Kam so šli vsi ti silni možje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svečano odprtje nove zgradbe Univerzitetne knjižnice Maribor 25. novembra 1988 – dr. Boris Frlec in dr. Bruno Hartman ter množica obiskovalcev
Zbirka Drobnih Tiskov Ukm

Kaj vse prinese v okolje ena stoletnica, razmeroma kratko obdobje slovenskega Maribora in njegovega gledališča. Vse mestotvorne inštitucije zračijo zatohle spominske sobane, brskajo po svojih podstrešjih, iščejo (ne)vidne dediščine in povezave z edinim teatrom v mestu. Kot da samo še okrogle obletnice prebudijo v nas zanimanje za preteklost, nas nekako združijo in organizirajo v spominjanju, raziskovanju, grajenju mostov med tem tukaj in onim nekoč. In za generacije, ki smo utelešenje tega prenosa, ker smo še živeli z mnogimi, ki jih ob jubilejih obujamo, je idealiziranje neizbežno. In ni zmeraj pravično. Vem.
Za nostalgične, patetične melanholike nas pogosto upravičeno razglašajo generacije, ki niso nosile knjig v živi verigi iz stare v novo univerzitetno knjižnico. Ki niso poznale mosta vzdihljajev, po katerem so igralci leta hodili na oder čez ogromno gradbeno jamo novega gledališča. Ki niso ob treh zjutraj čakale na ciklostilno izdajo novega borštnikovskega biltena, v katerem nam je Mirko Lorenci objavljal prve nočne intervjuje in celo nekakšne uvodnike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta