(POGLED) Znanost ob šanku

Igor Gošte Igor Gošte
16.02.2022 17:27

Brez znanosti bi verjetno še vedno bosi in nagi stopicali po svetu. Če bi sploh še obstajali

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Zadnjič, ko sem sedel v baru, kjer seveda spet in znova niso preverili pogoja PCT, me je ujel en "hud" znanstvenik. Ki je, kot vem, prebolel težjo obliko covida-19. Skoraj ga je vzelo, v prvem valu, ko cepiva še ni bilo in nas je bilo vse bistveno bolj strah kot danes v petem, šestem ali ne vem katerem že valu. "Znanost nas bo ubila," mi reče in nadaljuje: "To, kar delajo z nami s tem cepivom, ni drugega kot njihova pobožna želja, da nas pospravijo s sveta ali da nas zasužnjijo oziroma iz nas naredijo robote." To, da je njega virus skorajda spravil s sveta, ga seveda ni zanimalo, ko sem ga poskušal spomniti na čas, ko je bilo v njem vse manj kisika. Virus mu je delal preglavice in ne znanost. Znanost ga je rešila. Razen če drži, da je ta virus ustvarila in v svet plasirala znanost. Ko mi je še naprej pleteničil o znanosti, že ob misli nanjo, pravi, dobi ošpice, je v rokah držal pametni telefon in nekaj živčno iskal. Kakopak, odgovore, ki jih na pametnih telefonih, izum znanosti, vedno najdeš. Take, kot jih želiš videti, slišati ali prebrati. Malo je pobrskal, potem pa nanizal nekaj podatkov, ki jih seveda znanost skriva, češ, koliko tisoče jih je umrlo zaradi cepljenja. Ko mu hočem dopovedati, koliko tisoč jih je umrlo samo pri nas, ker so podlegli virusu, je imel spet vse odgovore na dlani, da vsi lažejo, zavajajo, ker da so umrli zaradi starosti, drugih pridruženih bolezni in ne vem kaj še. Ker da so vsi zdravstveni delavci podkupljeni in zavedeni. Škoda besed. Znanost nas bo uničila. Zadnje cepljenje je šele začetek, se ne da.

Robert Balen

Morebiti ima res prav, kajti že ko so skupaj sestavili atomsko bombo, bi nas lahko. Norcev, ki bi lahko v luft spustili ves svet, je bilo takrat in jih je danes na svetu veliko. Ampak ta znanost je izumila tudi pametne telefone pa televizije, avtomobile, elektriko, odkrila zdravila proti najhujšim boleznim, tudi cepiva pa antibiotike, brez katerih bi nas tako in tako že pobralo. Priznajmo si, le malokdo od nas razume, kako vse to sploh deluje. Le to vemo, da deluje in da so morali imeti tisti, ki so vse to izumili, zelo brihtno glavo. Prepričan sem, da tudi moj prijatelj, ki mi je tako vneto razlagal, da nas znanost s cepivom zoper covid spravlja s sveta ali da nas bo vsaj pohabila, tudi nič kaj dosti več kot jaz sam ne ve o prej omenjenih izumih. Ampak vse pa ve o covidu, cepivih in menda nekih mikročipih, ki nas delajo avtomate. Ker se je vse to naučil na nekih spletnih straneh, ki jih znanost želi zbrisati, pa ji ne uspe. Pa da bi vi videli njegove oči, ko mi je to razlagal, tudi ko je dejal, da on že ne bo šel v nobeno gostilno, kjer bodo striktno preverjali PCT. "Čeprav sem se cepil, jim jaz ne bom kazal potrdila, ker mene pa ne bodo 'jebali', me imeli za žida in mi kratili človekovih pravic. Meni ne. Tudi osebne jim ne bom kazal," se je pridušal.

"Mar nisi izkoristil vavčerja v eni gostilni, za koline?" ga vprašam. Seveda je in tudi osebno izkaznico in davčno je lastniku gostilne pokazal, da je lahko izkoristil vavčer. Spomnil sem ga, da je izkoristil tudi prvi vavčer pa tudi denarno nadomestilo za čas, ko je zaradi popolnega zaprtja moral začasno zapreti svojo dejavnost. Je namreč podjetnik. Vse je vzel, kar mu je država dala. Tudi ko je šel na hrvaško obalo, je pokazal vsa ustrezna potrdila, da so ga spustili čez mejo, ampak ne, barabam v gostilni pa ne bo kazal osebne. "Ta država iz mene ne bo delala sužnja," se je pridušal, čeravno osebno in potrdilo PCT vedno pokaže, ko vstopi na pošto ali banko. Znova me ni poslušal, tudi ko sem mu povedal, da se nič kaj varno ne počutim v prostorih, kjer ne preverjajo PCT-pogoja. "In ko že govoriš o človekovih pravicah in svoboščinah, poglej malo, kaj se športnikom dogaja v Pekingu. Sprejmejo jih vesoljci, strežejo jim avtomati, nikamor ne smejo, še v mesto ne, po nosu jim pa tudi kar naprej vrtajo. Svojim so v zadnjih dveh letih vzeli še nekaj tiste malo svobode, ki so je imeli. 'Boli' njih, če te za mesec zaprejo v stanovanje," ga spomnim na razliko v dojemanju pravic pri nas in na Kitajskem in dodam, če mu je res toliko za človekove pravice, zakaj vso elektronsko robo nabavlja prek spleta naravnost iz Kitajske. Tu pa bi zmerjal gostilničarja, ki bi mu rad preveril PCT in ki le spoštuje navodila NIJZ. Ki deluje v taisti državi, ki naokrog deli bonbone in bonboniere, katerih del je bil tudi sam deležen. Spila sva vsak svojo kavo, ki je bila skuhana na strojčku, ki so ga odkrili eni fajn pametni ljudje. Znanost, kamorkoli pogledaš ali se obrneš. Četudi sediš na stolu, ki je pravzaprav tudi plod znanosti. "Uni" naši prej so verjetno sedeli na kamnu ali kakšnem hlodu, morebiti tudi na veji. Bog ve.

Za konec: brez znanosti bi verjetno še vedno bosi in nagi stopicali po svetu. Če bi sploh še obstajali. Verjetno pa bomo ravno zaradi znanosti na koncu sami sebe pojedli. Saj veste, kaj so naši dedki govorili, da ko bo človek znal človeka narediti, bo konec. Temu smo pa že zelo blizu. Še prej pa se bomo malo borili, mi cepilci in oni necepilci. Ne nazadnje smo si na moč podobni. Le da eni bolj, drugi manj verjamejo v znanost. Živimo jo pa vsi. Hočeš nočeš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta