V Hoče po rabljene knjige in stripe: "Najbolj sem vesel, ko ljudje tu najdejo želeno knjigo"

Damijan Toplak Damijan Toplak
23.05.2021 05:00
Glavnino knjig mu podarijo, Staš Tajnšek pa nato skuša z njimi razveseliti druge bralce
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Staš Tajnšek ima trenutno na svojih knjižnih policah od 10 do 12 tisoč knjig. Foto: Damijan Toplak
Damijan Toplak

Lani jeseni je Staš Tajnšek odprl striparno in antikvariat v rodnem Celju, a ker je imel tam majhne, le 25 kvadratnih metrov velike prostore, je svojo dejavnost preselil v Spodnje Hoče, na Pohorsko cesto. Tam je za ugodno najemnino našel mnogo večje prostore, in to v dveh nadstropjih, kamor je lahko zložil zbirko 10 tisoč do 12 tisoč knjig, ki jih trenutno premore njegova bukvarna. V ta del Slovenije se je preselil zaradi ljubezni, saj s partnerko živita v Mariboru.

Staš Tajnšek je svoj antikvariat in striparno iz Celja preselil v Spodnje Hoče.
Foto: Damijan Toplak
Damijan Toplak

​Ima tudi bogato zbirko stripov

"Težko bi našel boljšo lokacijo za svojo dejavnost," priznava Staš, ki je imel že v prvem tednu odprtja bukvarne in striparne dober obisk. Ponuja v glavnem knjige v slovenskem jeziku, pa tudi v angleškem, po teh bolj posegajo mlajše generacije bralcev, med 18. in 30. letom starosti, opaža. Pri njem je mogoče najti tudi bogato zbirko stripov. Med našim obiskom je tam kupoval knjige Matjaž iz Hoč, ki ga zanimajo knjige o vlakih in lokomotivah, a je težko najti kakšno s to tematiko, ki je še ne bi prebral, je povedal. Tudi zato, ker je tovrstne knjige zbiral že njegov oče. Zanimajo ga tudi modeli vlakov in lokomotiv, je še dejal, ko je s Stašem hitel izmenjati kontaktne podatke za sporočitev, če bi prišla v bukvarno kakšna knjiga, ki jo išče. V Knjigoljubu se je oglasil tudi Igor iz Maribora in kupil knjigi s šahovsko tematiko, ob tem pa dejal, da je skočil v bukvarno med malico, saj dela na bližnjem delovišču.

​Da knjige ne bi končale v smeteh

Prostori Knjigoljuba so ob Pohorski cesti v Spodnjih Hočah.
Foto: Damijan Toplak
Damijan Toplak

Staš Tajnšek pove, da mu glavnino knjig podarijo, predvsem svojci umrlih, ki ne želijo, da bi knjige končale v smeteh. Tako je pri njem mogoče najti knjige praktično vseh žanrov, v trdi ali v mehki vezavi. Med njimi so tudi kakšne povsem nove, zagotovo pa so občutno cenejše, kot če bi jih kupili v knjigarnah. Najbolj prodajane so pri njem knjige za otroke in tudi prodaja med epidemijo je zelo dobra.

Preden se je Staš pričel ukvarjati z zbiranjem in prodajo knjig, ki jih sam prav tako rad prebira, je bil deset let zaposlen v Slovenski vojski, a se je odločil, da poišče nov izziv v knjigotrštvu. Pravi, da je najbolj vesel, ko kupci najdejo kakšno knjigo, ki so jo že dolgo želeli kupiti, a jim je ni uspelo nikjer najti. V takšnih trenutkih ve, da se je odločil za pravo stvar, potem ko je pred dvema letoma iz čistega hobija pričel na spletu prodajati rabljene knjige, danes pa je to že njegova služba. Za v prihodnje načrtuje pred prodajalno še t. i. knjigobežnico, kjer bodo lahko posamezniki knjigo zamenjali, jo vzeli, ob tem pa jo plačali ali tudi ne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta