(TOTI LIST) Ekskluzivno: Matej Tonin je pred stavbo TV Slovenija izgubil spomin

Tatej Monin
02.10.2023 06:00

"Tako grobega posega politike v medije in javno RTV v zgodovini Slovenije še nismo doživeli."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža: Toti list

Oni dan, ko so na Televiziji Slovenija zamenjali še tri urednike in dva voditelja, smo pred najbolj znano stavbo v Kolodvorski srečali prvaka Nove Slovenije Mateja Tonina. Bil je malce zmeden, znoj mu je tekel izpod nove pričeske proti urejeni bradici, v rokah je držal kup papirjev. "Ne bom dajal izjav. Res ne. To, kar se trenutno dogaja na javni televiziji, je nedopustno. Primerljivo je s časi, ko je pri nas vladal enopartijski sistem. Zelo dobro se spomnim, kako je bilo takrat, četudi sem se rodil leta 1983," je Tonin izstrelil kot iz topa, ko je zagledal našega reporterja.

Čeprav se je že umaknil, bil je že kakih sto metrov stran, se je prvi obraz slovenske krščanske demokracije vendarle vrnil k našemu novinarju. Že od daleč je dal s svojim nalezljivim nasmeškom vedeti, da ima pomembne informacije. "Tako grobega posega politike v medije in javno RTV v zgodovini Slovenije še nismo doživeli. Ne menja se zgolj vodstva RTV ali programske sheme, kot se je zgodilo že kdaj v preteklosti. Tokrat se poleg vsega tega menja tudi vse tiste, ki so napredovali v obdobju vlade, ki ni bila 'naša'. Njihova strokovnost, profesionalnost in dosežki ne štejejo. Ko politika začne nastavljati 'naše' novinarje namesto profesionalnih in objektivnih, je to začetek konca demokracije," je Tonin svoje besede tako hitro sestavljal v logične povedi, da smo ga komaj ustavili in ga vprašali, o katerih strokovnih in profesionalnih novinarjih govori. A se je medtem Tonin že spet umaknil. In se znova še hitreje vrnil do našega reporterja. "Sprašujete me o profesionalnih in objektivnih novinarjih, ki so jih sedaj zamenjali? No, pa začnimo … Najprej bi omenil Ksenijo Koren. To je izjemna urednica, ki nam je vprašanja, ko smo gostovali v Odmevih, preko Trstenjakove vedno pošiljala vnaprej. Zelo prijazna gospa, dobro smo se razumeli. Potem je tukaj Martin Nahtigal, on je delal za našo Domovino, ga poznam zelo dobro. In ker je bil tako uspešen, je logično, da so ga povabili na javno televizijo. Sem še koga pozabil? Aja, Luko Svetino, ki pod to vlado ne sme več voditi Odmevov. Tukaj sta še Igor Pirkovič in Vida Petrovčič … Rabite še kakšen dokaz, da se v Kolodvorski trenutno izvaja ideološka čistka?!" je svoj glas malce povzdignil Tonin.

(TOTI LIST) Jadranka Rebernik odhaja na Novo24TV

"Ampak, gospod Tonin," si je predsednika Nove Slovenije vseeno upal umiriti naš reporter in pogumno nadaljeval: "Ksenija Koren je bila pred prihodom na TV Slovenija zaposlena v kabinetu Janeza Janše, ko je ta vodil slovensko vlado. Martin Nahtigal je delal za ministrico iz Janševe vlade. Luka Svetina se je novinarstva učil na Novi24TV, ki so jo ustanovili člani stranke SDS in kjer so tudi vas javno sramotili, Igor Pirkovič je napisal himno za Janševo stranko in pripravljal državne proslave, ko je bila na oblasti vaša stranka. Ali lahko kaj podobnega rečete za na primer Dejana Ladiko, Marto Razboršek, Natašo Rijavec Bartha, Polono Fijavž ali Elen Batista Štader, ki so zdaj prevzeli njihove položaje?"

V tem trenutku se je Matej Tonin arogantno obrnil, iz svojega nahrbtnika je izvlekel večji transparent z napisom To je naša radiotelevizija, ga spustil preko svojih hokejskih pleč in se odpravil proti vhodu Televizije Slovenija. "SDS, NSi, to smo mi! RTV, naša je, Janši dal bi vse!" je na ploščadi, kjer smo opazili tudi pojočega majorja Ladislava Troho, začel vzklikati Tonin. Čeprav se je v Kolodvorski ustavilo kar nekaj avtomobilov, ki so povzročili tudi daljši zastoj, saj so vozniki želeli videti, kaj se dogaja pred našo največjo medijsko hišo, se je promet v središču prestolnice kmalu sprostil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta