(VIDEO) Smrt čudovite igralke je pretresla države nekdanje Jugoslavije, a na njen pogreb ni prišel niti en sodelavec

D.Ži
01.10.2024 09:24

Sonja Savić je v igralske vode vstopila pri 16 letih, štiri leta pozneje pa je diplomirala na Akademiji dramskih umetnosti v Beogradu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sonja Savić je v zadnjem obdobju življenja svojo igralsko kariero povsem zanemarila.  
Uroš Smasek

Srbska igralka Sonja Savić je pustila pečat v številnih filmih na območju nekdanje Jugoslavije in je bila priljubljen obraz mnogih gledalcev, dokler njenega življenja niso zavzele različne odvisnosti. Petnajstega septembra bi Sonja praznovala 63. rojstni dan, umrla je leta 2008.

Rojena je bila v Čačku, v bližini je njena rojstna hiša, ki so jo spremenili v razstavni prostor, da bi se poklonili preminuli umetnici. V njem so njeni zasebni predmeti, piše Dnevnik.hr. 

"Naš cilj je skozi vse te predmete pokazati Sonjino veličino. Naše poslanstvo je pokazati njen alternativni slog in film, pa tudi celotno alternativno kulturo, ki jo je predstavljala,'' je za RINU povedal Predrag Živković, kustos umetniške galerije Nadežda Petrović, v okviru katere je tudi rojstna hiša Sonje Savić, poroča Blic.

''V spominski sobi imamo zasebne predmete, ki jih je uporabljala. Tam so njen kinoprojektor, ena kamera, fotoaparat, klavir in violina. Sonja je končala tudi glasbeno šolo, bila je res velika umetnica in velika duša, kar je redko srečati,'' je dodal Živković.

Sonja je v igralske vode vstopila pri 16 letih, štiri leta pozneje je diplomirala na Akademiji dramskih umetnosti v Beogradu, kamor se je vpisala po drugem letniku gimnazije. Vrhunec slave je dosegla v zgodnjih 80-ih letih, ko je posnela pet filmov, ki so zaznamovali jugoslovansko kinematografijo, in prejela številne nagrade, kot je tista na beneškem filmskem festivalu.

Le nekaj dni po njenem rojstnem dnevu, 23. septembra 2008, so igralko našli mrtvo v stanovanju njenih staršev. Njen partner je poklical zdravnike, ki so bili šokirani nad prizorom, kot jih je pričakal.

Sonja je bila obkrožena z uporabljenimi iglami, ki so ležale na tleh sobe, v kateri je bila edino pohištvo vzmetnica.

Njena tragična smrt je pretresla regijo, žalostno pa je, da na pogreb ni prišel nihče od njenih sodelavcev.

Pred smrtjo je igralstvo povsem zanemarila, v intervjuju pa je izjavila, da bi rada umrla na hitro in srečno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta