V Lovrencu na Pohorju so se začeli Jezernikovi dnevi. Čez trideset prireditev se obeta

Mateja Bečan
12.08.2023 04:25

Do 26. avgusta bo v Lovrencu na Pohorju ponovno tradicionalni Jezernikovi dnevi, tokrat jubiljeni, 30. Športne, kulturne in zabavne prireditve bo ponujal letošnji program, v tednu med 14. in 18. avgustom vsebine, za najmlajše

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pohodniki na Lovrenška jezera po tradiciji pomalicajo na Jezercu.
Anžej Bečan

Prvi od večjih športnih dogodkov je v soboto 29. pohod na Lovrenška jezera v organizaciji domačega planinskega društva. PD bo 26. avgusta pripravil še vztrajnostni vzpon Horuk na Stoletno lipo, teden dni pred tem pa tekmovanje v športnem plezanju za otroke in mladino v opuščenem kamnolomu v Puščavi. V tem posebnem in vedno bolj priljubljenem naravnem ambientu bo 20. avgusta večer gorniškega filma.

Tudi sicer bodo v dveh tednih na svoj račun prišli vsi navdušenci različnih športnih zvrsti. V kegljišču gostilne Urbanc bo Jezernikov pokal v kegljanju za odrasle, v večnamenski športni dvorani tekmovanje v odbojki, košarkaški turnir veteranov, v košarki 3 na 3 pa se bodo pomerili osnovnošolci in odrasli. Na prireditvenem prostoru bosta tekmovanji v vleki vrvi in ruskem kegljanju.

Na prvo nedeljo Jezernikovih dni, 13. avgusta, bo krajevno dogajanje usmerjeno v praznovanje Lovrenške nedelje. Dopoldan bo v farni cerkvi sv. Lovrenca slovesna maša, v neposredni bližini med cerkvijo in prireditvenim prostorom bo ponovno tržnica, kjer se bodo predstavili domači ponudniki različnih vrst živil, naravne kozmetike in unikatnih izdelkov iz lesa ter drugih materialov. Sejemska ponudba bo vnovič na voljo na praznik velikega šmarna, 15. avgusta, pri romarski cerkvi svete Marije v Puščavi.

Kot vsako leto tudi letos ne bo manjkalo glasbenih prireditev z izvajalci različnih zvrsti. Na dvorišču gostilne Urbanc bodo prepevali Okustični, v cerkvi svete Radegunde ženska vokalna skupina Florentine, glasbene prireditve, kot so rock koncert skupine YU Generacija, harmonikarjada in odprti oder oziroma muzikarjada z gosti Špicikuc Big bandom, na katerih se pričakuje več obiskovalcev, pa bodo pod šotorom na ploščadi pred prireditvenim centrom v Gornjem trgu.

Muzikarjada vsako leto privabi v Lovrenc več glasbenikov in tudi obiskovalcev.
Aljoša Sumer

Praznično dogajanje v Lovrencu bodo popestrili še Tončkin večer na domačiji Dobnik in dva literarna pogovora. Prvi bo o pohorskih gozdovih, drugi bo potekal z domačinom, ljubiteljskim poetom Jožetom Beigotom. Vsi, ki jih zanima življenje daljnih dežel, se bodo lahko v ponedeljek udeležili potopisnega predavanja Danila Španbauerja o Madagaskarju, ljubiteljski umetniki pa bodo na likovni delavnici v različnih tehnikah in pod mentorstvom imeli možnost likovnega izražanja in upodabljanja Jezernika in drugih pohorskih mitoloških bitij.

Na priložnostni razstavi bodo ponovno na ogled izdelki ročnodelskega krožka Pikapolonice, zabave željno publiko bo naslednji četrtek nasmejal stand up komik Perica Jerković, Društvo upokojencev Lovrenc pa že to soboto s komedijo Jaz sem pa tako fina. Člani Lovske družine Puščava vabijo v soboto na druženje z veselico, ki bo pri lovski koči na Rdečem bregu, VDC Polž Ruše in lovrenški Zavod Danica bosta izvedla medgeneracijsko druženje, na Tajhtplacu se bo kuhal golaž, na gasilskem poligonu bo kino na prostem, Beneškim fantom in lovrenški godbi na pihala bo možno prisluhniti na druženju čebelarjev in prijateljev pri čebelarskem domu, zadnji dan pa bo tudi spominsko obeležje Ožbalt. Na prireditvah na prostem bo s ponudbo prehrane sodelovala ekipa Nelly's Food Trucka.

Jubilejni Jezernikovi dnevi se bodo zaključili v soboto, 26. avgusta, s slavnostno sejo občinskega sveta in kulturnim programom ter pesmimi gostje Severe Gjurin. Podelili bodo občinska priznanja, po uradnem delu pa bo druženje pod šotorom ob glasbi ansamblov Obvezna smer in Nočni šiht. Več o prireditvah, natančnih terminih in morebitnih spremembah si lahko pogledate na občinski spletni strani www.visitlovrenc.si

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta