Slovenjebistriške iskrice obujajo spomine

Natalija Sinkovič
02.07.2023 07:00

Nikolaj Murko izdal knjižni prvenec Iskrice iz Slovenske Bistrice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nikolaj Murko
Osebni arhiv

Knjiga Iskrice iz Slovenske Bistrice je zbirka zabavnih anekdot iz življenja Nikolaja Murka, v njej je avtor zgodbe razdelil na dva dela. V prvem delu Bistriške štorije opisuje obdobje od leta 1974 do 2010, čas njegovega bivanja in delovanja v Slovenski Bistrici. V pripovedi je na papir prenesel dogodke, doživetja in pripovedi, ki so mu ostali v prijetnem, pa tudi v manj prijetnem spominu.

Dobrosrčnost domačinov s Pohorja

V pisanju skuša oživiti in utrditi splet različnih dogodkov in spontano aktivnost izstopajočih posameznikov. Gre za obujanje spominov in za globino vznemirjujočih občutkov. Glavne osebe, protagonisti, so sloviti kolporter Večera, Panorame, Vanč, vratarji, čistilke, kuharice, natakarice in delovni uspehi, pa delavci in direktorji Impola ter sosedje in škrati iz mestne uprave. Posebno mesto imajo zgodbe iz osamosvojitvene vojne in z baročnega dvorca Štatenberg ter dobrosrčnost in navade domačinov z Bistriškega Pohorja.

Nikolaj Murko je opravljal številne naloge v gostinstvu.
Osebni arhiv

V drugem delu Bistriški večeri se spominja dogodkov in slovitih gostov nacionalne veljave. Prvi gost večera je bil takratni slovenjebistriški župan Ivan Pučnik. "Večerov so se udeležili Jazbinšek, Mlekuž, Bečirovič, Grum, Ravnohrib, Polde Bibič, vsi kandidati za župana naše občine, dr. Čar, dr. Predan, dr. Žagar, Katja Koren, Debevec, Jelinčič, Školč, Rop, Vika Potočnik, Milena Muhič, Galunič in še veliko znanih osebnosti. Posebej vesel sem za obisk prof. dr. Zore Janžekovič. Gostje so radi prihajali. Pri Bistriških večerih so kot voditelji razgovorov pomagali Danica Godec, Bojan Sinič, Natalija Šarman Ferlež, Alenka Milanovič, Jana Jeglič in Valerija Motaln," pojasni Nikolaj Murko.

Predstavitev knjige je bila aprila letos v Knjižnici Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica, avtor pa knjige ni prodajal, ampak se je odločil za prostovoljne prispevke. Zbranih 460 evrov je poklonil Območnemu združenju Rdečega križa Slovenska Bistrica kot pomoč pri nakupu šolskih potrebščin socialno ogroženim družinam.

Nekaj besed o avtorju ...

Nikolaj Murko je 25 let živel v Mariboru in se v hotelu Slavija poklicno izpopolnil in usmeril v gostinsko-turistični poklic. Vitalnih 35 let je bival in deloval v Slovenski Bistrici, nato dvanajst let na Ptuju in danes znova živi v Mariboru. Na očetovi domačiji ima še jelene, damjake. "Srečen in ponosen sem, da mi je uspelo obnoviti in ohraniti rojstno hišo očeta. To je tudi razlog mojega pobega iz Slovenske Bistrice. Gre za več sto let staro cimprano in s slamo krito viničarijo, Murkovo domačijo. Nekoč in danes znova imenovano Herbersteinova viničarija - hiška na Mestnem Vrhu na Ptuju. V Maribor sem se vrnil v bližino sinove družine, kjer se redno obiskujemo in z vnuki prijetno družimo. Veliko časa preživim tudi na morju. Še vedno se rad vračam v Bistrico in zdelo se mi je prav, da te stvari, ki jih v spominu pogosto doživljam, predstavim. V pokoju sem se na Ljudski univerzi v Bistrici naučil osnov dela z računalnikom in po bolezni, ki me je za nekaj časa onemogočila, začel pisati. Posvetoval sem se s številnimi prijatelji, ki so me pri pisanju kritično usmerjali v pravo smer. Najbolj pomemben pri izdaji mojega prvenca je Drago Čož," pripoveduje Murko.

Leta 1974 se je Murko v Impolu zaposlil kot vodja kuhinje.To delo je opravljal slabih osem let, dvanajst let je nato bil na vodilnih mestih v restavraciji. Največji obseg poslovanja je doživel v času prisilne uprave v letih 1989 in 1990. Takrat je njihova poslovna enota zajemala matični obrat v mestu, veliko jedilnico in živilsko trgovino v Impolu, RTC Trije kralji, dom na Osankarici, dvorec Štatenberg, počitniška domova v Malem Lošinju in na otoku Rabu ter počitniška stanovanja v Červarju pri Poreču. Ob osamosvojitvi Slovenije se je obseg dela zmanjšal na restavracijo v Bistrici in pripravo prehrane. Naslednjih dvanajst let je bil samostojni podjetnik, zadnja tri leta je imel d.o.o. Prevzeto dejavnost je povečal za pripravo prehrane na Srednji šoli Slovenska Bistrica. Leta 2000 so pričeli pripravljati tradicionalno silvestrovanje na prostem. Leta 2009 je dejavnost predal francoskemu Sodexu. Zadnje leto in pol je zaradi bolezni prebil v staležu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta