Nočna mora

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Trumpova agenda zanikanja podnebnih sprememb je v polnem zamahu. Njegova administracija je sprejela že 117 ukrepov, s katerimi je odpravila ali zmanjšala obstoječe podnebne regulacije, in še mnogo jih bo. Kajti Trump uporablja vsa razpoložljiva sredstva, tudi izvršne ukaze, da bi ukinil ukrepe za varstvo okolja ter povečal pridobivanje fosilnih goriv in proizvodnjo umazane energije. Očitno želi za vsako ceno preseči razcvet industrije s fosilnimi gorivi, do katerega je prišlo v mandatu njegovega predhodnika.
Da, med predsedovanjem nekdanjega predsednika Baracka Obame so bila fosilna goriva v razmahu, in sicer zaradi povečanega pridobivanja energije iz skrilavca na domačih tleh, ki ga je omogočila tehnika hidravličnega lomljenja oziroma frackinga. Dejstvo je, da nobena od obeh glavnih ameriških političnih strank ni postala borka za zaščito podnebja, ki jo potrebuje ne le država, temveč kar svet. Medtem ko mladi aktivisti s celega sveta dajejo zgled v boju proti klimatskim spremembam, se zdi, da politikom ni mar. To je med drugim pokazala demokratska senatorka iz Kalifornije Dianne Feinstein, ki je mladim aktivistom, zagovornikom zelenega new deala (GND), omalovažujoče dejala: "To počnem že 30 let. Vem, kaj počnem."
Dlje, kot se bosta stranki vedli, kot da je vse po starem, večja je verjetnost, da nas bo doletela podnebna katastrofa, zaradi katere bodo milijoni ljudi umrli ali pa bo njihovo življenje popolnoma postavljeno na glavo. Pravzaprav pa so demokrati tisti, ki nosijo največjo odgovornost za to, da se sprejme nova paradigma. Kljub temu da je Trump porazen za naš planet, se njegove politike namreč ujemajo s politikami republikanske stranke, ki se zagotovo ne bo kmalu spremenila.
Pri pregledu več kot tisoč predlogov zakonov, ki so bili od leta 2000 do danes predloženi ameriškemu kongresu, smo odkrili, da so samo v zadnjem desetletju republikanci predstavili 187 predlogov zakonov, ki bi povečali izpuste toplogrednih plinov in tako pomagali uveljaviti interese industrije fosilnih goriv na račun vseh ostalih. Svoje početje opravičujejo, češ da se zavzemajo za "energetsko neodvisnost", kar v praksi pomeni, da za naftne, plinske in premogovniške družbe, ki njihovim kampanjam prispevajo ogromne količine denarja, veljajo drugačna pravila.

Mark Paul
Casey Brooke Lawson
Connor Rupp
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta