Spomenik padlim v Voličini: "Sedaj vem, kje mu lahko prižgem svečo"

APA, MT
13.10.2019 05:28

Občina Lenart je na pokopališču v Voličini postavila pomnik padlim in mobiliziranim v drugi svetovni vojni. S tem so uslišali dolgoletne prošnje in apele starejše domačinke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogrešanim bodo sedaj lahko prižgali sveče.
Aleksandra Papež

Terezija Novak iz Dolgih Njiv pri Voličini, ki jih šteje že preko 90 let, je lani na Občino Lenart dala pobudo za postavitev pomnika žrtvam druge svetovne vojne in mobilizirancem v nemško vojsko, ki so živeli na območju današnje Krajevne skupnosti Voličina. Novakova je sama zbrala več kot 40 imen ljudi, za katere bližnji še danes ne vedo, kje so pokopani, niti kje so padli. "Šla sem od hiše do hiše. Po pomoč sem se odpravila tudi v Maribor, v Pokrajinski arhiv Maribor, tam so mi res prijazno pomagali," pove užaloščena Novakova, ki še danes hrani pismo fanta, ki ji ga je poslal iz vojske, z oznanilom, da se odpravlja na fronto. "Odpisala sem mu, a odgovora ni bilo nikoli. Tudi njegovi sorodniki ne vedo, kje je padel. Ta dvom me je razjedal vsa leta. Res sem hvaležna županu Janezu Krambergerju in Občini Lenart, da so mi lani prisluhnili in letos postavili pomnik na pokopališču v Voličini. Sedaj vem, kje mu lahko prižgem svečo in kam nesem cvetje," doda Novakova.
Spomenik so namenu predali ob minulem krajevnem prazniku. Domači župnik Jože Muršec je opravil blagoslov pomnika, zapel je cerkveni pevski zbor sv. Ruperta, zbrane pa je nagovoril tudi župan Kramberger, ki je izpostavil trud in prizadevnost Terezije Novak. Septembra je prejela tudi priznanje Krajevne skupnosti Voličina, saj se že od mladega udejstvuje in zavzema za dobro kraja.

Veliko nemških mobilizirancev je po porazih na frontah padlo v zavezniško ujetništvo, tudi Alojz Jakopec iz Zg. Verjan 
Arhiv Feliksa Jakopca
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta