(BRANJE) Sodnik mora biti vzor!

Pravna država in sodstvo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janko Rath

Pravna država je nekaj, na kar se sklicujemo in smo pozorni, ko menimo, da so napake v njenem obstoju. Sicer pa neopazno sobiva z nami in hvaležni smo lahko za to: ker to pomeni, da živimo v demokratični družbi, kjer velja vladavina prava in so spoštovane človekove pravice.
Eden stebrov pravne države je sodstvo: učinkovito, predvsem pa neodvisno in nepristransko. Neodvisnost se praviloma zagotavlja predvsem od zunaj (od oblasti, pa tudi od nadrejenih), nepristranskost pa zagotavljata sodnik in sodišče samo. Tako kot neodvisnost je tudi nepristranost sodnika bistvo pravne države, kršitev načela nepristranosti je kršitev načela pravne države in tudi Listine EU o temeljnih pravicah. Člen 47 izrecno določa pravico, da nam sodi neodvisno in tudi nepristransko sodišče. Tudi Evropsko sodišče za človekove pravice lahko obravnava Slovenijo v zvezi s kršitvami nepristranosti.

Verica Trstenjak
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta