesecih veliko tranzitnih gostov. Je pa tudi res, kar opažam v primeru hotela Mitra, da je vse več tudi tujih gostov, ki ostajajo od enega dneva do treh dni. A niso klasični tranzitni potniki, na Jadran in nazaj v vzhodno ali zahodno Evropo, temveč gostje, ki odkrivajo ta del Evrope ali tudi Slovenijo, s tem da potujejo po več destinacijah. Ptuj je na njihovi poti kot zgodovinsko mesto in mesto z različnimi drugimi privlačnostmi," še ugotavlja Vesenjak.

Leto se za ptujski turizem sicer znova ne začenja preveč obetavno. Zaradi razmer tudi letošnje Kurentovanje - z vidika izletniških obiskovalcev in števila prenočitev najpomembnejša ptujska prireditev, ki je leta 2020 prinesla rekordne rezultate - znova poteka le po spletu. A na splošno v ptujskem Zavodu za turizem tudi novo sezono pričakujejo z optimizmom, med drugim tudi zato, kot poudarja Srečkovič Bolšečeva, ker do junija ostajajo v veljavi turistični boni. "Poleti pa pričakujemo tudi tuje goste. Ob tem se zavedamo, da se bo treba dobro pripraviti na pozno jesen in zimo," je prepričana.

"Na splošno je značilnost turizma, da je zelo občutljiv za negativne razmere. To pomeni, da hitro pade, če se pojavi kakšna nevarnost ali izredno stanje. Hkrati pa po prenehanju tovrstnih razmer, pa naj bo to bolezen, vojna, potres ali cunami, ponovno hitro​ zrase. To kažejo izkušnje v svetovnem merilu," poudarja Vesenjak in pravi, da se je to tudi delno izkazalo že v letu 2020, predvsem pa lani, ko je turizem nasploh, tudi v Sloveniji in na Ptuju, doživel zelo hiter pozitiven odziv. Takšnega pričakuje tudi to poletje, vendar po določenih segmentih: "V preteklih dveh letih se je prav tako pokazalo, da bodo hitrejši segmenti tisti, ki so bolj povezani z naravo, zdravjem, gibanjem, tudi taki, ki niso preveč masovni. Tudi urbane destinacije ne bodo tako hitro rasle. Ptuj je nekje na sredini. Pokazalo se je, da Ptuj v letu 2021 ni bil viden kot neka urbana destinacija, temveč kot ne prevelika, ki pa ponuja varno zatočišče, z zgodovinskimi privlačnostmi, kulinariko, zdravstvenim turizmom, obdana z naravo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta