Alkohol in duševno zdravje: Pitje v stresnih trenutkih povečuje tveganje

Vsebino omogoča NIJZ Vsebino omogoča NIJZ
13.05.2024 06:00

Marsikdo poseže po alkoholu v upanju, da bodo tesnoba, stres, zaskrbljenost in strah izginili. Več o tem na Festivalu duševnega zdravja 15. maja 2024 od 10. do 18. ure pred stadionom Ljudski vrt v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V življenju so nihanja razpoloženja nekaj normalnega. Vsake toliko se lahko vsak izmed nas sooči z obdobjem, ki je za nas negotovo, še posebno takrat, ko se zavemo, da vsega ne moremo popolnoma nadzorovati, kadar ne vemo, kako se bo razvila neka situacija in kako dolgo bo trajala. To lahko vzbuja občutke strahu, jeze, nemoči in žalosti ter povzroča stres. Kadar se znajdemo v takšnem obdobju, ko se počutimo tesnobne, zaskrbljene, ponavadi pomislimo na načine, kako bi se lahko tega počutja znebili, ga prekinili ali ustavili. V naši družbi, ki jo včasih poimenujemo kar "mokra kultura", v opisanih situacijah tako marsikdo poseže po alkoholu v upanju, da bodo tesnoba, stres, zaskrbljenost in strah izginili.

Pitje alkohola ima tudi v takih situacijah negativne učinke, saj vpliva na naše telo, na naše vsakodnevno delovanje, osebno stisko pa še poveča. Težave s tem ne rešimo, ampak jo navadno še poglobimo. Pogosto se zgodi, da vpliva tudi na odnose z bližnjimi in drugimi ljudmi, ki bi nam lahko ravno v tem obdobju predstavljali posebno oporo.

Kadar pri sebi zaznamo povečano pitje alkohola ali pa pomislimo, da bi bile naše težave v zdravju ali odnosih z bližnjimi lahko povezane z našim pitjem alkohola, se lahko posvetujemo tudi s strokovnjakom v zdravstvenem domu. V okviru programa Skupaj za zdravje namreč v centru za krepitev zdravja izvajajo delavnice, prek katerih lahko svoj odnos do pitja alkohola pobliže pogledamo in se posvetimo urejanju svojih pivskih navad. V ta namen se izvajata individualni delavnici za podporo pri opuščanju čezmernega pitja alkohola. Če se delavnic za podporo pri opuščanju čezmernega pitja alkohola ne morete ali ne želite udeležiti, vseeno pa vas zanima in bi si želeli nekoliko pobliže pogledati svoj odnos do alkohola, vam je na voljo anonimna in brezplačna spletna aplikacija https://www.sopa.si/trenutki-zase/

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta