Priprave na dopust: 5 namigov za brezskrben road trip

Matej Kačič
01.07.2019 00:04

Potovanje z avtomobilom je pravi užitek, spremljajo pa ga tudi mnogi izzivi. Z upoštevanjem nekaj preprostih napotkov si lahko olajšate pot in se nanjo dobro pripravite.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potovanja spremljajo marsikateri izzivi, sploh ker se skoraj tretjina okvar in tehničnih težav z vozilom zgodi na poti do ciljnega kraja počitnikovanja. Varnost v cestnem prometu je odločilnega pomena, zato vam ponujamo pet nasvetov, kako si lahko olajšate pot in se nanjo dobro pripravite.

Dobro preglejte avto

Daljša pot zahteva natančnejšo pripravo, predvsem zaradi boljšega občutka in zmanjšanja nevarnosti, da bi šlo karkoli narobe. Med pomembnejšimi opravili je vsekakor preventivni pregled avtomobila. Če je avto redno vzdrževan, se tega lahko lotimo tudi sami, sicer pa ga lahko odpeljete na pregled k mehaniku oziroma na pooblaščeni servis.
Pregledamo nekatere pomembne dele, kot je količina olja in zavorne tekočine, preverimo nivo sredstva za pranje vetrobranskega stekla, delovanje vseh svetlobnih teles in akumulatorja ter obrabljenost metlic brisalnikov. Pnevmatikam namenimo posebno pozornost, preveriti pa velja tudi delovanje klimatske naprave. Visoke temperature imajo namreč enak učinek kot raven alkohola v krvi 0,5 promila. Če na avtomobilskih oknih nimate senčnikov, ki preprečujejo vdor sončnih žarkov in prekomerno segrevanje kabine, je poletje pravi čas, da pomislite na nakup.
Preverite, ali imate orodje za lažje popravilo avtomobila, prvo pomoč, varnostni trikotnik, komplet žarnic in podobno. Ne pozabite, da je treba pri polno naloženem avtu povečati tlak v pnevmatikah praviloma za 0,2 bara, podatke najdete v navodilih za uporabo ali na nalepki na vratih oziroma pokrovčku rezervoarja za gorivo. Obvezno opremo je priporočljivo obogatiti z varnostnim odsevnim telovnikom, tudi pri nas ga nujno potrebujete ob okvari vozila na avtocesti.

Ne preobremenite vozila in pravilno zložite prtljago

Prevelika teža lahko slabo vpliva na vozne lastnosti vozila, zato na dopust ali izlet nikar ne peljite še "pol hiše". Pomembna pa ni le teža, ampak tudi to, kako razporedite prtljago. Pri trku se naletna teža tovora namreč močno poveča, ta pa vselej prileti v kabinski prostor. Pri čelnem trku pri 50 kilometrih na uro se naletna teža predmeta poveča za 25-krat, zato je pomembno, da so predmeti pravilno zloženi.
Pri zlaganju zato upoštevajte pravilo, da večji in težji kosi sodijo na dno, lažji na vrh. Dopustniške stvari v prtljažniku je treba tudi ustrezno pričvrstiti oziroma založiti. Prtljage ne nalagajte višje od višine zadnjih sedežev, saj sicer lahko precej zmanjšate vidno polje, hkrati pa povečate nevarnost, da ob sunkovitem zaviranju zadaj naloženi predmeti zletijo naprej. Kadar je prtljažni prostor polno naložen, ne nameščajte prtljage v vozilo med potnike, raje uporabite strešni prtljažnik. Tudi v tem primeru je treba upoštevati nekaj omejitev, ker strešni kovček ni namenjen prevozu težjih stvari, poleg tega vam bo občutno poslabšal vozne lastnosti in zmogljivosti ter za liter ali dva privzdignil povprečno porabo.

Naredite načrt poti in vozite še posebej pazljivo

Pred odhodom na pot je priporočljivo narediti vsaj okviren načrt potovanja. Pri tem vam bodo pomagali ustrezne avtokarte in turistični zemljevidi, lahko pa si pomagate tudi s spletom. V različnih državah veljajo različne hitrostne omejitve, ponekod pa tudi nenapisana pravila, ki jih je vsekakor dobro poznati. Pomagajo vam lahko razne aplikacije za pametne telefone.
Pregled aktualnih cen goriva v evropskih državah in voznega reda trajektov ter seznam kampov po Evropi vam bodo nedvomno v pomoč, podobno tudi številke za pomoč na cesti in omejitve hitrosti na evropskih cestah.
Način vožnje prilagodite razmeram na cesti (gneči, vročini, vidljivosti, možni daljši zavorni poti zaradi večje obteženosti vozila ...). Upoštevajte polno naloženo vozilo in navzočnost sopotnikov, ki lahko pomenijo več motenj med vožnjo. Na cesti bodite zato še posebej pozorni na promet okoli sebe in upoštevajte varnostno razdaljo. Na poti tudi upoštevajte svoj bioritem in odpotujte v času, ko je vaše telo vajeno biti budno in dejavno. Če je le mogoče, se na cesto odpravite še pred prometno konico ter se izognite prometnim zastojem in vročini.

Pravočasno poskrbite za udobje in varnost sopotnikov

Poskrbite za dosegljivost nujnih pripomočkov. Hrano, pijačo, plenice, zdravila, igrače za svoje otroke in stvari, ki bi jih med potjo utegnili potrebovati, zato hranite na lahko dostopnem mestu. Med potovanjem ne pozabite na otroke. Te je treba animirati in jim krajšati čas, s tem se izognemo njihovi slabi volji in posledično tudi svoji. Poskrbite za otrokovo udobje, zato zadnjih sedežev ne založite (čezmerno) s prtljago, s seboj pa obvezno vzemite njihove najljubše igrače. Za lažje premagovanje poti, zlasti v morebitnih zastojih, vam svetujemo igranje zabavnih igric, ki vključujejo dogajanje na cesti. Sem sodijo denimo štetje avtomobilov določene barve, razne besedne igre in podobno
Če imate ljubljenčke, nikoli ne smete dopustiti, da bi se v avtomobilu med vožnjo gibali prosto. Ob nenadnem manevru ali sunkovitem zaviranju se lahko živali poškodujejo; pa ne samo to, poškodujejo lahko tudi druge potnike v vozilu. Poskrbite, da bodo nameščene v zračni košari oziroma kletki ali zavarovane s posebnim pasom.

Če se avto vseeno pokvari

Če se vam na potovanju pokvari avto na avtocesti, pokličite pomoč z obcestnega stebrička za klic v sili. Tako bodo operaterji natančno vedeli, kje ste. Lahko kličete tudi z mobilnega telefona, vendar se prej pozanimajte, kje ste obstali, da vas bodo lahko našli. Če je vozilo ustavljeno ob cestišču, nikar ne pozabite postaviti varnostnega trikotnika, ki mora biti na ustrezni razdalji od vozila. Varnostni trikotnik se navadno postavi od 80 do 100 metrov za vozilom, če je okvarjeno vozilo za ovinkom pa ga postavite sto metrov pred začetkom ovinka. Če se okvara zgodi na avtocesti, morate trikotnik postaviti 150 metrov od vozila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta