Pobeg v ... Trst

Aleš Čakš
30.10.2020 00:00
Obožujem morje in mesta ob njem. Ker je italijanski Trst bliže kot Piran, ker so cene stanovanj precej nižje kot v Ljubljani ali na Obali, sem se pred tremi leti bliskovito odločil, da bo Trst tudi malo moj, ne samo naš
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tržaška arhitektura 
Aleš Čakš

Kupil sem manjše stanovanje, za užitke ob koncih tedna, in začel na novo odkrivati mesto, ki je že malo bolj vibrantno kot še pred nekaj leti, in ki se je začelo prebujati tudi kot modna prestolnica mladih talentov. Nenazadnje Trst že 17 leti gosti International Talent Support (ITS), eno največjih svetovnih modnih platform za mlade oblikovalce z vsega sveta. (uvod)

Mesto sem v tem času dodobra odkril, spoznal njegove skrivnosti in lepote, ki so mimobežnim obiskovalcem skrite, a stanovanje kljub vsemu z nekoliko grenkobe lani prodal, ker sem bil preprosto premalo v njem. A pozor, stanovanja, zlasti manjša (30 do 40 kvadratnih metrov) so še vedno prav smešno poceni, tudi tista blizu središča mesta, kjer se bohoti morda eden najlepših evropskih trgov - Piazza d’Unita. Manjša stanovanja stanejo tudi samo 30.000 evrov, nekatera so celo povsem spodobno opremljena, za 50.000 evrov pa se da kupiti že prav trendovski dom s približno 35 do 40 kvadratnimi metri.

Piazza d’Unita, Trst 
Aleš Čakš

Ker mi je v nekaj letih Trst zlezel pod kožo - res se je fino sprehajati ob obali, zreti v morje, se nastavljati soncu in vetru, se sprehajati po parku Miramar in se kopati na mestni plaži ali v bližnjem Sesljanu (Sistiana) - mesto še zdaj redno obiskujem in spim v hotelih, ki jih v Trstu res ni malo, v času korona zgodbe pa so nekateri hotelirji spustili cene, tako da si lahko privoščim tudi kak dizajnerski hotel za noč ali dve.

Ah, ta moda …

In seveda, kot modni zanesenjak, oblikovalec, je Trst privlačen tudi zaradi nakupovanja. Sicer je treba priznati, da je bil glede tega v preteklosti bolj vznemirljiv - gospodarska kriza pred 10 leti in zdaj še korona virus - sta pač naredila svoje. A navzlic temu ni slabo. Modne navdušenke bodo še vedno rade izbrale Rosarli, trgovino s prestižnimi blagovnimi znamkami (recimo Jil Sander), moški smo glede teh naj znamk spet potegnili ta kratko, saj so že pred leti v Trstu zaprli moško različico trgovine Rosarli - Sarli. Ostajajo pa nam, recimo, Falconeri (Corso Italia), Paul & Shark (Corso Italia), Replay (Via Mazzini) ali moški Liu Jo (Via Mazzini), Taurus in Griffe ter seveda Armani, Diesel, Canali ... v tako imenovanih multibrand trgovinah.

Canale grande Trst 
Aleš Čakš

O, ja, tudi amfiteater ima

Rimski ostanki v Trstu - amfiteater 
Aleš Čakš

Pa da ne bom preveč plehek z naštevanjem modnih trgovin …  Trst seveda ni od včeraj. Ima burno zgodovino, v času Avstro-ogrske je bil ob Dunaju, Pragi in Budimpešti zaradi morske lege eden od najpomembnejših mest. Zato ima več res zelo zanimivih znamenitosti. Iz rimske dobe je v mestu in okolici veliko ostankov, na primer ohranjeno gledališče (amfiteater) v strogem središču mesta. Na griču Svetega Justa so ob gradu ostanki civilne bazilike in še druge izkopanine iz rimske dobe ter prvih časov krščanstva, na katerih je bila zgrajena sedanja cerkev. Še več zanimivosti je v neposredni okolici mesta, med njimi, jasno, grad Miramar (Castello di Miramare), zgrajen konec 19. stoletja v romantičnem slogu za avstrijskega nadvojvodo Maksimilijana in njegovo ženo Šarloto Belgijsko. V njegovi bližini je Mednarodno središče Abdusa Salama za teoretično fiziko, ki deluje pod okriljem Unesca in IAEA, kjer je tudi sedež enega od odsekov Univerze v Trstu. V mestu je tudi osrednji sedež Slovenskega raziskovalnega inštituta. 

Ponos Trsta sta seveda tovarna kave Illy, ki jo pozna in pije ves svet, in znamenita regata Barcolana (Barkovljanka), največja na svetu.

In še marsikaj ima Trst, zato bom mesto odkrival še naprej.

Sprehodi ob morju za veter v krila
Aleš Čakš

Vam je bil ta članek všeč?
Še več zanimivih vsebin si preberite v novi številki H.I.M.
Prenos BREZPLAČEN!

H.I.M.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta