(VEČERNO BRANJE) Bodi, kar si: do odstotka natančno

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

​Gilad Japhet si je leta 2003 izmislil dokaj preprost program za ustvarjanje družinskih dreves. Rodoslovje in raziskovanje dediščine sta bili že od mladosti njegov hobi, svoje prostočasno zanimanje pa je na neki točki v življenju nadgradil v poslovno idejo. Zelo uspešno, iz navidez neambicioznega programa je v naslednjih letih namreč zrasla platforma z globalnim dometom. Zadeva se imenuje MyHeritage, in če zanjo v preteklosti še niste slišali, se je to med prenosi izbora evrovizijske popevke gotovo spremenilo. Podjetje Gilada Japheta je bilo namreč glavni sponzor dogodka, ki smo ga prejšnji teden na tak ali drugačen način v Evropi (in Avstraliji) spremljali vsi. Z Evrovizijo je pač tako: vsi jo gledamo, tisti, ki je ne, pa to obešajo na veliki zvon, kar pomeni, da so v resnici še kako zraven.
Biti glavni pokrovitelj takšne prireditve seveda ni kar tako. Podjetje, ki se za to odloči in si to lahko privošči, je očitno zelo resen igralec na poslovnem trgu. MyHeritage je torej ena tistih navdihujočih zgodb o prodorni ideji in pogumni podjetnosti; zgodba o uspehu.
In v čem je skrivnost uspeha MyHeritage, s čim se Japhetovo podjetje ukvarja? Izhodišče je isto kot leta 2003: platforma vam pomaga pri izdelavi vašega družinskega drevesa, stvar pa se je iz skromnih začetkov razvila v gromozanski arhiv podatkov, s katerim iščete in odkrivate svoje rodbinske povezave ter s tem ustvarjate jasnejšo podobo lastne dediščine in preteklosti. 9,7 milijarde zgodovinskih zapisov in 3,4 milijarde oseb v družinskih drevesih, tako beremo na njihovi spletni strani. V slovenščini, MyHeritage danes namreč govori 42 jezikov.

Boštjan Narat
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta