Z nakitom prodrla na francosko naslovnico

Aleksandra Papež
10.11.2018 06:17

Nakit lahko popestri vsakdanji slog oblačenja ali nekomu v obliki darila polepša dan. Vsekakor tako meni Nika Hauptman, mlada oblikovalka nakita. Nakit je zase oblikovala že v gimnazijskih letih. Z njim je navdušila sošolke, ki so opazile, da ima vsak Nikin pulover pripadajočo ogrlico. In tako je Nika brez posebnega načrta pričela pisati zgodbo o Nika nakitu, kakor je poimenovala svoje izdelke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nika Hauptman in njen nakit, ki ga prodaja tudi v tujini
Osebni arhiv

Nakit prodaja tudi v New Yorku

Nika je po izobrazbi profesorica biologije in pedagogike, po srcu pa umetnica. Nakit izdeluje iz polimerne gline (pardo in fimo), ki ji dodaja perle in žico. Ustvarja po navdihu, ker je na področju oblikovanja nakita samouk. Udeležila se je nekaj tečajev, si pomagala z revijami, spletom in knjigami ter se tako nikoli ne neha izpopolnjevati. Sledila je svojim vzornicam, znanim oblikovalkam Donni Kato, Jane Lehmann in Fabioli Perez Ajates. "Moja prva izložba z uhani je bila škatla za čevlje." Mama je bila tista, ki je njen nakit prva odnesla s seboj v službo in ga podarila sodelavki. Hkrati je danes mama, poleg partnerja, Nikin največji kritik, a tudi največja spodbuda in idejna pomoč. V zadnjem času Nika stremi k inovativnosti, najraje pa ustvarja po lastnem, trenutnem navdihu. Vsak uhan, vsaka ogrlica, vsak prstan ali zapestnica je ročno delo, izdelki so si lahko podobni, a nikoli enaki, in prav vsak pripoveduje svojo zgodbo - to je tisto, kar Niko navdušuje iz dneva v dan, ta raznolikost in preprostost.

Nika Hauptman je s svojim nakitom prišla na naslovnico francoske revije Polymere.
Osebni Arhiv

Iz Ljubljane v Trnovsko vas

Z družino zadnja leta Nika živi v Trnovski vasi, kamor sta se s partnerjem Borisom preselila iz Ljubljane. Prijeten dom sta si ustvarila na gozdni jasi blizu središča kraja in si izpolnila željo, da bi otroka vzgajala zunaj mesta ter jima tako naklonila obilo prostega gibanja v naravi. Nika pravi, da uspešno usklajuje delo in družinske obveznosti, kar ji je v posebno zadovoljstvo. "Do osme ure odpeljem otroka v vrtec, nato najprej uredim administrativne zadeve, odpišem strankam, potem pa sedem v svoj ustvarjalni atelje. Delam do popoldneva, do prihoda otrok iz vrtca." Tudi vikende se trudi imeti proste. Kljub vsemu so ideje nenehno v glavi. "Obožujem barve. Nove barvne kombinacije velikokrat mimogrede zagledam v naravi, na darilni vrečki, na torbici mimoidoče gospe, na šalih, oblačilih. Povsod." Sicer pa Nika pravi, da je po horoskopu tipični kozorog. Kljub uspehu, ambicioznosti in veselju ob svojem delu so družinske vrednote zanjo na prvem mestu. Verjame, da se vse zgodi z razlogom, in po tem načelu tudi živi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta