(POGLED) Bertoncelj predlaga nadaljevanje neoliberalne politike

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister za finance Andrej Bertoncelj
Robert Balen

Andrej Bertoncelj predlaga nadaljevanje neoliberalne politike, ki sta jo začela Janez Janša in Andrej Bajuk: dodatni privilegiji za privilegirane in nekaj peska v oči vsem ostalim, da je videti, kot da reforma koristi vsem in kot da smo vsi v istem čolnu. Ministrstvo tega niti ne prikriva, njegove številke govorijo zase: delavec z minimalno plačo bi v enem letu pridobil 32 evrov, prejemnik povprečne plače (1.681,55 evra) bi pridobil 144 evrov, kdor ima dvakratnik povprečne plače (3363,10 evra) pa kar 600 evrov. (Še več bi seveda pridobili prejemniki najvišjih plač, npr. direktorji državnih bank in podjetij.)
Podobna logika je tudi pri regresu in 13. plači: višja ko je plača in višji ko je regres, bolj se bo povečal neto dohodek. Hkrati je treba upoštevati, da ogromno delavcev v javnem sektorju (npr. medicinske sestre in negovalke, učitelji ipd.) 13. plače po definiciji ne more prejeti, prav tako teh dodatnih dohodkov ni v podjetjih z "nizko dodano vrednostjo", tako da ukrep v glavnem ne bo koristil delavcem z najnižjimi plačami.

Minister Andrej bertoncelj, Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS, in Lidija Jerkič, predsednica ZSSS
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta