(POPULARNO) Liza Minelli: Življenje, večje od življenja. In ves ta ... džez

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
07.09.2024 05:45

Liza Minnelli se uvršča v skupino dobitnikov nagrad EGOT - vseh štirih najpomembnejših nagrad v zabavni industriji: emmyja, grammyja, oskarja in tonyja. V zasebnem življenju pa ni šlo vse gladko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na vozičku, a neuničljiva. Z Lady Gaga na 94. podelitvi oskarjev leta 2022, kjer je požela stoječe ovacije.
Profimedia

In ves ta ... džez. Verz iz skladbe, ki tako dobro opiše eno njenih najslavnejših skladb. Njeno življenje se res zdi kot najbolj odpit džezovski koncert, poln nepričakovanih obratov, originalnosti in simpatične norosti. Zdaj ena najbolj bleščečih hollywoodskih življenjskih zgodb prehaja v knjigo. Za naslednje generacije. Igralka in pevka Liza Minnelli, ki se lahko pohvali z več desetletij trajajočo kariero, je pri 78 letih napisala knjigo spominov. Pri ameriški založbi Grand Central Publishing bo izšla spomladi leta 2026. V njej je hčerka igralke Judy Garland in režiserja Vincenta Minnellija opisala otroštvo v soju žarometov ter kariero in burno zasebno življenje. Liza Minnelli je sprva menila, da bi knjiga o njenem življenju morala iziti šele po njeni smrti, zdaj pa si je, kot je zapisala, premislila. Kot razloge za to med drugim navaja film in mini serijo, ki nista prikazala resničnosti takšne, kot je, ter njen nastop na podelitvi oskarjev leta 2022, ko so jo na oder pripeljali v invalidskem vozičku. Vse to jo je zelo razjezilo, zato je želela sama povedati "svojo prekleto zgodbo". Po vzponih in padcih je srečna ženska, ki ima še vedno nekaj v sebi in ljubi življenje. Med pisanjem ji je stal ob strani njen dolgoletni tesni prijatelj, pianist in pevec Michael Feinstein.

V Kabaretu, filmu, ki je njo in njeno ikonično kratko pričesko zapisal v zgodovino. 
Profimedia

Vsestransko nadarjena Liza Minnelli se uvršča v skupino dobitnikov nagrad EGOT - vseh štirih najpomembnejših nagrad v zabavni industriji: emmyja, grammyja, oskarja in tonyja. Filmska priredba muzikala Kabaret, v katerem je igrala pevko v nočnem klubu v Berlinu, ji je prinesla svetovni uspeh in oskarja za najboljšo igralko v glavni vlogi. V zasebnem življenju je bila štirikrat ločena in imela težave z odvisnostjo.

Slavna, odkar ve zase

Miranda, ena od slovite ženske četverice, je nekoč v Seksu v mestu dejala, da če je v zraku dovolj gejevske energije, se Liza Minnelli manifestira kar sama od sebe. To najbrž niti ni prav daleč od resnice, saj gre za eno največjih ikon globalne mavrične skupnosti, ki bo njeno All That Jazz najbrž prepevala še stoletja po tem, ko nje več ne bo. Tako zelo se je najzvestejšim oboževalcem prikupila s svojo karizmo, duhovitostjo, liberalnostjo in kultno filmografijo. Veliko vsega je za njo in slavna je že od nekdaj. V filmu je prvič nastopila pri treh letih, pozneje je igrala z materjo, še eno legendarno gejevsko ikono v New Yorku. Pri triindvajsetih je bila prvič nominirana za oskarja, leta 1973 je zlati kipec prejela za vlogo v filmu Kabaret, za katero je prejela tudi zlati globus.

Je zvezdniški otrok Los Angelesa in ob ultra zvezdniški mami ter očetu, režiserju Vincentu Minnelliju, je bilo skoraj nemogoče, da v njeno kri ne bi zašlo nekaj bleščic. Šolala se je na Scarsdale High School in v studiu Herberta Berghofa.

