Žepnina za vse dijake in študente

Barbara Bradač Barbara Bradač
11.11.2018 06:47

Za 425 dijakov in študentov občinske štipendije v višini 40 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Študentje so zaradi nedelujočega sistema ostali brez štipendij.
Profimedia

Občina Rače - Fram že vrsto let podeljuje občinsko žepnino dijakom in študentom iz te občine. Žepnino prejmejo vsi dijaki in študentje in ni vezana na dohodek družine. Morajo pa imeti v občini stalno prebivališče, se redno šolati oziroma imeti status dijaka ali študenta in se pravočasno prijaviti na javni razpis.

Peščica zavrnjenih

"V tem šolskem letu smo za pridobitev občinske žepnine za dijake na občini prejeli kar 261 vlog. Do občinske žepnine je upravičenih 258 dijakov. Za pridobitev občinske žepnine za študente smo prejeli 184 vlog, občinsko žepnino bo prejemalo 167 študentov. Osemnajst vlog za študente in tri vloge za dijake so bile rešene negativno, zaradi neizpolnjevanja osnovnih splošnih oziroma posebnih pogojev javnega razpisa," je pojasnila Simona Antolič iz občine. Žepnina je 40 evrov mesečno in jo prejemajo dijaki in študentje do 30. junija 2019. Mladim, sodeč po številnih prijavah, občinska žepnina očitno prav pride.
"Žepnina mi seveda koristi. V srednji šoli sem jo prihranila in potem porabila za izlet ali potovanje. Sedaj mi ta denar pomaga pokriti stroške bivanja v Ljubljani," je povedala študentka Tjaša Tičar iz Morja pri Framu. Stroški bivanja v glavnem mestu so precej visoki. "Živim v študentskem domu, tako da plačam nekoliko manj kot bi pri zasebniku, a še vedno za sobo odštejem 80 evrov na mesec. K temu je treba prišteti še stroške za prehrano, za prevoz domov, pa za avtobusno vozovnico za mestni prevoz po Ljubljani, plačljivo obvezno učno gradivo ... Študiranje ni poceni," ugotavlja in dodaja, da je vesela občinske žepnine.

Tudi za šolske potrebščine

Dijaki pa ta denar porabijo v glavnem za prevozne stroške in/ali kakšne drobnarije za osebne potrebe oziroma priboljške pri prehrani. Starši zatrjujejo, da jim ta denar veliko pomeni in na letni ravni pomeni olajšanje za družinski proračun. Nekateri ga tudi namensko hranijo in potem namenijo za šolske potrebščine za naslednje šolsko leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta