V Podravju zaradi epidemije več prijav na zavodu za zaposlovanje

STA, Gr.G.
20.04.2020 13:27

Na novo so namreč beležili 1239 brezposelnih, od tega kar 857 na uradu v Mariboru, 131 pa v Slovenski Bistrici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Sašo Bizjak

Razmere zaradi epidemije novega koronavirusa vplivajo tudi na stanje brezposelnosti v Podravju. Kot je povedala vodja mariborske območne službe zavoda za zaposlovanje Mirjana Zgaga, se je število prijav marca opazno povečalo. Na novo so namreč beležili 1239 brezposelnih, od tega kar 857 na uradu v Mariboru, 131 pa v Slovenski Bistrici. Na mariborski območni enoti so tako konec marca skupaj našteli 10.869 iskalcev zaposlitve, kar je za 2,8 odstotka več kot v enakem obdobju lanskega leta ter za 1,6 odstotka več kot konec februarja letos.
Januarja letos so beležili 1735 na novo prijavljenih oseb, februarja so se razmere normalizirale in se jih je prijavilo 741, samo v prvih petih dneh aprila pa so zabeležili že 552 novih prijav. "To kaže, da se trend iz marca nadaljuje. Veliko jih na novo prihaja predvsem iz področja gostinstva in storitvenih dejavnosti. Precej je tujcev, ki so ostali brez dela, pa tudi slovenskih državljanov, ki so delo izgubili v Avstriji," je pojasnila Zgaga.

Kličejo že za umik vlog

Ob tem pa je predstavnica mariborske službe vendarle povedala, da jih že kličejo tudi tisti, ki jih zanima, kako umakniti vloge za prijavo v evidenco, ker so jih delodajalci že poklicali, da bi prišli znova delat k njim. Vsem skušajo odgovarjati karseda hitro in preko vseh razpoložljivih kanalov, pri tem pa Zgaga naproša za strpnost, saj tudi pri njih trenutno delo opravljajo v pogojih, ki jim zagotavljajo varnost. Ker je statistiko na območju Maribora z okolico doslej v veliki meri reševala sosednja Avstrija, kamor na delo odhaja precej ljudi, so pomembne razmere tudi v tej državi. Na zavodu za zdaj težko povedo, ali se je k njim prišlo prijaviti več ljudi, ki so delo opravljali v tej državi ali v Sloveniji, je pa ob tem spomnila, da v severni sosedi sporazumna odpoved ni enaka slovenski.
"Pri nas namreč velja, da taka oseba nima pravice do denarnega nadomestila, zato je treba pri delodajalcu iz tujine še posebej pridobiti informacije, zakaj je prišlo do prenehanja delovnega razmerja. Ali je bil razlog v zmanjšanju obsega dela ali zaprtja podjetja zaradi epidemije, ali pa iz drugih razlogov. To moramo jasno ugotoviti, preden odločimo o pravici do denarnega nadomestila," je pojasnila Zgaga.

Večina iz obrtniških in drugih manjših podjetij

Med tistimi, ki so delo izgubili v Sloveniji, jih večina prihaja iz obrtniških in drugih manjših podjetij, večjega vala iz kakšnega podjetja pa doslej niso zabeležili. Kadar gre za prekinitev delovnega razmerja za več kot 20 delavcev, so jih delodajalci namreč po zakonu dolžni obvestiti vnaprej, takšnega obvestila pa za zdaj še niso prejeli. Predvideva, da se je večina teh vendarle odločila za pošiljanje zaposlenih na čakanje.
Na mariborskem zavodu ocenjujejo, da bi se ob nadaljnjih korakih sproščanja ukrepov in zajezitvi okužb z virusom, da bodo številni delodajalci svoje zaposlene pozvali nazaj na delo. S pridobivanjem kadrov so namreč pred izbruhom epidemije nekateri imeli že kar nekaj težav, zato verjamejo, da bodo že jeseni, če ne celo kaj prej, znova v položaju, ko se bodo zelo trudili za vsakega delavca in njegov povratek na delo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta