Pametni telefoni z letnico 2023 so tu. Katerega kupiti?

Vinko Seliškar
21.03.2023 09:15

Na sejmu Mobile World Congress smo bili priča številnim predstavitvam novih pametnih telefonov, mnoge med njimi že v kratkem pričakujemo pri trgovcih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Če se ravno nagibate k nakupu novega mobilnika, vsekakor ne spreglejte teh novincev.

HONOR Magic5 Lite

Arhiv

Uporabniki smo se že navadili, da so telefoni z dodatkom besede Lite v imenu, navadno dobra kupčija, le od nas samih je odvisno, koliko nas kompromisi, ki jih je na račun »lajšanja« cene sprejel proizvajalec, motijo. Če sploh. HONOR z družino telefonov Magic5 strelja iz vseh topov, precej prepričani pa smo, da bo prav model Magic5 Lite daleč najbolje prodajan. Pa ne le zaradi ugodne cene, temveč zato, ker večjih kompromisov sploh ne pozna in posledično skoraj na vsakem področju preseže pričakovanja uporabnika. Očara že 6,67-palčni ukrivljeni zaslon AMOLED s sliko ločljivosti 1080 x 2400 pik in osveževanjem 120 Hz, kar je prej izjema kot pravilo v tem cenovnem razredu. Telefon je tudi prijetno tanek, vsega 7,9 mm znaša njegova debelina, zato je še toliko bolj impresivno, kaj vse je vgrajeno v njem. Vključno z baterijo zmogljivosti 5100 mAh, kar je izjemen podvig. Celo tolikšen, da je ta telefon trenutno vodilni po avtonomiji delovanja baterije na preizkusu DXOMark. Dvodnevna avtonomija zanj ni izziv, manj zahtevni uporabniki – tisti, ki z njim le telefonirajo in občasno preberejo e-pošto, ga utegnejo polniti celo le enkrat tedensko! Za solidno odzivnost skrbi nekoliko starejša mobilna platforma Qualcomm Snapdragon 695 5G, ugodna cena pa gre še na račun srednje zmogljivih kamer, a tudi glavna kamera ločljivosti 64 MP se v dobrih svetlobnih pogojih odreže brez pripomb.

Arhiv proizvajalca

HONOR Magic5 Pro

Arhiv

Naj že takoj zapišemo – s telefonom Magic5 Pro ne morete zgrešiti. Če si ga le lahko privoščite, saj je treba zanj odšteti vsaj ducat evrskih stotakov. A za ta denar dobite telefon, ki upraviči oznako zastavonoša. Njegov adut je edinstven ukrivljeni 6,81-palčni zaslon »pasme« LTPO (beri: zadnja generacija matrike OLED), ki zagotavlja poglobljeno izkušnjo gledanja, ne glede na to, ali brskate po spletu, igrate igre ali prebirate dokumente ozr. e-pošto. Zaslon dosega neverjetno svetilnost kar do 1800 nits, zato brez težav kljubuje tudi močni sončni svetlobi. Prikaže lahko kar milijardo barvnih odtenkov, pri čemer mu pomaga še namenski slikovni procesor. Podobno brezkompromisna je vgrajena najnovejša mobilna platforma Snapdragon 8 Gen 2, ki zagotavlja vrhunske zmogljivosti – predvsem pri igranju iger. Piko na i pa pristavi sistem trojne kamere na hrbtni strani telefona, saj se prav pod vsemi lečami skrivajo senzorji ločljivosti 50 milijonov slikovnih pik. Rezultat je preprosto odličen, kar potrjuje tudi neodvisni laboratorij DXOMark, ki je telefonu HONOR Magic5 Pro podelil najvišjo oceno doslej v kategoriji kakovosti kamer. Slikovnim tipalom pri delu izdatno pomagajo algoritmi umetne inteligence, ki še izboljšajo kakovost fotografij, ne glede na to, ali so te zajete podnevi ali ponoči. Poleg tega Magic5 Pro prinaša še revolucionarne rešitve zoper »uhajanje« zvoka, saj uvaja prvo tehnologijo prostorskega nadzora zvočne energije, ki ustvarja nasprotne zvočne valove – tako telefonski klici resnično ostanejo zasebni.

Arhiv proizvajalca

HONOR Magic Vs

Arhiv

So vam všeč prepogljivi telefoni, ki se odprejo v tablice? Potem vam bo vsekakor všeč tudi HONOR Magic Vs. Telefon je simetrične in gladke oblike, premijskega izgleda in tudi občutek, ko ga prime uporabnik v roke, je takšen. Simetrični zaslon OLED brez vrzeli v odprtem položaju praktično ne pozna pregiba, kar je pohvala inženirjem, da so odpravili eno največjih zamer uporabnikov, ki so si omislili pregibne telefone prve generacije. Še ena stvar, ki nam je bila takoj všeč – HONOR Magic Vs je zložen debel vsega 12,9 mm in tehta le 261 gramov, kar je trenutno najtanjše v tem segmentu naprav. Uvaja tudi povsem novo funkcijo – Circadian Night Display, ki učinkovito zmanjšuje negativne učinke modre svetlobe in pomaga uporabnikom izboljšati kakovost spanja ter energičnost in produktivnost čez dan. Je torej pravšnja izbira za uporabnike, ki ogromno časa preživijo pred zasloni pametnih telefonov. Mobilnik je opremljen z relativno zmogljivo baterijo kapacitete 5000 mAh, ki kljub velikemu zaslonu brez težav zagotavlja celodnevno (skoraj) neprekinjeno uporabo. In to kljub dejstvu, da ga poganja zmogljivi procesor Snapdragon 8+ Gen 1, podprt z 8 ali 12 GB delovnega pomnilnika. Hitro žično polnjenje dosega 66 W in telefon napolni v tričetrt ure, pogrešili pa smo možnost brezžičnega polnjenja. Kamere, vprašate? Nadpovprečne, a ne tako dobre, kot pri Magic5 Pro, čeprav glavni kameri z ločljivostjo 54 MP in makro (bližinski) kameri z 50 MP težko očitamo kakšno slabost.

Arhiv proizvajalca

Nokia C22

Arhiv

Sodite med ljudi, ki jih označuje pridevnik nerodni? Ali pa od mobilnika pričakujete zgolj to, da dela in da z njim občasno opravite kakšen telefonski klic? Nokia meni, da je takšnih uporabnikov ogromno in prav z mislijo nanje je razvila nov model C22. Finski proizvajalec se hvali, da omenjeni model konkurenčne mobilnike prekaša z izjemno kakovostjo izdelave – to pa merijo po tem, kako dobro telefon prenese preizkuse prostega pada na trdo podlago. Drži, Nokia C22 je vsekakor pripravljena na nepričakovane dogodke, ki jih prinaša vsakdanje življenje, vključno s padci in udarci, odpustila bo celo nerodno politje z manjšo količino tekočine (beri: pljusk). Kaljeno steklo zaslona 2,5D in trdno kovinsko ohišje, ki je vgrajeno v močno polikarbonatno enodelno zasnovo, torej dobro opravijo svoje delo. Škoda le, da je vse ostalo, z izjemno baterije (zmogljivosti 5000 mAh), močno podpovprečno. Zaslon je slabe ločljivosti, glavna kamera ločljivosti 13 MP bi bila konkurenčna pred desetletjem, danes pač ne. Pač telefon za res nezahtevne (in nerodne) uporabnike. A za 129 evrov bi težko pričakovali več. V bistvu lahko Nokio pohvalimo za to, da je na zastarelo strojno opremo namestila optimiziran sistem Android 13 (različica Go) in zanj obljublja redne posodobitve.

Arhiv proizvajalca

Nokia G22

Arhiv

Tudi telefon Nokia G22 je svojevrstni posebnež. Je namreč prvi pametni telefon Nokia, ki je načrtno zasnovan z možnostjo popravila, s čimer že sicer dolgo pričakovano življenjsko dobo še podaljša. Nokia je v sodelovanju s podjetjem iFixit poskrbela, da lahko na Nokii G22 enostavno dostopate do cenovno dostopnih komponent in jih v lastni režiji zamenjate (s pomočjo dostopnih orodij in vodičev). Tako se lahko sami spopadete z zamenjavo poškodovanega zaslona, zvitega vhoda za polnjenje ali prazne baterije. In cene teh komponent naj bi bile res prijazne – zaslon 50, baterija pa 25 evrov. Telefon se ponaša tudi s hrbtno stranjo iz 100 % reciklirane plastike, zajemom prostorskega zvoka OZO za hitro ponovno predvajanje vsebine, ki zagotavlja jasnejši zvok, obljublja pa tudi dve leti nadgradenj operacijskega sistema Android 13. V primerjavi s tekmeci lahko pohvalimo tudi podaljšano triletno garancijo 3 brez dodatnih stroškov.

Arhiv proizvajalca

Samsung Galaxy S23

Arhiv

Danes se je težko navdušiti nad vsakoletnimi nadgradnjami pametnih telefonov, saj večina novincev ne ponuja bistvenega razloga za nakup glede na podobno zmogljive predhodnike. Toda Galaxy S23 je vsekakor izjema – poštena nadgradnja. Prepričajo že osnove, od zelo dobrega 6,1-palčnega zaslona AMOLED in novega procesorja Snapdragon 8 Gen 2, ki družini Galaxy S23 – ta je bila prej v Evropi naprodaj s hišnimi procesorji Exynos – da prepotreben pospešek. Čeprav številke glede kapacitete tega ne kažejo, pa boljša programska oprema poskrbi za daljšo avtonomijo baterije in zgledno uporabniško izkušnjo s fotoaparatom, kljub le 50 MP ločljivosti glavne kamere. Kdor išče zmogljiv telefon manjših mer, bo vsekakor dobro postrežen. Bi si pa ob visoki ceni naprave vendarle želeli (bistveno) hitrejšega polnjenja in tudi priloženega polnilca.

Arhiv proizvajalca

Samsung Galaxy S23 Ultra

Arhiv

Oznaka Ultra je v Samsungu rezervirana za zastavonoše in prav je tako. Galaxy S23 Ultra prinaša vrsto nadgradenj, ki bodo očarale uporabnika. Qualcomm je Samsungu odstopil celo malce naviti procesor Snapdragon 8 Gen 2, da se bodo uporabniki lahko hvalili s testnimi programi, končno pa je tudi baterija zmogljivosti 5000 mAh na ravni tekmecev. Glavna kamera se hvali z ločljivostjo senzorja osupljivih 200 MP in treba je priznati, da so zajete fotografije in video posnetki res polni podrobnosti, tudi v mraku oziroma zelo slabih svetlobnih pogojih. S tem telefonom lahko brez sramu fotografirate tudi v temi. Samsung operacijski sistem Android nadgradi še z lastnim uporabniškim vmesnikom One UI, ki v različici 5.1, prinaša izboljšave na področju fotografiranja (profesionalni način RAW, samodejno odstranjevanje senc in odsevov ...), upravljanja fotografij in video posnetkov v galeriji itd. Hvalimo tudi vgradnjo pisala S Pen, ki bo vsekakor razveselilo vse, ki na klasičen način delajo zapiske, čeprav obvlada še bistveno več stvari od izdelave zapiskov in skiciranja. Telefon, ki stane skoraj tisočaka in pol, ponuja solidno avtonomijo – med polnjenji zdrži približno dan in pol, le hitrost polnjenja znatno zaostaja za tekmeci.

Arhiv proizvajalca
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.