Daleč daleč nazaj. Nepozabna Judy Garland leta 1946 z malo Lizo.
Profimedia

Leta 1963 je debitirala na Broadwayu z vlogo v predstavi Best Foot Forward. Leto pozneje jo je mati povabila, da skupaj nastopita v šovu v londonskem Palladiumu. Nastop je pomenil prelomnico tako v odnosu z materjo kot v njeni karieri, ki jo je odtlej gradila samostojno. Pri devetnajstih letih je prejela prvo nagrado tony, pri triindvajsetih je bila prvič nominirana za oskarja za vlogo Pookie Adams v romantični komediji The Sterile Cuckoo (1969). Leta 1973 je zlati kipec prejela za vlogo Sally Bowles v kultnem filmu Kabaret (1972), zanjo je prejela tudi zlati globus.

Nastopala je pretežno v filmskih muzikalih, v 70. letih minulega stoletja se je več ukvarjala s petjem in delala na televiziji, po letu 1990 se je posvetila predvsem odrskim nastopom, izdala je več glasbenih albumov. Njeno življenje spremlja večna bitka z odvisnostjo od alkohola in mamil. Med njenimi pomembnejšimi filmi so še Povej mi, da me ljubiš, Junie Moon (1970), Vprašanje časa (1976), New York, New York (1976), Artur (1981) in To je ples! (1985).

Neskončna bitka z odvisnostmi in zdravilom valium

Februarja 2020 sta s sestro Lorno sprejeli skupno odločitev. Kritiško hvaljenega filma Judy, ki temelji na življenju njune mame, si nista ogledali, četudi je bila biografija nominirana za dva oskarja. Režiser Rupert Goold je razumel njune pomisleke: "Tudi jaz nisem prepričan, ali bi si hotel ogledati film o svoji mami. Pa ne zato, ker je ne bi imel rad, ampak, ker je ta odnos zelo oseben. Če si ga ogledata, pa si želim, da bi začutili ljubezen, ki jo ustvarjalci čutimo do Judy kot osebe." Film prikazuje zadnje poglavje življenja Garlandove, s poudarkom na njeni dolgotrajni odvisnosti od alkohola in tablet. Liza glede filma najprej ni imela komentarja. Šele ko je produkcija filma stekla, so se pojavile govorice, da naj bi Renee Zellweger pomagala pri pripravah na glavno vlogo. To je strogo zanikala: "Zellwegerjeve nisem nikoli ne srečala ne z njo govorila. Ne vem, kako pride do teh govoric, filma v nobenem primeru ne odobravam. Kakršna koli poročanja o nasprotnem so popolna izmišljotina."

Breme slavne družine je pogosto občutila kot zelo težko. "Ko sem začela igrati, so govorili: 'Hčerka Vincenta Minnellija v filmu? Ja, seveda!' Potem sem začela peti in so rekli: 'Hčerka Judy Garland pevka? Jasno!' Potem so se začele moje težave z alkoholom in vsi so - kot sem tudi pričakovala - govorili: 'Jasno!' Kot da ne bi nikoli ničesar naredila sama," je jezna izjavila legendarna igralka, ki je imela svoj prvi pomembnejši nastop pred impresivnim občinstvom 12. marca 1946, in sicer v zasebnem apartmaju losangeleške bolnišnice Cedars-Sinai, v kateri je prijokala na svet. Njena presrečna starša sta povabila vse svoje prijatelje, da bi spoznali malo Lizo May Minnelli. Prvi je prišel Frank Sinatra.

Mnogi so že odšli. Liza Minnelli z Rockom Hudsonom in Liz Taylor leta 1983.   
Profimedia

Da kri ni voda, je pa v njej kar pogosto kar nekaj alkohola, smo izvedeli leta 2015, ko je Liza spet prestajala eno svojih odvajanj od alkohola in kdo ve česa še. Kar sama se je prijavila na kliniko v Malibuju. Morda se je takrat spomnila, da je njena mama umrla zaradi podobnih težav. "Težave se vlečejo že vse moje življenje. To sem podedovala in je grozno. A sem vedno zaprosila za pomoč," je nekoč povedala. Hkrati je priznala tudi, da je bila zasvojena z zdravili na recept, z zdravilom valium, ki ji ga je predpisal zdravnik v času, ko se je kosala s smrtjo svoje matere, ki je umrla v starosti 47 let. Leta 2010 je Liza zavrnila, da bi bila del resničnostnega šova Celebrity Rehab, čeprav naj bi ji ponudili pol milijona dolarjev.

Ob poroki ji je pozabil povedati, da je gej

Njeno ljubezensko življenje je epskih razsežnosti, leta 2011 pa je prvič izjavila, da najbolj uživa, ko je samska, a da se večkrat poigra z mislijo, da bi imela tri fante. Po štirih propadlih zakonih je prišla do pomembnega zaključka. Ni je strah biti sama, saj končno lahko dela, kar si želi, in pri tem je nihče ne ovira. Liza pravi: "Nobeden mi ne teži, naj utihnem, me sili v nekaj, česar si ne želim. Končno me nobeden ne zadržuje. Že dolgo nisem bila samska neko obdobje ali vsaj zaljubljena v koga. Vedno sem bila obremenjena s klišejem, da me kot samsko žensko družba ne bo sprejemala." Poročiti se več noče, a dodaja: "Vseeno si želim moške družbe. Imela bi fanta, starega 17 let, da bi mi pomagal slediti trendom; nekega 35-letnika, ki bi bil zrel in inteligenten; družila pa bi se tudi z modrim 93-letnim gospodom, ki je z eno nogo napol v grobu. Ti trije moški bi mi pomagali širiti obzorja in skupaj bi se zabavali." Na dolgem seznamu njenih ljubimcev najdemo kar nekaj zvenečih hollywoodskih imen, tudi igralec Peter Sellers in režiser Martin Scorsese sta imela to čast. Njen prvi mož je leta 1967 postal zabavljač Peter Allen, ločila sta se leta 1974. Ob poroki ji je pozabil povedati, da je homoseksualec, dasiravno je bila Liza edina, ki tega ni slutila. Nekega dne je domov prišla prej kot običajno in ga zalotila z moškim. "Od takrat naprej pred svojim prihodom domov vedno pokličem," se je kasneje pošalila. Istega leta se je poročila z Jackom Haleyjem mlajšim, producentom in režiserjem, sinom Jacka Haleyja, ki je z njeno mamo igral v Čarovniku iz Oza, v katerem je upodobil kositrnega moža. Ločila sta se leta 1979. Njen naslednji mož je postal kipar in scenograf Mark Gero, ločila sta se januarja leta 1992. Leta 2002 se je poročila s koncertnim organizatorjem Davidom Gestom in se leto kasneje že ločila. Še danes trdi, da ga je pijana pretepala. Otrok Minnellijeva nima, med eno nosečnostjo je utrpela hudo hernijo, ki je bila posledica neuspešnega zdravniškega reševanja otrokovega življenja.

Ena poslednjih čisto pravih hollywoodskih zvezd. Liza Minnelli z Michaelom Jacksonom in Whitney Houston leta 1987 
Profimedia

Močno je njene oboževalce zaskrbelo leta 2007, ko se je med božičnim nastopom na Švedskem po nekaj odpetih pesmih sredi odra zrušila na tla. Nemudoma so jo odpeljali v bolnišnico, naslednje jutro pa v ZDA. Zaradi omedlevice se je prevalila čez oder, kjer pa jo je ujel eden od tehničnih delavcev in jo tako rešil pred dodatnimi poškodbami.

Skozi leta je kar nekaj zaslužila in tudi zapravila, danes poznavalci ocenjujejo, da je na njenem bančnem računu okoli 50 milijonov dolarjev. Tisti, ki so imeli priložnost sodelovati z njo, občudujejo njen talent, hkrati pa dodajajo, da je izjemno zahtevna. Vzgojena je bila v prepričanju, da bo svet čakal na svoje zvezde ne glede na to, koliko časa potrebujejo, da se uredijo. Nenehno potrjevanje, da je uspešna, in pozornost, po kateri močno hrepeni, sta danes edini zelo klasični hollywoodski odvisnosti, ki se ji ju ni uspelo znebiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta