8 znakov, ki kažejo, da ste inteligentnejši od povprečja

D.Ži
18.09.2020 09:53

Naj vas spoznanja raziskav ne zavedejo. Nakup mačke ali eksperimentiranje z drogami vašega IQ ne bosta dvignila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Kaj imajo inteligentni ljudje skupnega? Pri Business Insiderju so se zakopali v to temo in ugotovili, da so skozi leta raziskave pokazale povezanost med vzorci obnašanja in osebnostmi, ki nakazuje višjo raven inteligence. Potegnili so nekaj zaključkov in izpostavili skupne lastnosti ljudi z višjim inteligenčnim količnikom, pri tem pa jim je za osnutek bila študija, ki jo je objavila stran IFLscience.com, kjer opozarjajo, da korelacija ni enaka vzročnosti. Če poenostavimo: nakup mačke vas še ne bo naredil inteligentnejših. 
1. Ste najstarejši otrok
Raziskava iz leta 2007, ki so jo izvedli med pripadniki norveške vojske, je pokazala da ima najstarejša sestra ali najstarejši brat v družini pogosto višji IQ, inteligenčni količnik. Naj ne bi šlo za gensko zadevo, ampak za posledico tega, da se starši s prvim otrokom več ukvarjajo. 

Profimedia


2. Muzikalnost
Leta 2011 so na skupini otrok izvedli raziskavo. Eno skupino otrok so poučevali o likovni umetnosti, drugo o glasbi. V samo 20 dneh je 90 odstotkov otrok iz glasbene skupine pokazalo znake večje verbalne inteligence. 
3. Ste nekadilec
Raziskava iz leta 2010, ki so jo naredili na skupini izraelskih moških, starih med 18 in 21 leti, je pokazal, da imajo kadilci nižji IQ od nekadilcev. Študija, ki je zajela 20.000 mladih moških, je pokazala, da je povprečni IQ nekadilcev višji za 7. 
4. Vitki ste
Zdravo telo naj bi bilo povezano z zdravim umom. Francoska raziskava iz leta 2006 je pokazala, da si na verbalnem testu debeli udeleženci zapomnijo 44 odstotkov besed, vitki pa 56 odstotkov besed. 
5. Ste levičarji
Leta 2007 izvedena študija, ki je zajela 643 oseb, je pokazala, da so levičarji inteligentnejši od desničarjev. Raziskava kaže, da so levičarji nagnjeni k divergentnemu mišljenju, ki je ena od značilnosti ustvarjalnosti. 

Shutterstock


6. Uporabljali ste rekreativne droge
Naj vam ta trditev na predstavlja izziva in naj vam niti na pamet ne pade, da bi si inteligenco poskušali dvigniti na ta način. Je pa študija pokazala, da so ljudje, ki so v otroštvu kazali znake visokega IQ, v odraslosti večkrat imeli stik s prepovedanimi drogami. Ženske višjega IQ so pogosteje uživale mamila, kot so kanabis, amfetamini, kokain ali gobice, inteligentnejši moški pa so večkrat uživali LSD in ecstasy.
7. Imate mačko
Študija iz leta 2014 je odkrila, da so ljudje, ki imajo raje pse, bolj odprti, tisti, ki imajo raje mačke, pa so inteligentnejši. 
8. Visoki ste
Raziskava iz leta 2009 je pokazala, da višji otroci na testih inteligence dosegajo boljše rezultate. Študija, ki so jo objavili na straneh Nacionalnega centra za biotehniške informacije ZDA, trdi, da se je izkazalo,da imajo višji ljudje pogosto višji IQ. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta