Otroška doživetja so najboljša popotnica za življenje

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
10.11.2019 05:07

Spletna stran kamzmulcem.si, ki jo ustvarjajo štiri mlade mamice, želi opogumiti tudi druge mame in očete, da se podajo na potep z mulci, pa naj bo to le kratek izlet v Sloveniji ali zaresno potovanje na drugi konec sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Potovanja otroku odkrivajo nova obzorja. Spoznava svet, njegovo raznolikost, drugačnost, zato je bolj odprt, do novih stvari, do ljudi.
Kamzmulcem.si

Štiri prijateljice iz gimnazijskih dni, že takrat navdušene popotnice in raziskovalke sveta, se svoji strasti niso odpovedale niti potem, ko so ena za drugo postale mamice. Njihovo prepričanje, da materinstvo oziroma starševstvo ni ovira za potovanja, tudi v daljne in eksotične kraje ne, se je izkazalo za povsem pravilno. In ko so nekega dne spomladi 2014 ob kavi izmenjavale svoje popotniške izkušnje, je spontano padla zamisel, da bi jih zapisovale na blogu. Nastala je spletna stran kamzmulcem.si, s katero želijo Iva, Urša, Tina in Cica opogumiti tudi druge mame in očete, da se podajo na potep z mulci, pa naj bo to le kratek izlet v Sloveniji ali zaresno potovanje na drugi konec sveta.
"Marsikatera mamica nas je že vprašala: 'Zakaj bi šla z majhnim otrokom na potovanje, saj nima nič od tega?' Ampak me smo prepričane, da tudi zelo majhen otrok pridobi na potovanju. Namreč, ob sebi ima zadovoljne, srečne starše. In ob takšnih starših bo zadovoljen tudi otrok," pravijo avtorice bloga.

Zakaj bi šla z majhnim otrokom na potovanje, saj nima nič od njega? Pa ima! Ob sebi ima zadovoljne, srečne starše. In ob takšnih starših bo zadovoljen tudi otrok.
Kamzmulcem.si

Z otrokom tudi sam doživiš več

"Ko potuješ sam oziroma v paru, si po navadi osredotočen na to, kar najraje počneš, in na svoje interese. Za preostalo pa (pre)pogosto slep. Z otrokom postaneš pozornejši na veliko več stvari: iščeš, kaj bi mu lahko pokazal, kaj bi lahko bilo zanimivo zanj, pozornejši si na lokalne posebnosti, od hrane do naravnih lepot; tako tudi sam doživiš več. Potovanje pa je ne nazadnje bogatejše za otrokovo doživetje, saj mu odkriva marsikatera nova obzorja. Spoznava svet, njegovo raznolikost, drugačnost. Zato je bolj odprt, do novih stvari, do ljudi."
Nekaterim se zdi potovanje z majhnim otrokom nepredstavljivo zapleteno in naporno. Pa sploh ni. Le malce priprave in organizacije je potrebno, v tem pa se starši majhnih otrok tako ali tako hitro izmojstrijo. "Seveda je prvi pogoj, da je otrok zdrav oziroma da so vsi v družini zdravi. Vselej sicer pazimo, da je v bližini bolnišnica, za vsak primer. Družinsko doslej še nismo potovali kam, kjer bi moral biti otrok cepljen proti več boleznim. Tudi v države, kjer so razmere negotove, ne gremo. Kamzmulcem družine imamo celoletno zavarovanje za tujino za vse člane družine, ki pride prav tako za vikend izlete čez mejo kot za počitnice na drugem kontinentu."

Prvo pravilo: Manj je več!

Najraje gredo na toplo. "Zagotovimo si dovolj udobja, po večini bivamo v apartmajih, če si želimo kaj bolj pustolovskega, tudi kampiramo," pravi Iva, ki se je letos z družino, v kateri sta leto dni stara hčerka in sedemletni sin, v Grčijo odpravila z avtodomom. "Pazimo, da pot in potovanje nista prezahtevna, da imamo dovolj postankov na krajih, primernih za otroke, kjer so igrala, parki in podobno. Če ne potujemo z lastnim avtom, ga po navadi v kraju dopustovanja najamemo. Tako lahko sami nadziramo pot, postanke in dnevni cilj."
Potovanje z otrokom je seveda drugačno, kot če potujemo odrasli. Predvsem to nikakor ni brezglavo tekanje od ene znamenitosti do druge. "Eno ključnih pravil potovanja z otroki je: Manj je več," so soglasne mame mulcev. Takole svetujejo: "Naredite si seznam stvari, ki jih v določenem kraju res želite videti oziroma doživeti. Nikar ne planirajte več kot ene večje aktivnosti ali ogleda na dan. Predvsem pa si dovolite sproti prilagajati dan, to je ključno za manj stresno družinsko potovanje. V dnevni plan potovanja dodajte zanimivosti za otroke, primerne njihovi starosti. Muzeje, igrala, parke, plaže, živalske vrtove in podobno. Vsak dan naj bo na vašem seznamu vsaj ena od teh aktivnosti. Igrala pa velikokrat odkrivate kar sproti. Že dobre pol ure na igralih bo otroku dalo novo energijo ali pa bo pokuril odvečno."

V dnevni plan potovanja dodajte zanimivosti za otroke, primerne njihovi starosti. Muzeje, igrala, parke, plaže, živalske vrtove ...
Kamzmulcem.si

Najlažje je z dojenčkom

Nekatere starše popade groza že ob sami misli na pripravo prtljage za potovanje z otroki. Preverjeni nasveti izkušenih popotnic bodo zato prišli še kako prav. Brez katere reči same ne gredo na pot z mulci?
"Pri mlajših otrocih imamo vedno poleg potovalnega vozička še nosilko. Nosilka ni velik kos dodatne prtljage, pride pa res velikokrat prav. Za mlajše otroke vzamemo 'predmete varnosti': njihove najljubše plišaste igračke, ninice, dude, najljubše stekleničke in večnamensko ruto ali odejico. Ko gremo z večjimi predšolskimi otroki, imamo s seboj potovalne igre, pobarvanke in knjigo, če nameravamo najeti avto v kraju dopustovanja, vzamemo s seboj tudi avtosedež. Šolski mulci pa si že kar sami spakirajo za na pot. Ne glede na starost otrok pa imamo vedno s seboj potovalno lekarno, prigrizke in dober nahrbtnik z veliko žepi, kamor spravimo najnujnejše stvari."

Kamzmulcem.si
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta