"Družinski človek", ki je posiljeval in moril

Zora Štok Zora Štok
13.05.2018 01:21

Dvainštirideset let po njegovem prvem zločinu so odkrili morilca in posiljevalca Josepha Jamesa DeAngela in to s pomočjo genskega vzorca daljnega sorodnika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svojci žrtev so z odkritjem morilca in posiljevalca dobili vsaj delno zadoščenje.
Reuters

Ameriška policija je zadnje aprilske dni, 42 let po njegovem prvem storjenem zločinu, razrešila enega najbolj mučnih nerešenih primerov. Identificirali so namreč moškega, ki je od leta 1976 do 1986 v okolici kalifornijskega mesta Sacramento zagrešil vsaj dvanajst umorov, 45 posilstev in več vlomov oziroma tatvin. Osumljenec je zdaj 72-letni Joseph James DeAngelo, nekdanji policist (med letoma 1973 in 1979). Nekaj zločinov je bil zagrešil prav v času, ko je bil pripadnik policijskih vrst, a so ga leta 1979 zaradi kraje v neki trgovini odpustili iz službe.
V letih, ko je neznani morilec in posiljevalec sejal strah po Sacramentu in okolici, se ga je prijel vzdevek morilec iz zlate države (Golden State Killer; Kalifornijo Američani imenujejo tudi zlata država), potem pa tudi posiljevalec iz vzhodnega dela (East Area Rapist), saj je največ posilstev zagrešil v vzhodnem delu Sacramenta in okolice. Po prijetju je tožilka okrožja Sacramento Anne Marie Schubert izjavila, da so našli iglo v kopici sena, agent FBI Marcus Knuston, domačin iz Sacramenta, pa je dodal: "V tistem času je bilo ljudi strah, nekateri so spali s puško ob vzglavju, številni so si zaradi večje varnosti kupili pse. Zločinec je ustrahoval celotno skupnost, počel je grozne stvari, policija pa ga nikakor ni mogla odkriti."

Raziskali družinsko drevo zločinca

Da morilca, posiljevalca in vlomilca niso odkrili, je pripisati prebrisanosti in previdnosti storilca. Za seboj namreč ni puščal uporabnih sledi, za povrh pa policija sprva ni povezala umorov, posilstev in vlomov z isto osebo. Šele leta 2000, ko so analizirali več vzorcev DNK na krajih zločinov, so preiskovalci ugotovili, da gre za istega storilca. Toda v bazi - ustvarjanje te je bilo šele v povojih - ni bilo identičnega vzorca in storilec je bil še vedno na prostosti. Čeprav je od njegovega zadnjega zločina, umora 18-letne Janelle Cruz, ki jo je pred tem tudi posilil, minilo že 14 let.
Nerešeni primer je hudo obremenjeval kalifornijsko policijo in tudi zvezni FBI, zato so leta 2016 javnost znova spomnili na primer in prosili za pomoč. Ponudili so tudi nagrado 50 tisoč dolarjev za pomoč pri odkritju "nasilne in neulovljive osebe", kot so zapisali v pozivu javnosti.

Predrzni nočni zalezovalec

In prav ena takšnih analiz je bila usodna za 72-letnega Josepha DeAngela. Organizacijo GEDmatch, kamor ljudje pošiljajo svoje že obdelane podatke, da koga najdejo, uporabljajo tudi raziskovalci in zdaj, kot kaže, tudi policija. V bazi podatkov GEDmatch je namreč policija našla genske informacije, ki so bile podobne sledi DNK s kraja enega od zločinov, a imena osebe policija ni objavila. Nato so preiskovalci raziskali družinsko drevo te osebe in naleteli na DeAngela, ki je bil ustrezne starosti, ustrezal je opisu zločinca, ki so ga dale preživele žrtve, in je živel v bližini v času, ko so se dogajali nerazrešeni zločini.
DeAngelu so začeli slediti, in ko je odvrgel predmet s sledmi svojega DNK - kar je po navadi kartonasta skodela za kavo s sledovi sline -, so tega pobrali in analizirali ter 20. aprila letos ugotovili, da DNK DeAngela natanko ustreza vzorcu, ki so ga našli na kraju zločina. Štiri dni kasneje so osumljenca aretirali na njegovem domu na obrobju Sacramenta, v petek, 27. aprila, pa so ga že privedli na sodišče na prvo zaslišanje. Obtožen je 13 umorov in okoli sto vlomov, obtožbe zavoljo posilstev bodo dodali kasneje. Novo zaslišanje pred sodiščem je razpisano za 14. maj.

Svojci žrtev so z odkritjem morilca in posiljevalca dobili vsaj delno zadoščenje.
Reuters
Med sosedi je veljal za vzkipljivega in prepirljivega.
Reuters

Morilec iz zlate države

Zgodba o morilcu in posiljevalcu, odkritem 42 let po prvem in 30 let po zadnjem zločinu, pa se prepleta s še eno zanimivostjo. Michelle McNamara, leta 2016 umrla pisateljica in zagnana pisateljica blogov s kriminalno vsebino, je namreč pisala knjigo o morilcu iz zlate države. Naslovila jo je Izginila bom v temi - obsesivno iskanje morilca iz zlate države, a njenega izida ni dočakala. Po njeni smrti je knjigo izdal njen mož, igralec Patton Oswalt. Ob aretaciji DeAngela pa je policijo vznemiril z izjavami, da je knjiga njegove pokojne soproge prispevala k razkritju morilca. Policija je takšne navedbe odločno zanikala, označili so jih kot željo pozornosti zaradi knjige, čeprav drži, da so v knjigi dokaj natančno popisane nekatere navade in značilnosti DeAngela. Med podrobnostmi, ki jih je v zvezi s serijskim posiljevalcem, vlomilcem in morilcem v knjigi navajala pisateljica, je nekaj takšnih, ki vzbujajo srh. Tako je na primer po umoru mladega para sedel za mizo in pojedel ostanek purana, ki sta ga bila pripravila za božično večerjo.
The Washington Post je ob rešitvi enega najbolj perečih nerešenih primerov ameriške policije zapisal tudi nekaj izjav svojcev žrtev. Jannifer Carole, ki ji je DeAngelo umoril očeta in mačeho, sprva ni mogla verjeti, da je morilec končno razkrinkan. "Je to res on? Težko mi je. Ni besed, kako opisati občutke. Zame je bil mrtev, samo tako sem lahko to zakopala v sebi. Zdaj pa je aretacija vzbudila vsa prikrita čustva," je izjavila za omenjeni časopis. Podobna čustva so zajela tudi nekatere preživele žrtve posilstev ali njihove svojce, večina je dejala, da zdaj, ko vedo, kdo jim je storil zlo, čutijo nekakšno olajšanje. Niso pa mediji prišli v stik s sorodniki DeAngela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta