Še vedno preveč preprek: Na Ptujskem se polovica gostincev, ki ponujajo hrano, še ni odločila za odprtje

Najmanj se izpad dohodka pozna gostincem, ki so že prej pripravljali malice, z največjimi težavami pa se soočajo nekateri večji gostinci, za katere so bile glavni vir dohodka pogostitve ob porokah in drugih slavjih ob koncih tedna. V prihodnosti bo glavno vprašanje, kje bodo dobili primeren kader.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tri četrt lokalov, ki ne strežejo hrane, je odprlo vrata. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Panoga je med epidemijo prejela velik udarec, ki se bo dolgoročno zelo poznal, je prepričan Jožef Mahorič, predsednik gostinske sekcije pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Ptuj in lastnik Ribarnice Delfin. Najmanj, pravi, se izpad dohodka pozna gostincem, ki so že prej pripravljali malice, z največjimi težavami pa se soočajo nekateri večji gostinci, za katere so bile glavni vir dohodka pogostitve ob porokah in drugih slavjih ob koncih tedna: "To poskušajo zdaj zaobiti preko podjetij, za poslovne dogodke. Tudi ena naših glavnih dejavnosti je poleg ribarnice catering. Od tega tedna pa do 4. junija so nam odpovedali strežbo na štirih porokah, ki so bile večinoma načrtovane že od lani. Nekatere neveste za svatbo sploh nočejo več slišati."

Zdaj, pravi Mahorič, res velja, da lahko sprejmejo v notranjosti lokalov cepljene, prebolevnike in goste z negativnim testom ter da natakarjem tega ni treba preverjati. A dodaja, da vse te spremembe prihajajo po kapljicah: "Kar 70 odstotkov lastnikov se je odločilo za odprtje lokalov, ki ne ponujajo hrane, med tistimi, ki hrano ponujajo, pa je takšnih le polovica."

Neživljenjski pogoji

Po besedah Mahoriča pa se najbolj bojijo tega, kar že kažejo izkušnje iz regij, ki so bile obarvane rumeno - bega najboljšega kadra: "Že pred epidemijo je bilo namreč pomanjkanje kadra, zdaj pa jim je še polovica tistega, ki so ga v preteklih letih priučili, pobegnila v druge dejavnosti. Pri nas so se kuharji, natakarji v tem času na primer zaposlovali v Talumu. Tudi gostinske šole beležijo 30-odstoten upad vpisa dijakov. Imam občutek, da boš srečen, če te bo čez leto sploh še lahko kdo postregel. Trenutno Hotel Bernardin išče 60 gostinskih delavcev. Kako naj odprejo tak kompleks? Vedo, da bo znova prišel oktober, ko tako zaprejo hotele, ker ni več dovolj obiskovalcev. Ali pa bo prišel četrti val covida-19. Ljudje pa hočejo redno in varno zaposlitev, saj vsi vemo, da skoraj ni družine, ki ne bi imela kredita ali lizinga."

Jani Vuk, lastnik Špajze na Bregu pri Majšperku, je svoje priljubljeno haloško gostišče odprl kmalu po prvomajskih praznikih. V času zaprtja je delal sam z družino, saj je izdajal pripravljeno hrano, zdaj pa znova delata dve zaposleni v strežbi in trije v kuhinji, dva zaposlena sta še na čakanju. "Z velikim veseljem povem, da je ponovno odprtje za nas zelo pomembno, gostje pa so bili več kot navdušeni, saj so nas kar objemali od veselja in nam govorili, kako zelo so nas pogrešali. Smo tudi mi njih, a bi jim radi obisk gostišča kar se da olajšali. Tako bi si na primer želeli, da družin, ki tako ali tako živijo v mehurčku, ne bi bilo treba ločevati na mize po štiri, ker zaradi predpisov ni dovoljeno, da bi za mizo sedeli več kot štirje. To se mi zdi precej neživljenjsko. Da nam ni treba preverjati, ali gostje lahko obiščejo lokal oziroma ali so cepljeni, prebolevniki ali imajo negativen test, je sicer v redu, a se mi zdi ta omejitev kljub vsemu do gostincev krivična, medtem ko denimo prav noben tak pogoj ne velja tudi za obisk trgovin. Upam, da bodo to čim prej odpravili in bomo lahko poleti, tako, kot smo lani, poslovali že povsem normalno," pravi Vuk.

Ob tem opozarja, da bi država morala gostincem pomagati tudi pri letošnjem regresu in izrabi dopustov, kar zdaj, ko so lahko odprli, pomeni kar nekaj težav, saj zaposleni, ki so bili na čakanju, še niso izrabili lanskega in imajo letošnji dopust, v gostinstvu pa jih prav čez poletje najbolj potrebujejo.

Tako restavracija Pan kot ptujsko gostišče Ribič sta vrata odprla takoj, ko je bilo to mogoče, od ponedeljka strežejo tudi v notranjih prostorih. "A je bilo lepo vreme in je bila terasa veliko bolj zanimiva. Povpraševanje za strežbo v notranjih prostorih sicer je, a so ljudje ozaveščeni in vedo, kdaj lahko gredo noter. Začetek je, terase so lepo obiskane. Ker smo veliko podjetje, je nekaj zaposlenih še na čakanju na delo. A moram reči, da le okoli 15 odstotkov od skupno 48 zaposlenih," pravi Vlado Pignar, direktor kidričevskega podjetja Vital, ki sodi v skupino Talum ter ima restavracijo Pan s prireditveno dvorano in prestižno gostišče Ribič na Ptuju.

Težko brez pokrite terase

Na čakanju na delo pa bodo vsaj do konca meseca še vsi zaposleni v gostilni Grabar. "Ena od težav je poslovanje od 7. ure zjutraj do 19. ure zvečer. Mi pa vemo, da gostje najraje posedijo zvečer. Z možem sva se tudi odločila za prenovo zelenice, tako da na pokritem delu terase lahko za goste pripravimo le dve mizi, za vse druge pa smo pravzaprav prepuščeni vremenu. Ki pa nam je do zdaj kar nagajalo. Zagon naše hiše je preprosto prevelik zalogaj ob takšnih delovnih pogojih. Jaz naše zgodbe ne morem delati sama, potrebujem ekipo. Se pa restavracija kar prijetno polni za junij, ko upamo, da bomo lahko začeli delati," pa pravi lastnica Alenka Grabar.

V gostilni Ribič so z obiskom zadovoljni. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Ptujsko podjetje Pomaranča, gostinstvo in turizem po Sloveniji v šestih lokalih in hotelu zaposluje 36 ljudi. Kot pojasnjuje direktor Ivan Rojs, so na Ptuju odprli lokal v Špindlerjevi, kjer ne strežejo hrane, ob tem pa imajo tudi prostorno pokrito teraso. Na desnem bregu Drave pa je terasa premajhna, tako da se poslovanje doslej ne bi izšlo: "Na pokriti terasi imamo lahko le dve mizi. Ker je zdaj mogoča strežba tudi v notranjosti lokala, bomo restavracijo odprli predvidoma v prihodnjem tednu. Moramo se namreč pripraviti, naročiti hrano. V notranjosti lokala imamo kar nekaj prostora, tako da bomo lahko zagotovili predpisano razdaljo. A tu ostajajo še drugi pogoji in vprašanje je, koliko se bodo ljudje odločali, da bodo jedli v notranjih prostorih. V Murski Soboti imamo lokal v notranjosti odprt že dva tedna, ker je regija rumena. A tam ne sedi niti pet odstotkov ljudi." Hotel bo za zunanje goste vrata prav tako predvidoma odprl prihodnji teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta