Restavratorji ptujskega muzeja opravili izjemno delo

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
19.09.2020 05:25

V delavnici Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož so restavrirali zbirke tkanin, ki izvirajo iz časa od 3. do 10. stoletja, ki jih sicer hrani Narodni muzej Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstava Koptske tkanine
Slavica Pičerko Peklar

Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož, Miheličeva galerija in Narodni muzej Slovenije vabijo na ogled razstave Koptske tkanine iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije. Med najstarejši tekstil v zbirkah Narodnega muzeja sodijo prav slikovite tkanine, ki so jih med 3. in 10. stoletjem našega štetja stkali Kopti, krščansko prebivalstvo Egipta. So eden najizrazitejših segmentov koptske umetnosti. Poleg fragmentov oblačil so se ohranili predvsem deli zastorov, pregrinjal in blazin. Koptske tkanine so dočakale današnje dni zahvaljujoč običaju, da so umrle pokopavali oblečene oziroma pokrite z blagom, ki v grobnicah in grobovih zaradi suhega podnebja ni propadlo.
Narodni muzej Slovenije že od leta 1890 hrani zbirko 53 koptskih tkanin, ki sodi med bolje ohranjene tovrstne zbirke v Evropi in so vir navdiha tudi za sodobne ustvarjalce.

Razstava Koptske tkanine
Slavica Pičerko Peklar

Ptujsko razstavo, ki je prva po lanskoletni ljubljanski predstavitvi, obeta pa se tudi gostovanje na Kitajskem, spremlja razstava sodobnih tekstilnih in oblačilnih interpretacij KOPTI.TEX, ki je nastala pod okriljem Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in je rezultat večmesečnega dela študentk in študentov.

Miheličeva galerija tačas predstavlja koptske tkanine
Slavica Pičerko Peklar


Za Ptuj ima razstava še posebno vrednost, saj so prav v tukajšnji restavratorsko-konservatorski delavnici za tekstil opravili pomembno delo, da so dragocenosti zdaj lahko na ogled. Dr. Eva Ilec, vodja delavnice za tekstil Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož: "V prvi polovici leta 2019 smo restavrirali zbirko. Stkane so iz surovega lanu z volnenimi barvnimi vzorci, ki so kljub starosti ohranili barve, pridobljene iz naravnih barvil. Vlakna so zaradi nizke relativne vlažnosti zraka izgubila prožnost in so postala krhka. Svetloba in visoke temperature so povzročile fotooksidacijo vlaken, zato se je barva lanene površine spremenila v rjavkaste odtenke. Za nami je izredno zahtevno delo, ki pa smo ga dobro opravili." Razstava Koptske tkanine bo v Miheličevi galeriji na ogled do 8. novembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta